Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Τα κατάλληλα επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια!

bigstock_Family_Playing_Board_Game_At_H_139123071
Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας κλασικός τρόπος για να περάσει μια οικογένεια ευχάριστο χρόνο μαζί. Η συγκέντρωση γύρω από ένα παιχνίδι αποτελεί μια υγιή ψυχαγωγία, που προωθεί την ομαδική εργασία, ενώ διδάσκει το “ευ αγωνίζεσθαι” και καλλιεργεί πολλές από τις δεξιότητές μας. Για να διαλέξουμε το σωστό επιτραπέζιο οικογενειακό παιχνίδι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν. Για να δούμε μερικούς από αυτούς:


Η ηλικία. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι η ηλικία των συμμετεχόντων στην ομάδα. Υπάρχουν παιχνίδια που είναι πολύ ελκυστικά για μικρά παιδιά, τα οποία όμως δεν είναι πολύ πιθανό να είναι αντίστοιχα διασκεδαστικά και για τους γονείς τους. Με τον ίδιο τρόπο, μερικά παιχνίδια γνώσεων παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία για τις μικρές ηλικίες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βαριούνται ή να δυσκολεύονται πολύ. Έτσι, το κόλπο είναι να διαλέγουμε επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία θα ικανοποιήσουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Απαιτούμενα προσόντα. Τα επιτραπέζια παιχνίδια προϋποθέτουν ότι οι παίκτες διαθέτουν κάποιες βασικές ικανότητες. Συνήθως, οι εικόνες και οι οδηγίες στο κουτί μάς βάζουν κατά κάποιο τρόπο στο κλίμα. Μια σταθερά καλή ιδέα για όλους είναι τα παιχνίδια λέξεων, ειδικά αν τα παιδιά βρίσκονται στην ηλικία που χτίζουν τις λεξιλογικές δεξιότητές τους.

Ενδιαφέροντα. Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη τα ενδιαφέροντα όλης της οικογένειας. Αν, για παράδειγμα, τα παιδιά αγαπούν τον αθλητισμό, μπορούμε να αγοράσουμε ένα παιχνίδι γνώσεων που να εστιάζει στον τομέα αυτό. Όμως, ένα επιτραπέζιο με θέμα πολύ εξειδικευμένο, που δεν αφορά την οικογένεια συνολικά, ενδέχεται να κάνει κάποιο μέλος να βαρεθεί.

Διάρκεια.
Μια ακόμη παράμετρος είναι η διάρκεια του κάθε παιχνιδιού. Ως γνωστόν, υπάρχουν επιτραπέζια των λίγων λεπτών, αλλά και άλλα που διαρκούν όσο ένας μαραθώνιος. Συνήθως, μια τέτοια πληροφορία αναγράφεται πάνω στο κουτί του παιχνιδιού. Με βάση λοιπόν τις ηλικίες, αλλά και τις προτιμήσεις μας πάνω στο ζήτημα αυτό επιλέγουμε αναλόγως. Βέβαια, πάντα η καλύτερη επιλογή είναι μια χρυσή τομή, δηλαδή κάποια λύση μέτριας διάρκειας.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι χαλαρωτικά και διασκεδαστικά. Αξίζει τον κόπο να διαθέτουμε μια συλλογή με όλα τα καταξιωμένα και κλασικά, αλλά και με πρωτότυπα και μοντέρνα. Σε κάθε περίπτωση, καλή μας διασκέδαση σε κλίμα οικογενειακό!


Μερικοί καλοί λόγοι για να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά μας!

Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά τόσο στη ζωή μας όσο και στη ζωή των παιδιών μας. Η κυρίαρχη παρουσία της, λοιπόν, έχει συχνά σαν αποτέλεσμα να καταλήγει μέχρι και να υποκαθιστά ακόμα και τον ίδιο τον γονεϊκό ρόλο. Εντάξει, ίσως και να υπερβάλλουμε λίγο. Ακόμα και αν τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά, και πάλι, η συστηματική χρήση των υπολογιστών και των smartphones, μας κάνει να απομονωνόμαστε από τα παιδιά μας ακόμα και μέσα στο σπίτι. Ο ένας γονιός εργάζεται στο desktop, ο άλλος διαβάζει βιβλία στο tablet, το κάθε παιδί παίζει από ένα videogame…

Όλο αυτό δεν φαντάζει κάπως μοναχικό; Υπάρχουν διάφοροι καλοί λόγοι για να αντικαταστήσουμε τη ρουτίνα που μας προκαλεί η τεχνολογία, ξεκινώντας μερικές ομαδικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο μας. Μια καλή ιδέα, είναι να ξεκινήσουμε να παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τα παιδιά μας. Τι μπορούν, όμως, να προσφέρουν τα επιτραπέζια στην οικογένειά μας;

1. Σύσφιξη των σχέσεων. Μια οικογένεια που παίζει μαζί, δένεται όλο και περισσότερο. Υπάρχουν επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία διδάσκουν πράγματα για τη ζωή μέσα από πρακτικά παραδείγματα. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τροφή για συζητήσεις μεταξύ των παικτών - μελών της οικογένειας.

2. Μαθήματα ζωής. Ορισμένα επιτραπέζια παιχνίδια διδάσκουν πράγματα για τη ζωή, τις αξίες της και τις καλές πράξεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι το φιδάκι, που εξηγεί τα πάνω και τα κάτω στην πορεία της ζωής μας. Επίσης, κάποια επιτραπέζια έχουν σαν θέμα τους τις επιχειρήσεις και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη δραστηριοποίηση των παιδιών στον χώρο αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλασικά διαχρονική Monopoly.

3. Ανάπτυξη γλωσσικών και γραμματικών δεξιοτήτων. Η ανάγνωση και η κατανόηση των οδηγιών ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού είναι μια πολύ καλή γραμματική και λεξιλογική άσκηση. Επίσης, υπάρχουν και παιχνίδια λέξεων, που στοχεύουν πιο εξειδικευμένα στην εξάσκηση της γλώσσας και της γραμματικής.

4. Εκπαίδευση. Μια ακόμα παράπλευρη θετική επίδραση όταν παίζουμε επιτραπέζια, είναι πως μπορούν να προβληματίσουν εποικοδομητικά τα παιδιά με γενικότερο τρόπο, με αποτέλεσμα εκείνα να ερευνούν όσα καινούργια βλέπουν. Είναι πολύ πιθανό να εντοπίσουν στο παιχνίδι ένα άγνωστο ζώο ή μια μακρινή χώρα και στη συνέχεια να θελήσουν να μάθουν περισσότερα για όλα αυτά. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για διεύρυνση των γνώσεων και των παιδιών αλλά και των δικών μας.

5. Επένδυση χρημάτων. Σε αντίθεση με άλλες μορφές διασκέδασης, τα χρήματα για τα παιχνίδια είναι ένα πάγιο έξοδο,που θα κάνουμε μόνο μια φορά, για κάτι που θα μείνει στην οικογένεια και θα χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά για χρόνια.

www.paixnidia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου