Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Νυχτερινός ύπνος και επιστροφή στο σχολείο. Ξαναβρείτε τον ρυθμό!

224760-kids-in-mums-bed
Οι ανέμελες ημέρες και τα ξενύχτια του καλοκαιριού σε πολύ λίγο θα μετατραπούν σε πρωινό ξύπνημα με βιασύνη γιατί φτάνει το σχολικό... Οι ξαφνικές, όμως, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου είναι δύσκολες για τα μικρά παιδιά.

Μια μελέτη από το University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κοιμούνται με πρόγραμμα και νωρίς, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο από την ηλικία των 7 ετών και άνω. Οι ακανόνιστες ώρες ύπνου συνδέονται με χαμηλότερες επιδόσεις στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και στην κατανόηση του χώρου.

"Τα παιδιά χρειάζονται αυτό που έμαθαν την προηγούμενη ημέρα να μεταφραστεί σε νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο τους" λέει η Amanda Sacker, Ph.D., μια από τους συντάκτες της μελέτης.

Πώς να αποφύγετε τα πρωινά δράματα;

Ξεκινήστε νωρίς
Καθιερώστε τον νυχτερινό ύπνο για το σχολείο και το αντίστοιχο πρωινό ξύπνημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πριν από την πρώτη ημέρα του σχολείου, ώστε να αποφευχθεί μια ξαφνική αλλαγή. "Τα παιδιά αναπτύσσονται, γενικά, περισσότερο όταν ο κόσμος τους είναι πιο προβλέψιμος… και η ρουτίνα του ύπνου είναι μέρος αυτής της εμπειρίας", λέει η Sacker. Αν αυτό σας ακούγεται αρκετά δύσκολο, αρχίστε να ξυπνάτε σταδιακά το παιδί σας πέντε λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα.

Χαλαρώστε σταδιακά
Είτε πρόκειται για μια νύχτα σχολείου, ένα Σαββατοκύριακο ή την περίοδο διακοπών σας, ρυθμίστε την ύπαρξη μιας -προβλέψιμης χρονικά- ώρας ηρεμίας πριν τον ύπνο. Το παιδί σας θα αρχίσει να αναγνωρίζει τις προ - ύπνου δραστηριότητες και να μπαίνει στο πνεύμα. Τα διαδικαστικά: να βουρτσίσει τα δόντια του, να καθορίσετε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει την επομένη, να σβήσει το φως και να του διαβάσετε μια ιστορία ή να ακούσει ένα ηχογραφημένο παραμύθι ή χαλαρωτική παιδική μουσική, βάζουν το μικρό σας σε διάθεση ύπνου.

Μην το υπερφορτώνετε με δραστηριότητες
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μην γεμίζετε την ημέρα του παιδιού σας με δραστηριότητες που μιμούνται τις ρουτίνες του σχολείου. Οι μεγάλες και τεμπέλικες μέρες είναι ένα από τα δώρα του καλοκαιριού, και το να μην κάνει τίποτα, παρά μόνον να ονειρεύεται κάτω από τον ήλιο, είναι μεγάλη υπόθεση για τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του. Αφήστε το μικρό σας χαλαρό, αλλά οριοθετήστε την ώρα ύπνου για να ανακτά τις δυνάμεις του για τη διασκέδαση της επόμενης ημέρας.

Κάντε την ώρα του ύπνου μια θετική υπόθεση
Αποφεύγετε να μιλάτε για την ώρα του ύπνου ως μέσο τιμωρίας ή ως αγγαρεία. Μην απειλείτε να στείλετε το παιδί σας για ύπνο νωρίτερα επειδή παρεκτρέπεται. Κάντε τον ύπνο μια θετική υπόθεση. Περάστε χρόνο μαζί του πριν το βάλετε στο κρεβάτι, διαβάζοντάς του μια ιστορία ή συνομιλώντας μαζί του. Επίσης, εάν το παιδί σας αρχίζει να συνδέει το να κοιμάται αργά με κάποιου είδους ανταμοιβή, θα είναι πιο πιθανό να αντιστέκεται στο να γυρίσει σε μια ρουτίνα ύπνου, κατάλληλη για το σχολείο.

Συμμετοχή όλης της οικογένειας
Δώστε το καλό παράδειγμα εκ των προτέρων, με το να πηγαίνει όλη η οικογένεια για ύπνο νωρίς τις ημέρες του σχολείου. Μπορεί να είναι δύσκολο για σας να κοιμηθείτε μια αξιοπρεπή ώρα μαζί με το παιδί σας, αλλά αν αισθάνεται ότι ο ύπνος είναι οικογενειακή υπόθεση, είναι πολύ πιο πιθανό να συμμορφωθεί και να συνηθίσει γρήγορα τη ρουτίνα αυτή του ύπνου του.

Τέλος, και στις διακοπές δεν πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερη η ώρα του νυχτερινού ύπνου. Μια αδόμητη μέρα μπορεί -και πρέπει- να καταλήγει σε ένα "αξιόπιστο - δομημένο" τέλος. Αποφύγετε τις άγριες ​​διακυμάνσεις στη ρουτίνα ύπνου του παιδιού σας, ώστε να επανέλθει γρήγορα σε μια ομαλή ρουτίνα ύπνου, όταν το σχολείο ...επιτέλους ξεκινήσει!

Ειρήνη Παρασκευοπούλου
www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου