Καλοκαίρι για τα παιδιά συχνά σημαίνει διακοπές στο χωριό χωρίς τους γονείς. Τα πιο πολλά παιδιά ανυπομονούν για τις διακοπές στο χωριό, καθώς τις ταυτίζουν με την καλοπέραση και την ξενοιασιά. Παράλληλα, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες προσμένουν με χαρά τις μέρες που θα περάσουν με τα αγαπημένα τους εγγόνια! Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ξένοιαστες διακοπές χωρίς μπερδέματα και στενοχώριες;
Τα πιο πολλά παιδιά περιμένουν με χαρά τις διακοπές στο χωριό καθώς τις έχουν συνδέσει με την ξενοιασιά, μακριά από τις σχολικές υποχρεώσεις, το φορτωμένο πρόγραμμα και τους κανόνες των γονιών. Βέβαια, δεν ανυπομονούν μόνο τα παιδιά, αλλά και οι παππούδες κι οι γιαγιάδες προσμένουν με λαχτάρα τις μέρες που θα περάσουν με τα αγαπημένα τους εγγόνια!
Πολύ συχνά, όμως, οι παππούδες υιοθετούν συμπεριφορές διαφορετικές απ΄αυτές των γονέων, γεγονός που δυσκολεύει και μπερδεύει τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, ένας γονιός ώστε να σεβαστεί το αίτημα του παιδιού του να έχει περισσότερο χρόνο με τον παππού του και τη γιαγιά του χωρίς όμως να "καταστρέψει" ότι έχει κτίσει με τόσο κόπο όλο το χρόνο;
- Συζητήστε μαζί με τα παιδιά σας πώς περιμένετε να συμπεριφερθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών στο χωριό. Διατυπώστε με θετικό τρόπο τι περιμένετε να κάνουν, π.χ. "Θα ήθελα να πηγαίνεις για ύπνο την ώρα που θα έχουμε συμφωνήσει με τη γιαγιά". Αντί για "μην αργείς να πέφτεις για ύπνο".
- Θέστε κανόνες με τον παππού και τη γιαγιά που να μπορούν όμως να τους τηρήσουν, π.χ. συμφωνείστε πόσες ώρες θα βλέπει το παιδί τηλεόραση ή στο ωράριο ύπνου. Δώστε εναλλακτικές, π.χ. αν το παιδί δεn θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει σεβόμενο τις ώρες κοινής ησυχίας.
- Ενημερώστε τους για τις συνήθειες των παιδιών σας και θέματα υγείας που μπορεί να συντρέχουν και για τυχόν φαρμακευτική αγωγή (π.χ. κάποια παιδιά φοράνε κηδεμόνα και χρειάζεται να τηρούν σταθερά το ωράριο που τους έχει υποδείξει ο ορθοπεδικός ή κάποια παιδιά δεν μπορούν να τρώνε όλα τα φαγητά, ή να παίρνουν βιταμίνες, σίδηρο, κ.λp.)
- Επιτρέψετε στο παιδί να πάρει μαζί του κάποιο αγαπημένο αντικείμενο ή κάτι που "να του θυμίζει το σπίτι". Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλετε έτσι στο αίσθημα ασφάλειας του παιδιού και δημιουργείτε μια γέφυρα μεταξύ του σπιτιού του και του εξοχικού.
- Τηρήστε σταθερό ωράριο επικοινωνίας, έτσι θα νιώθουν όλοι ήρεμοι κι ασφαλείς και ταυτόχρονα η γονική απουσία γίνεται λιγότερο αισθητή. Ζητήστε, όμως, από παιδί και παππούδες να επικοινωνούν όποτε υπάρχει ανάγκη.
- Θέστε όρια αλλά με ελαστικότητα. Σίγουρα το χειμερινό πρόγραμμα είναι ελαστικό σε σχέση με το θερινό. Θα υπάρχουν, όμως, κάποιοι κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται, όπως το πρόγραμμα φαγητού. Συμφωνείστε μαζί τους για τον αριθμό γλυκών και παγωτών, που θα μπορεί το παιδί να καταναλώνει σε μία μέρα.
- Βοηθήστε τον παππού και τη γιαγιά να λένε όχι χωρίς να "χαλάει" η θετική τους εικόνα στα μάτια των παιδιών. Για ό,τι εσείς οι γονείς θεωρείτε πως δεν διαπραγματεύεστε (π.χ. πόσα παγωτά να φάει) πείτε τους να λένε τη φράση "έχουμε συμφωνήσει με τη μαμά και το μπαμπά. Δεν θέλω να χαλάσω τη συμφωνία. Ας τους ρωτήσουμε ξανά όταν πάρουν τηλέφωνο". Με αυτόν τον τρόπο θα βγάλετε και τους παππούδες από τη δύσκολη θέση να φανούν "κακοί", αλλά και τα παιδιά δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν όσο θα ήθελαν την καλοσύνη τους..
- Ασφάλεια πάνω από όλα. Εξηγήστε στα παιδιά ότι ο παππούς κι η γιαγιά αναλαμβάνουν μια μεγάλη ευθύνη, αυτή της ασφάλειάς τους. Χρειάζεται, λοιπόν, τα παιδιά να σέβονται τους κανόνες πού βάζουν οι παππούδες τους. Παράλληλα, συζητήστε με τους παππούδες τρόπους για να μη γίνουν υπέρ-προστατευτικοί, καθώς έτσι το παιδί ενδέχεται ν’ αντιδράσει. Π.χ. να επιτρέπουν στο παιδί να κάνει ποδήλατο, αλλά αφού έχει βάλει το κράνος του και σε μέρος που να μπορούν να εποπτεύσουν (σε μια πλατεία, αλλά όχι στο δρόμο).
- Κι όταν έρθει η ώρα: αποχαιρετίστε ήρεμα το παιδί και δείξτε του ότι εμπιστεύεστε τόσο το ίδιο όσο και τον παππού και τη γιαγιά.
Τέλος, ας μη ξεχνάμε ότι και για τους ίδιους τους γονείς, είναι μια ευκαιρία να βρουν λίγο ελεύθερο χρόνο που θα τον αφιερώσουν στον εαυτό τους, αλλά και στο σύντροφό τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου