Με το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού προκύπτουν χιλιάδες ερωτήματα. Πόσο καλά θα προσαρμοστεί το παιδί; Θα κάνει εύκολα φίλους; Η δασκάλα του θα μπορέσει να το καταλάβει; Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς είναι δημιουργώντας μία καλή και ανοιχτή δίοδο επικοινωνίας με τη δασκάλα του παιδικού σταθμού.
Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή του παιδικού σταθμού είναι η ασφάλεια, η καθαριότητα, η γενική φιλοσοφία, οι συστάσεις, το κόστος και η τοποθεσία. Καλό είναι, όμως, να γνωρίσετε και τη δασκάλα που θα έχει το παιδί, προτού κάνετε την επιλογή σας, συναντώντας την μάλιστα στην αίθουσα της τάξης. Παρατηρήστε πώς είναι με τα παιδιά, μιλήστε μαζί της και ρωτήστε την όσα θέλετε να μάθετε.
Ενώ βρίσκεστε την τάξη παρατηρήστε πως διαχειρίζεται την ομάδα των παιδιών και πως αντιδρούν εκείνα σε όσα τους λέει. Εάν τα παιδιά δείχνουν χαρούμενα και συνεργάζονται μαζί της, τότε οι πιθανότητες είναι πως και το δικό σας παιδί θα ταιριάξει μαζί της.
Ρωτήστε την για το πώς είναι μία τυπική ημέρα με τα παιδιά. Μπορείτε ακόμη να θέσετε και πιο ειδικές ερωτήσεις όπως: "εάν μία μέρα το παιδί μου φτάσει στον σταθμό κλαίγοντας τι θα κάνετε;" ή "πως αντιμετωπίζετε ένα παιδί που χτυπάει τα άλλα παιδιά;". Άλλες χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσατε να πάρετε είναι πως χειρίζεται η δασκάλα θέματα πειθαρχίας, τις κρίσεις οργής, την εκμάθηση της τουαλέτας και άλλα θέματα της προσχολικής ηλικίας.
Με τις απαντήσεις που θα σας δώσει θα κρίνεται πόσο ευρηματική είναι στην αντίδραση της στα καθημερινά διλήμματα μίας τάξης παιδιών προσχολικής ηλικίας. Εάν δείτε μία αμυντική στάση, ότι δεν νιώθει άνετα με τις ερωτήσεις ή πως δεν ενδιαφέρεται να σας διαθέσει τον απαραίτητο χρόνο, τότε ενδεχομένως να έχετε προβλήματα επικοινωνίας στο μέλλον και αυτό ίσως να σημαίνει πως η συγκεκριμένη δασκάλα ή το συγκεκριμένο σχολείο δεν είναι το κατάλληλο για την οικογένειά σας.
Οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις γονέων για να συζητήσουν προβλήματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς των παιδιών. Συνήθως, οι συναντήσεις αυτές επεκτείνονται και σε θέματα όπως τη γλωσσική, τη γνωστική, ακόμη και τη σωματική ανάπτυξη. Σε αυτές τις συναντήσεις θα πρέπει να ακούτε και να επικοινωνείτε ανοιχτά. Αφήστε πρώτα τη δασκάλα να σας πει για την πορεία του παιδιού, προτού θέσετε ρωτήσεις.
Τις περισσότερες φορές, οι δασκάλες τονίζουν τα δυνατά σημεία των παιδιών. Η συνάντηση αυτή, όμως, είναι μία ευκαιρία να εξετάσετε τομείς όπου το παιδί χρειάζεται να δουλέψει λίγο περισσότερο. Ενδεχομένως να σας προτείνει να κάνετε στο σπίτι ασκήσεις προγραφής ή περισσότερες χειροτεχνίες για να βελτιωθεί η λεπτή κινητικότητα.
Εάν η δασκάλα σας εκφράσει κάποιους προβληματισμούς, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε αμυντικά. Το μόνο που δεν θέλετε είναι να αποκτήσει αμυντική στάση απέναντί σας και να διστάζει να σας μιλήσει για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, φοβούμενη την αντιπαράθεση. Προσπαθήστε να θέσετε άμεσες και στοχευμένες ερωτήσεις, έχοντας πάντα υπόψη πως όλα τα προβλήματα λύνονται. Δεδομένου ότι ο διαθέσιμος χρόνος στις συναντήσεις γονέων είναι περιορισμένος, ενδεχομένως να κρίνετε ότι χρειάζεται να κανονίσετε μία νέα συνάντηση με τη δασκάλα.
Εάν ο φόρτος εργασίας δεν σας επιτρέπει να παρευρεθείτε στις συναντήσεις γονέων ή εάν το σχολείο δεν διοργανώνει τέτοιες συναντήσεις, τότε πάρτε την πρωτοβουλία να ζητήσετε μία τέτοια συνάντηση. Όποιο πρόβλημα κι αν υπάρξει, όπως η επιθετική συμπεριφορά, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι σε συνεργασία με τη δασκάλα.
Τι γίνεται, όμως, εάν το παιδί παραπονείται για τη δασκάλα του; Αν γκρινιάξει και σας πει ότι δεν τη θέλει και δεν την αγαπάει. Σαφώς θα πρέπει να εξετάσετε το θέμα, αλλά διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά διαμαρτύρονται εάν κάποιος τους βάλει τιμωρία ή εάν δυσκολευθούν με κάτι στην τάξη. Είναι σημαντικό να στηρίζετε τη δασκάλα και να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεβασμό των κανόνων του σχολείου.
Έχετε, επίσης, κατά νου ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά υπερβάλλουν περιγράφοντας τα προβλήματα και τα συναισθήματά τους. Εάν για παράδειγμα το παιδί παραπονεθεί "κανείς δεν παίζει μαζί μου" ή "βαριέμαι στο σχολείο", περιμένετε λίγο για να διαπιστώσετε τη σοβαρότητα του παραπόνου.
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά αλλάζουν συχνά διαθέσεις και προτιμήσεις, ενώ μόλις αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν κοινωνικά, σε ομάδες με άλλα παιδιά. Παράλληλα, πολλοί παράγοντες, όπως εάν είναι άρρωστα, εάν πεινάνε ή εάν είναι κουρασμένα, μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές αντιδράσεις τους στο σχολείο. Αν, όμως, τα παράπονα επιμένουν και αν το παιδί συμπεριφέρεται διαφορετικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τη δασκάλα.
Αν πάλι έχετε ανησυχίες ή προβληματισμούς για το στυλ ή την αποδοτικότητα της δασκάλας, τότε ίσως θα έπρεπε να το συζητήσετε μαζί της. Αν δεν καταφέρει να απαντήσει στους προβληματισμούς σας, τότε ανεβείτε ένα σκαλί στην ιεραρχία και συζητήστε το με τον/την διευθυντή/τρια.
Να θυμάστε ότι είναι πάντα προτιμότερο να προσπαθήσετε να βρείτε κάποια λύση με τη συγκεκριμένη δασκάλα, αντί να αλλάζετε παιδικό σταθμό ή τάξη στα μέσα της χρονιάς. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δασκάλα τους και αλλάζουν σχολείο στα μέσα της χρονιάς, ενδέχεται να θεωρήσουν ότι έτσι λύνονται γενικώς τα προβλήματα: Αλλάζοντας σχολείο ή δασκάλα. Είναι καλύτερα να συζητήσετε με το παιδί και να του δείξετε πώς να αντιμετωπίζει τα προβλήματα αντί να τα αποφεύγει.
Είναι άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχετε κι εσείς στα πρώτα βήματα της ακαδημαϊκής ζωής του παιδιού σας. Μιλήστε της για όσα του αρέσουν, για τις προτιμήσεις του (στο παιδί μου αρέσουν τα παραμύθια ή το θεατρικό παιχνίδι για παράδειγμα). Αν πάλι το παιδί σας έχει αναφέρει ότι του αρέσει μία δραστηριότητα που έκαναν στην τάξη, μη λησμονήσετε να το πείτε και στη δασκάλα. Έτσι και εκείνη θα νιώσει ότι εκτιμάται η δουλειά της και θα δημιουργηθεί ένα θετικό πλαίσιο επικοινωνίας, που θα συμβάλει τα μέγιστα σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον.
Να θεωρείτε πάντα ότι εσείς, το παιδί και η δασκάλα είστε μία ομάδα. Ο κοινός σας στόχος είναι παραγωγικά και ευτυχισμένα χρόνια προσχολικής αγωγής για το παιδί σας.
www.letsfamily.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου