Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Μήπως ήρθε η ώρα να πάει σχολείο;

MythbustersBlogHouseImage
Αν το παιδάκι σας πρόκειται το φθινόπωρο να πάει στο νηπιαγωγείο, εκμεταλλευτείτε τους μήνες που προηγούνται για να το προετοιμάσετε σωστά και να διευκολύνετε τη μετάβασή του στο "σχολείο". Ποια είναι, όμως, τα τρία βασικά πράγματα που είναι καλό να ξέρει πριν πάει νηπιαγωγείο;

1. Να σας
 αποχωρίζεται

Ο πρώτος σημαντικός αποχωρισμός του παιδιού από τους γονείς του είναι όταν πάει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Αν, λοιπόν, σκοπεύετε να στείλετε για πρώτη φορά το παιδί στο "σχολείο", είναι σημαντικό να αναπτύξετε σταδιακά την ικανότητά του να σας αποχωρίζεται. Το άγχος του αποχωρισμού είναι φυσιολογικό και σηματοδοτεί τον δεσμό μάνας - παιδιού που έχει αναπτυχθεί μεταξύ σας. Το επόμενο στάδιο ωστόσο, είναι να μάθει το παιδί να αποχωρίζεται προοδευτικά τα "σημαντικά" πρόσωπα της ζωής του αφού πλέον θα μπορεί να αντιληφθεί τη μονιμότητά τους.

Για να το προετοιμάσετε καλύτερα:
  • Ξεκινήστε να αφήνετε για λίγη ώρα το παιδί σε άτομα που γνωρίζει καλά και εμπιστεύεστε, π.χ. στη γιαγιά ή στο σπίτι του παιδιού με το οποίο παίζει πιο συχνά αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο της απουσίας σας.
  • Βοηθήστε το παιδί από νωρίς να καταλάβει ότι η απουσία κάποιου σημαντικού προσώπου είναι κάτι φυσιολογικό, έτσι ώστε να μην του προσκαλεί συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Για τα καταφέρετε, φροντίστε πρώτα απ’ όλα να απαλλαγείτε από τις τύψεις σας. Επίσης, κάθε φορά που το αποχωρίζεστε, να φροντίζετε να το ενημερώνετε ότι φεύγετε και να μην το "σκάτε" στα κρυφά. Φροντίστε να το χαιρετάτε και να του γνωστοποιείτε σε πόση ώρα θα επιστρέψετε, ακόμη κι αν δεν γνωρίζει ακόμη την ώρα.
  • Αν γνωρίζετε ότι κάποια από τα παιδάκια πηγαίνουν ή θα πάνε στον ίδιο παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο με το παιδί σας, καλό είναι να οργανώσετε κάποια play dates για να γνωριστούν τα παιδιά μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθούν οι πρώτες φιλίες και το παιδί θα έχει στον καινούριο χώρο κάποια γνώριμα πρόσωπα -σημεία αναφοράς- με τα οποία θα έχει ήδη συνηθίσει να παίζει και να περνάει ωραία.
2. Να είναι αρκετά κοινωνικό

Το μικρoύλι σας είναι πιθανότερο να ενταχθεί πιο εύκολα στην ομάδα των συνομηλίκων του, αν έχετε φροντίσει να έρχεται συχνά σε επαφή με παιδιά της ηλικίας του και γενικότερα με κόσμο, καθώς με αυτό τον τρόπο ξεκινά η διαδικασία της κοινωνικοποίησής του.

Για να το προετοιμάσετε καλύτερα:
  • Να επιδιώκετε να το παίρνετε μαζί σας στις κοινωνικές σας υποχρεώσεις, αλλά και στις καθημερινές εξόδους, αντί να το αφήνετε σπίτι π.χ. με τη γιαγιά.
  • Να φροντίσετε να έρχεται σε συχνή επαφή με άλλα παιδάκια όπως φίλους, ξαδερφάκια, γειτονόπουλα.
  • Να επισκέπτεστε συχνά χώρους όπου υπάρχουν παιδιά όπως το πάρκο και η παιδική χαρά.
  • Να δίνετε έμφαση στον τρόπο και τη χρονική στιγμή εκδήλωσης των τρόπων κοινωνικής συμπεριφοράς, π.χ. χαιρετάμε, λέμε παρακαλώ και ευχαριστώ, ρωτάμε τους άλλους τι κάνουν.
  • Να το ενθαρρύνετε όταν παίζει με άλλα παιδάκια ή με το αδερφάκι του, να μάθει να μοιράζεται, να περιμένει τη σειρά του, να ζητά ότι θέλει με ευγενικό τρόπο.
  • Να θυμάστε ότι η κοινωνική συμπεριφορά είναι κάτι που εσείς το μαθαίνετε στο παιδί σας και κάτι που μιμείται από εσάς.
  • Μπορείτε, τέλος, να επιλέξετε και βιβλία σχετικά με κοινωνικές δεξιότητες και συμπεριφορές ή να φτιάξετε τις δικές σας μικρές ιστορίες προσαρμοσμένες στα δικά σας δεδομένα.
3. Να τα καταφέρνει και μόνο του

Στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο το παιδί δεν θα έχει πια τη μαμά για να το βοηθάει συνέχεια. Μην ξεχνάτε εξάλλου, ότι οι νηπιαγωγοί δεν θα μπορούν να το βοηθούν συνέχεια, γιατί χρειάζεται να επιβλέπουν όλα τα παιδιά. Όσο καλύτερα, λοιπόν, αυτονομημένο είναι ένα παιδί τόσο πιο καλά θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου. Επιπλέον, η ικανότητα του παιδιού να αυτοεξυπηρετείται και να ικανοποιεί τις ανάγκες του θα το κάνει να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για όσα μπορεί να καταφέρει μόνο του.

Για να το προετοιμάσετε καλύτερα καλό είναι να το ενθαρρύνετε:
  • Να τρώει από μικρό μόνο του ακόμα κι αν λερώνεται.
  • Να ανοίγει και να κλείνει το μπουκάλι με το νερό.
  • Να κρατάει την τσάντα του και να ξέρει πώς να την ανοίξει και να την κλείσει.
  • Να φοράει τα περισσότερα ρούχα μόνο του. Αποφύγετε, λοιπόν, τουλάχιστον στην αρχή, ρούχα με κουμπιά ή φερμουάρ, ζώνες, τιράντες και παπούτσια με κορδόνια.
  • Να πλένει και να σκουπίζει τα χέρια του.
  • Να μαζεύει έστω και με τη βοήθειά σας τα παιχνίδια του.
  • Να αυτοεξυπηρετείται στην τουαλέτα.
  • Να εκτελεί αρχικά μία απλή και αργότερα περισσότερες και πιο σύνθετες εντολές.
Φλώρα Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία της Χριστίνας Παπαγιαννίδου, Νηπιαγωγού - Μ.Α. in Education.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου