Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Ποια είναι τα υγιή επίπεδα σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Αυχενική διαφάνεια: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο διαβήτης που ξεκινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ονομάζεται διαβήτης της κύησης και είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 5%  -9% των γυναικών, με το ποσοστό να συνεχίζει να αυξάνεται.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινωθεί από έναν προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2. Τα επίπεδα του σακχάρου που είναι σταθερά πολύ υψηλά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τόσο στη μητέρα, όσο και στο βρέφος.


Κίνδυνοι

Ο διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης συγγενών δυσπλασιών ή συγγενών ανωμαλιών στα νήπια, ιδιαίτερα αν η γλυκόζη στο αίμα δεν ελέγχεται επαρκώς τις 10 πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Τα υψηλά σάκχαρα του αίματος συμβάλλουν, επίσης, στην υπερβολική ανάπτυξη του εμβρύου, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον τοκετό και αυξάνει την πιθανότητα των βρεφών για κατάγματα ή τραυματισμούς των νεύρων. Τα πιο μεγαλόσωμα βρέφη είναι πιθανό να γεννηθούν με καισαρική τομή. Τα νεογνά των διαβητικών μητέρων βρίσκονται σε κίνδυνο για αναπνευστική δυσφορία, ίκτερο και επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου ή γλυκόζης στο αίμα.

Διάγνωση

Ο διαβήτης κύησης διαγιγνώσκεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπερβαίνουν συγκεκριμένα όρια σε δύο δοκιμασίες ανοχής στη γλυκόζη. Το πρώτο τεστ συνήθως γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και περιλαμβάνει 50 g διαλύματος ζάχαρης και τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, μία ώρα αργότερα. Αν το επίπεδο είναι πάνω από 130 mg / dL, ο γιατρός πιθανώς θα ζητήσει και δεύτερο τεστ ανοχής στη γλυκόζη που μετρά τη γλυκόζη στο αίμα σε κατάσταση νηστείας κάθε ώρα για 2 έως 3 ώρες μετά το τεστ. Γλυκόζη νηστείας μεγαλύτερη από 95 mg / dL, που μετά από μία ώρα είναι μεγαλύτερη από 180 mg / dL, μετά από δύο ώρες είναι πάνω από 155 mg / dL και μετά από τρεις ώρες είναι πάνω από 140 mg / dl είναι διαγνωστική του διαβήτη κύησης.

Υγιή επίπεδα

Για την έγκυο γυναίκα χωρίς διαβήτη, τα μέσα επίπεδα γλυκόζης νηστείας ποικίλλουν ανάμεσα σε 69 mg / dL και 75 mg / dL και μία ώρα μετά το φαγητό κυμαίνονται από 105 mg / dL έως 108 mg / dL. Αν έχετε προϋπάρχοντα διαβήτη ή έχετε αναπτύξει διαβήτη κύησης, ο στόχος της διαχείρισης είναι η διατήρηση της γλυκόζης όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό επίπεδο γίνεται, χωρίς όμως να είναι πολύ χαμηλή. Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιλαμβάνουν: Σάκχαρο νηστείας λιγότερο από 95 mg / dL, σάκχαρο αίματος μικρότερο από 140 mg / dl, μία ώρα μετά το φαγητό και λιγότερο από 120 mg / dl δύο ώρες μετά το φαγητό.

Εκτιμήσεις

Η εγκυμοσύνη είναι μια δύσκολη περίοδος, τόσο συναισθηματικά, όσο και από άποψη φυσιολογίας. Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά να προληφθούν προβλήματα τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος. Η έγκαιρη και συνεχής προγεννητική φροντίδα είναι σημαντική για την αξιολόγηση του κινδύνου του διαβήτη και για την εξασφάλιση των φυσιολογικών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

www.medinova.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου