Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για παιχνίδι και φυσικές δραστηριότητες, αλλά καλό είναι οι γονείς να λαμβάνουν μερικά μέτρα για την προστασία των παιδιών τους, τα οποία κινδυνεύουν από κάθε είδους δυσάρεστα απρόοπτα και ατυχήματα.
Ο μεγαλύτερος εχθρός των παιδιών και των εφήβων είναι οι τραυματισμοί, οι οποίοι ευθύνονται για το 27% των θανάτων των ανηλίκων στη χώρα μας (για έναν στους τρεις στα αγόρια και έναν στους επτά στα κορίτσια), σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού προγράμματος EuroSafe.
Τα πολύ μικρά παιδιά (κάτω των 4 ετών) και οι μεγαλύτεροι έφηβοι (άνω των 15) είναι οι ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τραυματισμούς.
Αλλες πιθανές απειλές για τους ανηλίκους είναι οι πνιγμοί, οι δηλητηριάσεις, οι πτώσεις, τα εγκαύματα, η θερμική εξάντληση, η θερμοπληξία και τα τσιμπήματα εντόμων και θαλάσσιων οργανισμών. Επειδή, λοιπόν, πολλά είναι αυτά που μπορεί να πάνε στραβά, η παιδίατρος Αννα Παρδάλη, επιμελήτρια στην Παιδιατρική Κλινική Ιασώ Παίδων, παρέχει μερικές βασικές συμβουλές προστασίας:
1. Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν σε υπαίθριους χώρους δίχως επίβλεψη. Μπορεί να ξεφύγουν από τον περίγυρο του σπιτιού προς τον δρόμο ή να βρεθούν σε σημεία υψηλού κινδύνου για τραυματισμούς (π.χ. ακατάλληλες βεράντες και μπαλκόνια, αφρόντιστους σιδερένιους φράχτες, λακκούβες, πισίνες, πηγάδια, ακάλυπτα φρεάτια, σφηκοφωλιές, κ.λπ.).
2. Μην αφήνετε μόνα τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο ούτε για ένα λεπτό.
3. Εάν προγραμματίζετε διακοπές, ενημερωθείτε πριν φθάσετε στον προορισμό σας για τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (π.χ. αν υπάρχουν ρεύματα στις θάλασσες ή πολλές σφήκες) και για την πλησιέστερη μονάδα υγείας, της οποίας το τηλέφωνο θα έχετε διαρκώς μαζί σας. Αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό (κάτω των 3 - 4 ετών), καλό είναι να αποφύγετε τούς πολύ απομονωμένους προορισμούς. Αν, όμως, έχει ηλικία κάτω του έτους, ιδίως κάτω των 6 μηνών, καλό είναι να μην μεταβείτε σε προορισμούς που περιλαμβάνουν πολύωρα ταξίδια.
4. Όταν βρίσκεστε στη θάλασσα μην αφήνετε ποτέ μόνο του το παιδί δίπλα ή μέσα στο νερό. Τα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) μπορεί να πνιγούν σε λίγα εκατοστά νερού και, το χειρότερο, δεν φωνάζουν "βοήθεια". Επιπλέον, ακόμα και αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και ξέρει κολύμπι, μπορεί να πνιγεί, διότι εκ φύσεως δεν έχει αίσθηση του μέτρου ούτε του κινδύνου. Το ιδανικό είναι να επιλέγετε για κολύμπι παραλίες και πισίνες, που θα έχουν ναυαγοσώστη.
5. Προστατεύστε το παιδί από τον ήλιο. Φροντίστε να πίνει άφθονα υγρά (κυρίως δροσερό νερό) και να μην εκτίθεται καθόλου στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού πρέπει να φοράει πάντοτε αντηλιακό με φυσικά φίλτρα και υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 30), καπέλο (απαραίτητο και όταν παίζει στο νερό ή κολυμπάει) και γυαλιά ηλίου. Το μαγιό του πρέπει να καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματός του, ενώ η επάλειψη με το αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά.
Το φαρμακείο
Ανεξάρτητα από τον προορισμό σας, καλό είναι να πάρετε μαζί ένα πρόχειρο φαρμακείο για ώρα ανάγκης. Συγκεκριμένα, πρέπει να περιέχει:
- Αντιπυρετικά/παυσίπονα φάρμακα
- Θερμόμετρο, ψαλιδάκι
- Αμπούλες φυσιολογικού ορού
- Γάζες, λευκοπλάστ, αντισηπτικά και είδη περιποίησης τραύματος (τραυμαπλάστ, κ.λπ.)
- Αντιισταμινικό σιρόπι (για αλλεργικές αντιδράσεις), αντιισταμινική κρέμα (για τον κνησμό)
- Μία τοπική κρέμα (αντιφλεγμονώδη ή σε συνδυασμό με τοπικό αντιβιοτικό)
- Ένα οφθαλμικό κολλύριο, ωτικές σταγόνες (οι ωτίτιδες είναι συχνές από το κολύμπι)
- Σκεύασμα ηλεκτρολυτών (για περίπτωση γαστρεντερίτιδας)
- Σκεύασμα αμμωνίας (για τα τσιμπήματα)
- Σιρόπι για τη ναυτία
- Ελαστικούς επιδέσμους
Ρούλα Τσουλέα
ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου