Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Τακτοποίηση δωματίου!

Τακτοποίηση δωματίου
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για ένα νήπιο είναι η μετάβαση από μια δραστηριότητα ή κατάσταση σε κάποια άλλη. Εκεί που τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο, είναι όταν η αλλαγή κατάστασης οδηγεί σε μία λιγότερο ευχάριστη δραστηριότητα, όπως να τακτοποιήσει, να τοποθετήσει αντικείμενα στη θέση τους ή να μαζέψει τα ρούχα του.

Και επειδή δεν είναι καλή ιδέα να επιτρέψετε στο μικρό σας να τα παρατάει όλα όπου βρει, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υιοθετήσει αυτές τις συνήθειες για όλη του τη ζωή, δείξτε του το δρόμο της νοικοκυροσύνης ακολουθώντας 5 απλά βήματα.

Βήμα 1ο. Είναι σίγουρο ότι τα στάνταρντ σας, όσον αφορά την καθαριότητα, διαφέρουν τόσο πολύ όσο η μέρα με τη νύχτα. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα όμως, αν εξηγήσετε στο μικρό σας τι θα θέλατε από αυτό. Μην απαιτείτε την τελειότητα, αλλά κάποια βασικά: το πάτωμα να μην είναι γεμάτο πεταμένα παιχνίδια, το κρεβάτι να είναι στρωμένο και τα βρώμικα ρούχα στα άπλυτα.

Βήμα 2ο.
Οργανώστε το δωμάτιό του τοποθετώντας ράφια, καλάθια, μπαούλο για παιχνίδια σε σημεία που να έχει και εκείνο πρόσβαση ή να είναι εύκολο να τα χρησιμοποιήσει. Αρχικά φυλάξτε μαζί τα παιχνίδια, για να δει πού είναι καλύτερο να τοποθετεί το καθένα.

Βήμα 3ο. Δεν είναι μάντης και δεν σημαίνει ότι θα καταλάβει ακριβώς τι θέλετε, αν δεν σας δει πρώτα να το κάνετε πράξη. Παίξτε ένα παιχνίδι μίμησης, δείχνοντας όλη τη διαδικασία της τακτοποίησης από την αρχή. Βάλτε μουσικούλα να παίζει και έχετε μια ανάλαφρη διάθεση.

Βήμα 4ο. Αν το μικρό σας δεν διαβάζει ακόμα, δημιουργήστε ένα πίνακα - οδηγό με εικόνες που θα περιλαμβάνουν τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει για να μαζέψει το δωμάτιό του: να κρεμάσει τα ρούχα, να στρώσει το κρεβάτι, να μαζέψει τα παιχνίδια. Κάθε φορά που ολοκληρώνει μια εργασία, κολλήστε ένα αυτοκόλλητο στις αντίστοιχες οδηγίες του πίνακα.

Βήμα 5ο.
Ελέγξτε αν όλα έγιναν σωστά και μην παραλείψετε να επιβραβεύσετε το μικρό σας. Η θετική ανταπόκριση αυξάνει τις πιθανότητες να επαναλάβει το εγχείρημα. Αν δείτε ότι κάτι δεν έχει γίνει, να το επισημάνετε και βοηθήστε το παιδί -αν χρειάζεται- για να ολοκληρώσετε τη δουλειά πιο γρήγορα.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου