Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Μπορεί το μωρό μου να έχει παλινδρόμηση;

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Νεογέννητο. Οι απορίες της νέας μητέρας!
Το μωρό σας, όπως και πολλά άλλα μωρά, βγάζει γουλιές όταν πίνει το γάλα του. Εσείς, ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο σας μωρό, αναρωτιέστε αν θα πρέπει να ανησυχήσετε ή να θεωρήσετε τις γουλιές αυτές "φυσιολογικές". Πόσο μάλλον όταν ακούσετε ότι αυτό που εσείς έχετε συνηθίσει να ονομάζετε γουλιές, ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό σας το ονομάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση!

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η ακούσια επιστροφή γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο. Σε βρέφη κάτω των 2 ετών, η φυσιολογική παλινδρόμηση εμφανίζεται με αναγωγές μετά τα γεύματα, χωρίς όμως άλλα συμπτώματα, ενώ παράλληλα τα βρέφη είναι χαρούμενα και καλά ανεπτυγμένα. Οι αγγλόφωνοι χρησιμοποιούν τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό "happy spitters".

Υποψία για παλινδρομική νόσο δημιουργείται όταν οι αναγωγές προηγούνται του γεύματος, όταν οι γονείς παρατηρούν υλικό αναγωγής στο μαξιλάρι ή επεισόδια με έντονο κλάμα που οδηγούν σε διακοπή της σίτισης. Μία πρώτη εικόνα της νόσου, δίνεται από τον αυξημένο αριθμό επεισοδίων και την ποσότητα του αποβαλλόμενου φαγητού. Παρόμοια κλινική εικόνα μπορεί να δώσει η αλλεργία στο γάλα αγελάδας, ιδίως όταν συνυπάρχουν εκζέματα, διαταραχές κενώσεων και κολικοί.

Βρέφη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που έχουν καλή σωματική ανάπτυξη και είναι χαρούμενα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της παθολογικής νόσου και δεν χρειάζονται θεραπεία, πέραν της αλλαγής των σιτιστικών οδηγιών.

Για τα βρέφη συνιστάται η κάθετη θέση σίτισης και παραμονή σε αυτή για περίπου 30 λεπτά μετά το γεύμα. Μικρότερα και συχνότερα γεύματα πιθανόν να βοηθήσουν. Ο ρόλος του μητρικού θηλασμού είναι αβέβαιος. Στατιστικά, ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι βρέφη που σιτίζονται με γάλα αγελάδας παρουσιάζουν συχνότερα παλινδρόμηση. Με τη χρήση πηκτικών αντι-αναγωγικών γαλάτων έχει βρεθεί ότι μειώνεται ο αριθμός των επεισοδίων. Τα γάλατα αυτά έχουν αντιαναγωγική και όχι αντιπαλινδρομική δράση και πρέπει να χορηγούνται έπειτα από ιατρική συμβουλή. Η χρήση τους πρέπει να περιορίζεται σε βρέφη με παλινδρόμηση που δεν παίρνουν καλά βάρος.

www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου