Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολύ συχνά πρήζονται τα ούλα μας, ενώ μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ευαίσθητα, κόκκινα, ευερέθιστα και να ματώνουν συχνά, ειδικά με το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος.
Τι προκαλεί την ευαισθησία στα ούλα;
Μα τί άλλο; Οι περίφημες ορμόνες της εγκυμοσύνης που δεν αφήνουν σημείο στο σώμα μας ανέπαφο! Οι ίδιες ορμόνες, λοιπόν, που προκαλούν πρήξιμο στις βλεννογόνους και μπουκώνουμε, προκαλούν και φλεγμονή στα ούλα μας γύρω στη 15η εβδομάδα κύησης. Αυτές οι ορμόνες καθιστούν τα ούλα πιο επιρρεπή σε βακτήρια και πλάκα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν την ευαισθησία στα ούλα και μπορούν να οδηγήσουν σε ουλίτιδα και φθορά των δοντιών.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε;
Ενώ σε κάποιο βαθμό η επιπλέον ευαισθησία στα ούλα είναι φυσιολογική, αν αυτά είναι κατακόκκινα και ματώνουν εύκολα, μπορεί να έχουμε ουλίτιδα, δηλαδή φλεγμονή των ούλων, που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία είναι αρκετά σοβαρή. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να φροντίζουμε τα δόντια μας στην εγκυμοσύνη (υπάρχουν έρευνες που έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα με πρόωρο τοκετό ή μειωμένο βάρος του μωρού κατά τον τοκετό, αλλά και προεκλαμψία -αυξημένη πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Είναι πάντα καλή ιδέα πριν μείνετε έγκυος να φροντίσετε ό,τι προβλήματα μπορεί να έχετε στα δόντια σας, γιατί μετά θα πρέπει να περιμένετε έως ότου περάσει και ο τοκετός.
Μπορεί να προσέξετε ένα εξόγκωμα στα ούλα σας που παρόλο που ονομάζεται όγκος εγκυμοσύνης είναι εντελώς ακίνδυνο. Τέτοια εξογκώματα μπορεί να παρατηρήσετε και σε άλλα σημεία του σώματός σας, αλλά είναι συχνότερα στα ούλα. Μην ανυσηχείτε, μετά τον τοκετό σιγά σιγά το πιθανότερο είναι να υποχωρήσουν.
Τι μπορείτε να κάνετε για τα ούλα σας και τα δόντια σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Πηγαίνετε τουλάχιστον μία φορά στον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να σάς εξετάσει. Μπορεί να χρειαστεί να κάνει έναν ελαφρύ καθαρισμό αν και δεν μπορεί να κάνει πολύ πιο επεμβατικές θεραπείες για την ώρα, παρά μόνο μετά τον τοκετό. Πείτε οπωσδήποτε στον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος και αποφύγετε τις ακτινογραφίες και την αναισθησία, αν και θα σάς το πει και ο ίδιος/η ίδια.
- Φροντίστε τα δόντια σας! Βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα αν είναι εφικτό και 2 φορές την ημέρα. Έχετε στον νου σας ότι θα πρέπει να είστε προσεκτικές και να μην το παρακάνετε. Χρησιμοποιήστε μία μαλακή οδοντόβουρτσα και περάστε το νήμα στα δόντια σας με πολλή προσοχή για να μην τραυματίσετε τα ούλα.
- Βουρτσίστε τη γλώσσα σας. Τα δόντια δεν είναι τα μόνο που θέλουν καθάρισμα, το καθάρισμα της γλώσσας επίσης μειώνει τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα σας.
- Ξεπλύνετε με νερό ή με ένα στοματικό διάλυμα. Ρωτήστε τον γιατρό σας πιο στοματικό διάλυμα σάς προτείνει για την περίοδο ανάμεσα στα βουρτσίσματα. Μπορεί να σάς βοηθήσει να μετριάσετε τα βακτήρια και την πλάκα.
- Αν υποφέρετε από εμετούς, θυμηθείτε να ξεπλένετε καλά το στόμα γιατί ανεβαίνουν πλήθος βακτηρίων αλλά και οξέων από το στομάχι που βλάπτουν τα δόντια σας.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας. Θα χρειαστείτε άφθονη βιταμίνη C που δυναμώνει τα ούλα και μειώνει τις πιθανότητες να ματώσουν, καθώς και ασβέστιο που θα κρατήσει τα κόκκαλά σας και τα δόντια σας γερά.
- Αποφύγετε τα γλυκά. Όσο μπορείτε αποφύγετε τα γλυκά και ειδικά αυτά που μασιούνται. Κάποιο κομμάτι μπορεί να κολλήσει στα δόντια σας και να μείνει εκεί περισσότερο απ’ ότι πρέπει, δημιουργώντας προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου