Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά στη συγκέντρωση

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Παιδιά, σκυλιά... Τι πρέπει να φροντίσετε;
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τα παιδιά μας, όταν σε κάποιο πολυκατάστημα ζητούν με επιμονή ένα συγκεκριμένο παιχνίδι κάνοντας ολόκληρη σκηνή; Και πόσοι από εμάς δεν σαστίσαμε, όταν, στο σπίτι, το παιδί ασχολήθηκε τελικά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα με το νέο του απόκτημα, πετώντας το στην άκρη, σχεδόν προκλητικά. Τι συμβαίνει αλήθεια με τη δυνατότητα συγκέντρωσης των παιδιών;

Μην φοβάστε. Το εύρος της προσοχής του παιδιού σας θα αυξηθεί σταδιακά αν το απασχολείτε με δραστηριότητες που είναι υψηλού ενδιαφέροντος και απαιτούν έναν ορισμένο βαθμό μαθηματικής σκέψης, λέει η Δρ. Kimberly Renk, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κλινικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα.


Ενδιαφέροντα


Οι γονείς έχουν ένα δύσκολο έργο μπροστά τους: την επιλογή των δραστηριοτήτων που ανταγωνίζονται τα σημερινά βιντεοπαιχνίδια και τηλεοπτικά προγράμματα. Η κοινωνία μας επιτάσσει να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να απορροφάμε πολλές πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το να εναντιωθεί κανείς στις δυνάμεις αυτές μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση, προειδοποιεί η Renk. Τα παιδιά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε μια εργασία, όταν είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα, οπότε αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Ίσως στο παιδί σας αρέσει να ζωγραφίζει, να βάφει ή να παίζει με πλαστελίνη. 

Επιλέξτε μία από αυτές τις δελεαστικές για αυτό δραστηριότητες για να "εκπαιδεύσετε" την προσοχή του. Η δραστηριότητα θα πρέπει να απαιτεί μια προσπάθεια συγκέντρωσης από μέρους του παιδιού. Αρχίστε με θέματα που έχουν υψηλό ενδιαφέρον για το παιδί και το παιδί σας θα μεταφέρει αυτήν την ικανότητα συγκέντρωσης και σε λιγότερο ελκυστικές δραστηριότητες που θα χρειασθούν την προσοχή του.

Επίλυση προβλημάτων

Οι δραστηριότητες που θα επιλέξετε θα πρέπει να περιλαμβάνουν έναν ορισμένο βαθμό μαθηματικής σκέψης. Ξεκινήστε μαζί ένα παζλ ή ζωγραφίστε μια εικόνα, π.χ. το σπίτι σας. Θα χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές, καθώς το παιδί σας ωριμάζει. Νέα ενδιαφέροντα θα το εμπνέουν, όπως αυτό αναπτύσσεται. Προσθέστε κάθε φορά σύνθετα συστατικά στις δραστηριότητές του. Αφήστε το να κάνει μόνο του μία δραστηριότητα για την οποία μέχρι πρότινος χρειαζόταν τη βοήθειά σας. 

Κάντε του ερωτήσεις για να το καθοδηγήσετε να προσεγγίσει σωστά το παιχνίδι: "Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνουμε πρώτα; Τι θα έλεγες για ...;"  Βοηθήστε το να βρει τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Αν κινηθείτε προς δραστηριότητες με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσετε δεξιότητες όπως η μαθηματική σκέψη και θα το βοηθήσετε να αναπτύξει την βάση των γνώσεών του.

Συμμετοχή

Διαμορφώστε έναν κατάλληλο τρόπο αλληλεπίδρασης και ενθαρρύνετε την επιμονή του σε μια εργασία, ιδιαίτερα αν το παιδί σας έχει μικρά επίπεδα ανοχής. Ενθαρρύνετέ το και κάντε το να συμμετέχει. 

Αντί να βάλετε στο παιδί σας να ακούσει ένα ηχογραφημένο βιβλίο, διαβάστε εσείς το βιβλίο στο παιδί σας, συζητώντας μαζί του για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, πώς τελειώνει το παραμύθι και θέτοντάς του ερωτήσεις. Η δραστηριότητα αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσετε το παραμύθι, αφού τελειώσετε την ανάγνωση. 

Ξεκινήστε με ένα παιδικό τραγούδι. Διαβάστε μικρού μήκους παραμύθια και αυξήστε σταδιακά το μήκος αυτών. Λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί οδηγίες για να ολοκληρώσει μια εργασία.

Παιχνίδια

Τα παιχνίδια παρέχουν ένα αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση της προσοχής. Το παιδί σας χρειάζεται πρακτική για να βελτιώσει την εστίαση της προσοχής του. Παιχνίδια όπως το "Κάνε ό,τι κάνω" ή οι "Μουσικές Καρέκλες" απαιτούν ένα βαθμό εστίασης, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά. Φτιάξτε μαζί παζλ που απαιτούν υπομονή. Παίξτε ένα παιχνίδι όπου ταιριάζεις ή διαλέγεις κομμάτια. Ξεκινήστε συζητήσεις που ενθαρρύνουν το παιδί σας να καθίσει ακόμα και να μιλήσει για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Κατοικίδια

Όταν ένα παιδί έχει ένα κατοικίδιο ζώο, όχι μόνο αναπτύσσει ένα αίσθημα ευθύνης, αλλά και επικεντρώνει την προσοχή του στο κατοικίδιο τακτικά. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να βουρτσίζει τον σκύλο κάθε μέρα. Εάν το σπίτι σας δεν έχει χώρο για αυτό το είδος κατοικίδιου, σκεφτείτε να πάρετε ένα χάμστερ ή μια χελώνα. Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν να παρακολουθούν την κίνηση ενός χάμστερ και τις συνήθειες αυτού. Ξεκινήστε συζητήσεις που βοηθούν το παιδί σας να εστιάζει την προσοχή του: "Γιατί κρύβεται η χελώνα; Νομίζεις ότι έφαγε όλο της το φαγητό;"

www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου