Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Έξοδος με τα παιδιά στην ταβέρνα: Τρόποι καλής (διατροφικής και όχι μόνο) συμπεριφοράς

kids-in-restuarant
Για πολλούς γονείς το φαγητό με τα παιδιά έξω είναι μία δοκιμασία. Όχι μόνο γιατί βρίσκονται σε δύσκολη θέση με τις προτιμήσεις τους, αλλά και γιατί η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του φαγητού δεν είναι η "πρέπουσα". Και φυσικά ένα παιδί που θα πεινάσει και θα βρεθεί σε ένα μέρος με φαγητό θα ζητήσει αυθόρμητα να φάει. Όχι γιατί είναι λαίμαργο ή κακομαθημένο, αλλά απλά γιατί πεινάει! Ο Μανώλης Μανωλαράκης, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, μας δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε μέσα από αυτές τις καταστάσεις να εκπαιδεύσουμε το παιδί αλλά και ολόκληρη την οικογένεια.

Πεινάω θέλω να φάω τώρα!

Λογικότατο και απόλυτα κατανοητό. "Σε τραπέζι κάτσαμε για να φάμε και όχι να σκοτώσουμε την ώρα μας". Αυτό είναι που έχει πιθανότατα ένα παιδί στο μυαλό του. Και αυτό πρέπει να γίνει. Σε αντίθεση με το οικογενειακό γεύμα στο σπίτι, όπου το φαγητό βρίσκεται στο τραπέζι ή στην καλύτερη περίπτωση συμμετέχουμε στο στρώσιμό του.

Σε ένα εστιατόριο, όμως, υπάρχει ένα χρονικό κενό ανάμεσα στο κάθισμά μας στο τραπέζι και τη λήψη της τροφής. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το χρονικό διάστημα παραγωγικά διαβάζοντας τον κατάλογο των φαγητών και παίζοντας με το περιεχόμενό τους (πολλά εστιατόρια έχουν μία μικρή, γλαφυρή πολλές φορές περιγραφή). Μία παραστατική διήγηση, συνοδευόμενη από παροτρύνσεις προς τα παιδιά, μπορεί να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις έχουν για κάποιο φαγητό που ίσως να περιέχει κάποιο συστατικό που δεν τους αρέσει.

Πεδίο δοκιμής φαγητών

Μπορεί η παραδοσιακή μαγειρική της μαμάς (αλλά και η εμφάνιση των πιάτων) να είναι η αιτία που ένα φαγητό δεν είναι αρεστό στα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι το "πείραγμα" της συνταγής αλλά και η έξυπνη παρουσίαση του πιάτου σε πολλά εστιατόρια μπορεί να παρακινήσει το ενδιαφέρον του παιδιού.

Όλα στην ώρα τους


Ίσως είναι η χρυσή ευκαιρία να μπει σε εφαρμογή ο βασικός κανόνας "Ξεκινάμε το φαγητό με σαλάτα". Η αλήθεια είναι ότι από εμφάνιση πολλές φορές οι σαλάτες στα εστιατόρια είναι αρκετά εντυπωσιακές. Αποφύγετε όμως τις διάφορες σάλτσες και τα μεγάλα μακροβούτια με ψωμί. Αν μάλιστα καταφέρετε να αποφύγετε τα πολλά πρώτα, τότε σίγουρα δεν έχετε ξεφύγει από τον στόχο, να φάμε τη σαλάτα χωρίς να γεμίσουμε το στομάχι με πολλά περιττά και να μείνει χώρος για το κύριο πιάτο.

Όλοι για έναν και ένας για όλους

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της μεγάλης παραγγελίας φαγητών. Λίγο το χαλαρό της υπόθεσης, λίγο η καλή διάθεση και εύκολα η οικογενειακή παραγγελία μπορεί να μετατραπεί σε λουκούλλειο γεύμα. Αν οι μερίδες του φαγητού είναι μεγάλες, προσπαθείστε αυτό που θα παραγγείλετε να φτάσει για όλους και στην ανάγκη να καλυφθεί το φαγητό από 3 μερίδες. Οι μικροί της παρέας μπορεί να μην καταναλώσουν όλο το φαγητό και αυτό που θα μείνει να χορτάσει ένα ενήλικα.

Ποικιλία και ανταλλαγή

Η παραγγελία σας, ας αποφύγει το τετριμμένο σαλάτα, ψητό, πατάτα (ή ρύζι ή μακαρόνι, κ.λπ). Δείτε στο κατάλογο φαγητά που να έχουν συνδυασμό με λαχανικά. Προσπαθείστε τα πιάτα να μην είναι τα ίδια, έτσι ώστε αν κάποιος (μικρός ή μεγάλος) από την παρέα δεν ικανοποιηθεί από την επιλογή του, να μπορεί να φάει κάτι άλλο από αυτά που παραγγείλατε. Ακόμα, όμως, και αν όλοι είναι ικανοποιημένοι, μπείτε στη διαδικασία να "ανταλλάξετε" μικρές μερίδες φαγητού με τα παιδιά σας. Έτσι θα τους δώσετε ένα μικρό παράδειγμα από αυτό που τρώτε και ίσως να τα δελεάσετε σε μία επόμενη παραγγελία σας να επιλέξουν κάτι διαφορετικό. Ακόμα, με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε οι ίδιοι να κάνετε έναν μικρό έλεγχο στο φαγητό που καταναλώνει το παιδί και να διακρίνετε πιθανές αποκλίσεις από το κανονικό (αλμυρό, πικάντικο, πιθανά αλλοιωμένο, διαφορετική υφή από το φυσιολογικό, κ.λπ.).

Ένα γλυκό για όλους

Η αγαπημένη στιγμή του τραπεζιού για τα παιδιά (και ας μην κρυβόμαστε) και για πολλούς μεγάλους. Φάγατε ό,τι φάγατε, μην το παρακάνετε. Πάρτε όλοι μαζί μία ή δύο μερίδες γλυκού και μοιραστείτε την απόλαυση. Και θα σας μείνει η ικανοποίηση της γλυκιάς γεύσης και δεν θα περάσετε σε υπερβολή.

Με αυτά τα μικρά βήματα θα βάλετε σε μία σειρά το φαγητό σας έξω. Χωρίς υπερβολές, αλλά και με πληρότητα γεύσεων. Μην ξεχνάτε. Το οικογενειακό φαγητό δεν είναι μόνο κατανάλωση τροφής αλλά και κομμάτι της κοινωνικοποίησης των παιδιών. Είναι βασικό δομικό συστατικό της οικογένειας και θεμέλιος λίθος κοινών εμπειριών.

Κωνσταντίνα Ντουντούμη
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου