Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Μήπως είστε αυστηρές με το παιδί σας;

Ποια τιμωρία «πιάνει»;
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί, ότι μπορεί να είστε αυστηρές με το παιδί σας; Για παράδειγμα, μπορεί κάποιες στιγμές να πιάνετε τον εαυτό σας να του φωνάζει λίγο παραπάνω από το κανονικό, επειδή έκανε μια αταξία. Για να βεβαιωθείτε, ότι δεν είστε αυστηρές με το μικρό σας, αρκεί να διαβάσετε τα παρακάτω.

Αν για παράδειγμα, το μικρό σας αρχίζει και τρέχει και πάει προς τον δρόμο, τότε είναι λογικό να του φωνάξετε, δεδομένου ότι κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα. Και είναι φυσικό μετά από αυτό το επεισόδιο το παιδί σας να βάλει τα κλάματα και μπορεί εσείς να νιώσετε τύψεις. Σε τέτοιες στιγμές δεν είναι κακό να το παρηγορήσετε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να του εξηγήσετε ότι αυτό που έκανε ήταν πολύ επικίνδυνο και ότι δεν πρέπει να το κάνει ποτέ ξανά. Μη δώσετε στο παιδί σας την αίσθηση ότι απολογείστε, επειδή του φωνάξατε, απλά αν νιώσετε ότι τρόμαξε πολύ, δώστε του να καταλάβει με ήρεμο τρόπο τη βαρύτητα της πράξης του.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν φορές που δεν πρέπει να φωνάζετε στο παιδί σας, γιατί πετυχαίνετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα παιδιά μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά με τις φωνές των γονιών τους και να πεισμώσουν ακόμα περισσότερο. Κάθε φορά που νιώθετε, ότι θέλετε να φωνάξετε στο μικρό σας, αλλά γνωρίζετε ότι δεν είναι σωστό, πάρτε μια βαθιά ανάσα για να ηρεμήσετε. Και όταν σας περάσουν τα νεύρα, λύστε το πρόβλημα με συζήτηση και όχι με τις φωνές.

Σε γενικές γραμμές, όταν πρόκειται για την πειθαρχία των παιδιών, είναι καλύτερα να κρατάτε χαμηλούς τόνους και να έχετε μια σταθερή φωνή. Είναι επίσης, χρήσιμο να ζητάτε από το μικρό σας να διορθώνει τα λάθη του. Αν για παράδειγμα ρίξει επίτηδες κάτω το παιχνίδι του, να του πείτε να το μαζέψει. Μην επιτρέψετε σε κανέναν άλλον να το σηκώσει, παρά μόνο σε εκείνο. Μπορεί να μην συμμορφωθεί αμέσως, αλλά με τον καιρό θα μάθει να διορθώνει τα λάθη του και θα γνωρίζει ότι οι πράξεις του έχουν και συνέπειες είτε θετικές, είτε αρνητικές.

www.jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου