Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Συμβουλές για ομαλή ένταξη και προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό

2521275
Πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι για την επιλογή του παιδικού σταθμού. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, αλλά και αμοιβαία πρόθεση συνεργασίας γονέα - εκπαιδευτικού, έτσι ώστε να χτιστεί η σχέση αυτή σε σωστές βάσεις, αλλά και να δημιουργηθεί ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας για το ίδιο το παιδί.

  • Τις πρώτες ημέρες μετάβασης του παιδιού στον παιδικό σταθμό φροντίζουμε να έχουμε αρκετό χρόνο στη διάθεσή μας ή άδεια από την εργασία μας (τουλάχιστον ο ένας από τους δυο γονείς), ώστε να παραλάβουμε το παιδί από τον παιδικό σταθμό νωρίς, αν χρειαστεί, Σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο έχει και η παιδαγωγός, που με την εμπειρία και τις γνώσεις της θα αξιολογήσει αν το παιδί μπορεί να παραμείνει ή όχι στον παιδικό σταθμό. Ακόμη και αν υπάρχουν προκαθορισμένα ωράρια παραλαβής των παιδιών για λόγους οργάνωσης του σχολείου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς ρυθμούς. Την επομένη όμως το παιδί πρέπει να επιστρέψει κανονικά στο πρόγραμμά του.
  • Οπλιστείτε με υπομονή. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Τα παιδιά συχνά "διαβάζουν" την ανυπομονησία μας και γίνονται "δυνάστες".
  • Συνεργαστείτε και παραδώστε χωρίς μελοδραματισμούς το παιδί στη νηπιαγωγό. Μην υπαναχωρείτε στην αρχική σας απόφαση με την πρώτη δυσκολία. Επιπλέον, μ’ αυτόν τον τρόπο μεταφέρετε στο παιδί την εντύπωση ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει.
  • Αποφύγετε να βάζετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα και να έχετε πολλές προσδοκίες από το παιδί (π.χ. να προσαρμοστεί γρήγορα, να μάθει να τρώει μόνο του και ν’ αυξήσει την ποσότητα, να αυτοεξυπηρετείται στην τουαλέτα, κ.λπ.). Αυτές είναι δεξιότητες που απαιτούν χρόνο. Έχοντας πολλές προσδοκίες ταυτόχρονα, αυξάνονται οι πιθανότητες να απογοητευτείτε και στη συνέχεια να μεταδώσετε αυτό το αρνητικό συναίσθημα και στο παιδί.
  • Μην φοβάστε το κλάμα. Το κλάμα είναι μια φυσική συναισθηματική αντίδραση και τρόπος επικοινωνίας του παιδιού, αφού δεν έχει κατακτήσει ακόμα την οργανωμένη σκέψη και έκφραση να μας περιγράψει πως αισθάνεται. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι δυστυχισμένο, ίσως βιώνει αναπόφευκτα κάποιες δυσκολίες, αφού εγκαταλείπει για πρώτη φορά την οικογενειακή εστία για ένα όμορφο, αλλά άγνωστο περιβάλλον. Το παιδί συμπεριφέρεται αυθόρμητα και με ενστικτώδη τρόπο. Λαμβάνοντας υπόψη και την εγωκεντρική φύση του παιδιού σ’ αυτή την ηλικία, η συμπεριφορά του είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
  • Είναι πιθανό ν’ αλλάξουν οι ρυθμοί ύπνου και να υπάρχει μια ένταση στο παιδί τις πρώτες ημέρες. Μην φοβηθείτε. Προσπαθήστε να τηρήσετε τους κανονικούς σας χρόνους.
  • Φροντίστε να μη γίνει καμία αλλαγή στην καθημερινότητά του αυτό το διάστημα. Η κανονικότητα των ωραρίων, των συνηθειών μας και η τήρηση των κανόνων εξασφαλίζουν ένα κλίμα ασφάλειας και ηρεμίας στο παιδί. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά που ζουν σε περιβάλλον όπου τηρούνται κανόνες και υπάρχουν όρια, προσαρμόζονται ευκολότερα στον παιδικό σταθμό.
  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις ενοχές που ίσως αισθανθείτε. Τα παιδιά έχουν διαίσθηση και "μας διαβάζουν" πολύ εύκολα.
  • Μην βομβαρδίζετε το παιδί με ερωτήσεις, π.χ. "πώς πέρασες", "τι κάνατε στο σχολείο" ή "θα ξαναπάς;". Δεν μπορεί σ’ αυτή την ηλικία να μετατρέψει τις εικόνες και τις εμπειρίες σε οργανωμένο λόγο και να σας διηγηθεί λεπτομέρειες ή να περιγράψει καταστάσεις. Επίσης, ίσως βρίσκεται σε εσωτερική ένταση. Αποφεύγετε επίσης τις ερωτήσεις: "η δασκάλα είναι καλή;" ή "σ’ αγαπάει;", οι οποίες πιθανόν να αντανακλούν τους δικούς σας φόβους. Συνήθως και προς μεγάλη μας απογοήτευση τα μικρά παιδιά απαντούν μονολεκτικά και τηλεγραφικά: "όχι", "ναι", "ωραία", "άσχημα", κ.λπ.
  • Φροντίστε να έχει το παιδί σας μια παράλληλη με τον παιδικό σταθμό οργανωμένη δραστηριότητα (π.χ. κολύμπι, χορό, δημιουργικό παιχνίδι, θεατρικό παιχνίδι, προγράμματα κίνησης και έκφρασης) χωρίς όμως να πιεστεί. Εναλλακτικά, οι βόλτες στο πάρκο και το παιχνίδι με άλλα παιδιά ενισχύουν την προσπάθειά μας για κοινωνικοποίηση του παιδιού.
  • Τέλος, θυμηθείτε ότι αυτή είναι μια σπουδαία και μεγάλη πρώτη προσπάθεια που θα κάνει το παιδί σας να αυτονομηθεί, να αποκτήσει τη δική του ζωή, να κάνει τα πρώτα βήματα στον έξω κόσμο, να εξελιχθεί, να χτίσει μια δυνατή προσωπικότητα. Άλλωστε, αυτό δε θέλετε κι εσείς;
Δημοσιεύθηκε στις "Θεσσαλικές επιλογές"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου