Το σταφύλι αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και την ομορφιά μας. Το φθινόπωρο είναι η κατ' εξοχήν εποχή των σταφυλιών και πολλοί το θεωρούν ως "βασιλιά" των φρούτων χάρη στα ασύγκριτα συστατικά του. Άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία, το σταφύλι εντυπωσιάζει με τη χαρακτηριστική νόστιμη γεύση του, την αξιόλογη αντιοξειδωτική του δράση και την υψηλή περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά...
Το σταφύλι αναπτύσσεται σε τσαμπιά, που μπορεί να έχουν από 6 έως 300 ρώγες, ενώ το χρώμα του ποικίλλει: υπάρχουν τα λευκά σταφύλια, τα κόκκινα και τα μαύρα (σκούρα κόκκινα). Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, οι οποίες ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες. Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη ασκούν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C. Τα 100 γρ. σταφυλιών αποδίδουν 60 Kcal.
Ένα τσαμπί σταφύλια, αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και εύγεστα σνακ, με εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας. Δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε, να τα κόψουμε ή να τα καθαρίσουμε. Αρκεί να τα πλύνουμε καλά και να απολαύσουμε τη ζουμερή τους γεύση και τα οφέλη τους.
Διατροφική αξία
Το σταφύλι περιέχει κάλιο, βιταµίνες Α, Β και C, ενώ ανεξαρτήτου χρώματος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων. Η ρεσβερατρόλη, ένα πολύτιμο φυτικό συστατικό, που βρίσκεται στη φλούδα του, αποτελεί το διασημότερο συστατικό του σταφυλιού και έχει φανεί πως μπορεί να ασκήσει προστατευτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς.
Η ρεσβερατρόλη εμφανίζει, επίσης, ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθώντας στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης.
Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες στα μούρα, στο πεύκο, στα ρόδια, στα φιστίκια και τα φασόλια.
Η βιταμίνη Α συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις.
Το σταφύλι, κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών, διατηρώντας την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα. Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων.
Τα αντιοξειδωτικά του σταφυλιού παρουσιάζουν, επίσης, σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και καταπολεμούν τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
Τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στο σταφύλι εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων.
Παχαίνουν τα σταφύλια τελικά;
Πολλοί έχουν την εντύπωση πως το σταφύλι παχαίνει και πως έχει πολλές θερμίδες, το οποίο δεν ισχύει για τους παρακάτω λόγους:
Τα σταφύλια, λοιπόν, μπορούν να ενταχθούν ακόμα και σ' ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, χωρίς ενδοιασμούς, αλλά και χωρίς υπερβολές!
Δεν υπάρχει τρόφιμο που όταν καταναλωθεί παχαίνει ή αδυνατίζει. Είναι η ποσότητα και η ποιότητα που κάνουν την διάφορα!
Αντί γλυκού: Το σταφύλι είναι ένα φρούτο που, εφόσον δεν το υπερκαταναλώνετε, μπορεί να καλύψει την επιθυμία σας για γλυκό δίνοντας λίγες θερμίδες. Πέρα από τη φυσική γλυκιά του γεύση, μπορεί να σας δώσει την αίσθηση ότι απολαμβάνετε παγωτό, αν απλά βάλετε μερικές ρόγες στην κατάψυξη.
Διαλέξτε, λοιπόν, τα σταφύλια που σας αρέσουν, μαύρα ή λευκόσαρκα, με κουκούτσι ή χωρίς και εντάξτε τα στη διατροφή σας όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και για τις ιδιότητές τους.
Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πολλοί έχουν την εντύπωση πως το σταφύλι παχαίνει και πως έχει πολλές θερμίδες, το οποίο δεν ισχύει για τους παρακάτω λόγους:
- Γιατί 1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40 - 50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο δηλαδή 2 μεγάλα άλλα φρούτα.
- Γιατί η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, τη φρουκτόζη και όχι στη ζάχαρη, τη σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως.
Τα σταφύλια, λοιπόν, μπορούν να ενταχθούν ακόμα και σ' ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, χωρίς ενδοιασμούς, αλλά και χωρίς υπερβολές!
Δεν υπάρχει τρόφιμο που όταν καταναλωθεί παχαίνει ή αδυνατίζει. Είναι η ποσότητα και η ποιότητα που κάνουν την διάφορα!
Αντί γλυκού: Το σταφύλι είναι ένα φρούτο που, εφόσον δεν το υπερκαταναλώνετε, μπορεί να καλύψει την επιθυμία σας για γλυκό δίνοντας λίγες θερμίδες. Πέρα από τη φυσική γλυκιά του γεύση, μπορεί να σας δώσει την αίσθηση ότι απολαμβάνετε παγωτό, αν απλά βάλετε μερικές ρόγες στην κατάψυξη.
Διαλέξτε, λοιπόν, τα σταφύλια που σας αρέσουν, μαύρα ή λευκόσαρκα, με κουκούτσι ή χωρίς και εντάξτε τα στη διατροφή σας όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και για τις ιδιότητές τους.
Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου