Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Στην κουζίνα παρέα με τα παιδιά!

kidscooking
Μπείτε στην κουζίνα και διασκεδάστε μαζί με το παιδί σας. Η διαδικασία αυτή δ
ίνει μεγάλη ικανοποίηση στα παιδιά, που μπορούν να φτιάχνουν φαγητά και μετά να τα τρώνε... Η κουζίνα τους δίνει μια πρώτη γεύση της επιστήμης και την ευκαιρία να μάθουν τις έννοιες της ποσότητας, του σχήματος και του χρόνου. Τα βοηθάει να βελτιωθούν στο μέτρημα και στην ανάγνωση, στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, στην ανάπτυξη των χειρωνακτικών δεξιοτήτων, ενώ τα διδάσκει πώς να συγκεντρώνονται και να συνεργάζονται με ένα άλλο άτομο.

Ένα πρόσθετο όφελος για τους γονείς είναι ότι με τη μαγειρική απασχολούνται τα παιδιά τους και προκαλούν λιγότερη φασαρία.

Τα παιδιά χρειάζονται συνεχή επιτήρηση όταν μαγειρεύουν και αργούν πολύ στο να κάνουν διάφορα πράγματα, οπότε εάν βιάζεστε, μην τα αφήσετε να συμμετέχουν.

Υπάρχουν πολλά πράγματα στην κουζίνα που στα παιδιά αρέσει να τα χωρίζουν σε κατηγορίες. Δοκιμάστε να τους δώσετε τον δίσκο με τις θήκες για τα κουτάλια και τα μαχαιροπήρουνα, διάφορα λαχανικά, διαφορετικούς τύπους ζυμαρικών ή φασολιών ή κονσέρβες. Αν έχετε πλάστιγγα, μπορείτε να τους δώσετε μια ποικιλία αντικειμένων για να ζυγίσουν και να τα ισορροπήσουν. Μπορείτε επίσης να διαθέσετε κάποια φθηνά συστατικά, όπως, π.χ. το αλεύρι, η βρώμη, το ρύζι και τα ζυμαρικά και να αφήσετε τα παιδιά σας να κάνουν με αυτά ότι μαγειρεύουν. Μπορούν επίσης να μάθουν πολλά απλά παρακολουθώντας σας να μαγειρεύετε.

Οδηγίες και συμβουλές μαγειρικής

Ανακάτεμα και πολτοποίηση
Τοποθετήστε ένα υγρό κομμάτι υφάσματος κάτω από το μπολ ή το δοχείο για να μην γλιστράει.

Κοσκίνισμα
Εξηγήστε στο παιδί σας πώς να χτυπά ελαφρά το κόσκινο στα πλάγια αντί να το τινάζει απότομα. Έτσι θα αποφύγετε το να απλωθούν τα υλικά σε όλο τον χώρο.

Πλάθοντας ζύμη
Εξηγήστε στο παιδί σας πώς να πασπαλίζει τον πλάστη και την επιφάνεια πάνω στη οποία θα πλάσει τη ζύμη με αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη. Είναι πολύ πρακτικό για αυτή την περίπτωση να έχετε το αλεύρι σε ένα δοχείο με τρυπητό καπάκι.

Στόλισμα
Όταν τα παιδιά προσθέτουν τις τελευταίες λεπτομέρειες σε ένα πιάτο, αισθάνονται ότι κατάφεραν κάτι σημαντικό, ακόμα κι αν δε συμμετείχαν καθόλου στην προετοιμασία.

Κοπή
Ξεκινήστε με ένα παιδικό μαχαίρι και με μαλακά φαγητά όπως είναι οι μπανάνες ή κάποια τυριά.

Μέτρηση συστατικών
Ξεκινήστε μετρώντας τις ποσότητες με φλιτζάνια και κουταλιές.

Ακολουθώντας συνταγές
Αν το παιδί σας έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα γράμματα και τους αριθμούς, μπορείτε να γράψετε αγαπημένες σας συνταγές με το δικό σας απλοποιημένο τρόπο για να τις ακολουθήσει.

Ασφάλεια και κανόνες

Τα παιδιά μικρής ηλικίας πρέπει πάντα να επιτηρούνται από έναν ενήλικα όταν μαγειρεύουν. Χάριν ασφαλείας, αξίζει τον κόπο να ορίσετε κάποιους κανόνες που να ακολουθούνται στην κουζίνα.
  • Συγκεντρώστε όλα όσα θα χρειαστείτε πριν ξεκινήσετε, ώστε να μην χρειαστεί να αφήσετε το παιδί σας χωρίς επιτήρηση.
  • Διδάξτε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους πριν μαγειρέψουν.
  • Διδάξτε τα να είναι προσεκτικά όταν χρησιμοποιούν μαχαίρια.
  • Διδάξτε τα να ρωτάνε πριν δοκιμάσουν να φάνε οτιδήποτε.
  • Αν χυθεί κάτι στο πάτωμα, καθαρίστε το αμέσως. Μπορεί κάποιος από εσάς να γλιστρήσει αν το αφήσετε.
  • Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό μίξερ, διδάξτε τα παιδιά σας να έχουν τα χέρια τους πίσω από την πλάτη όσο είναι αυτό σε λειτουργία. Ποτέ μην βάζετε κάτι στο δοχείο, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.
  • Ακολουθήστε συνταγές φαγητών που φτιάχνονται στον φούρνο και μην αφήσετε το παιδί σας να χρησιμοποιήσει το γκριλ ή τα μάτια της κουζίνας. Γυρίστε τα χερούλια της κατσαρόλας, έτσι ώστε να μην εξέχουν από την κουζίνα.
Τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από το βιβλίο “Entertaining and educating your preschool child” που εκδόθηκε το 1987 από την Usborne Publishing Ltd.
Μετάφραση - επιμέλεια - διασκευή: Βασιλική Ψαρέλη και Σοφία Βαγενά
www.logosepikinonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου