Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πηγή στρες οι διακοπές για έναν στους τέσσερις ταξιδιώτες!

snack
Υποτίθεται ότι είναι η εποχή του χρόνου που έχουμε την ευκαιρία να χαλαρώνουμε από το άγχος, αλλά για έναν στους τέσσερις από εμάς οι διακοπές προκαλούν ακόμα περισσότερο στρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας βρετανικής δημοσκόπησης που επιβεβαίωσε αυτό που χρόνια τώρα λένε οι ειδικοί: οι μεγάλες προσδοκίες και το οικονομικό κόστος μπορεί να καταστρέψουν κάθε εποχή που θεωρείται πηγή ανεμελιάς, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών.


Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 2.000 εθελοντές που επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, έδειξε ότι, αναμενόμενα ίσως, πριν από το ταξίδι οι εννέα στις δέκα γυναίκες και οι οκτώ στους δέκα άντρες ένιωθαν εντονότερο στρες από το συνηθισμένο.

Και αυτό, διότι αγωνιούσαν για τα πάντα - από το αν θα ξεχάσουν να πάρουν κάτι μαζί τους και το πώς θα προλάβουν την πτήση τους έως το αν θα έχουν αρκετά χρήματα για να ξοδέψουν εκεί όπου θα πάνε.

Μετά την άφιξη στον προορισμό τους, εξάλλου, το 26% των εθελοντών είπαν πως χρειάσθηκαν δύο έως τρεις ημέρες για να χαλαρώσουν και οι περισσότεροι άλλοι πολύ λιγότερο. Ωστόσο, το 23% δεν χαλάρωσαν ποτέ και τελικά επέστρεψαν με εντονότερο στρες από αυτό που είχαν πριν φύγουν.

Οι κύριες αιτίες γι’ αυτό ήταν ότι είχαν ξοδέψει πολλά λεφτά εκεί που πήγαν ή ότι δεν είχαν πλέον αρκετά χρήματα για να περάσουν έως ότου ξαναπληρωθούν, ενώ άλλες αιτίες ήταν ότι είχαν περάσει τις διακοπές τους ανησυχώντας μήπως συμβεί κανένα απρόοπτο ή πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όταν επιστρέψουν.

"Το στρες των διακοπών συχνά οφείλεται στην μη ρεαλιστική προσδοκία πως θα περάσουμε ειδυλλιακά και εντελώς ανέμελα", δήλωσε ο νευροψυχολόγος δρ Ντέιβιντ Λιούις - Χόντσον, επικεφαλής της εταιρείας neuromarketing Mindlab International.

"Η αλήθεια είναι πως το στρες δεν εξαφανίζεται ως δια μαγείας επειδή ξαπλώσαμε κάτω από τον ήλιο. Αντιθέτως, όταν το μυαλό δεν έχει να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα, τυπικά βρίσκει άλλα για να ασχοληθεί, όπως το άγχος για τα οικονομικά".

Χώρια τυχόν προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στα ζευγάρια στη διάρκεια των διακοπών - προβλήματα ιδιαιτέρως συχνά, δεδομένου ότι είναι η εποχή της απιστίας και των διαζυγίων, σύμφωνα με προγενέστερες μελέτες.


Ρούλα Τσουλέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου