Όταν ονειρεύεστε το νεογέννητο μωρό σας, το φαντάζεστε, μεταξύ άλλων, στην κούνια του να κοιμάται σαν αγγελούδι σε μια εικόνα ειδυλλιακή. Κανείς δεν αποκλείει, φυσικά, ότι το όνειρό σας θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, μην τρομάξετε, αν τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά! Αν δηλαδή το μωρό σας, αρχίσει να χτυπάει το κεφάλι του, να κουνάει τα πόδια του και να ροχαλίζει!
Χτυπάει το κεφαλάκι του. Είναι σχεδόν τρομαχτικό να βλέπετε το μικρό σας να χτυπάει το κεφαλάκι του στο στρώμα της κούνιας ή στα πλαϊνά κάγκελα. Πρόκειται, όμως, για μια συνήθεια… φυσιολογική! Μάλιστα το 20% των παιδιών χτυπούν το κεφαλάκι τους, ενώ πιο επιρρεπή σε αυτή τη συνήθεια είναι τα αγοράκια σε σχέση με τα κοριτσάκια. Ο λόγος είναι άγνωστος, αλλά υποστηρίζεται ότι έχει να κάνει με την ανακούφιση, καθώς το παιδί ηρεμεί από τη ρυθμική κίνηση του κεφαλιού ή είναι ένας τρόπος για να αποσπά την προσοχή του από τον πόνο αν έχει ωτίτιδα ή αν βγάζει καινούργια δοντάκια. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τραυματισμό, μιας και αν η συνήθεια του προκαλεί πόνο, θα τη σταματήσει από μόνο του. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να γεμίσετε την κούνια του με μαξιλάρια, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ασφυξίας.
Κουνάει χεράκια και ποδαράκια ασυναίσθητα. Το μωρό σας ενώ κοιμάται κλωτσάει ή κουνάει τα ποδαράκια του και τα χεράκια του. Αυτό συμβαίνει γιατί το νευρικό του σύστημα δεν είναι ακόμα ώριμο και είναι δύσκολο να ελέγξει τα αντανακλαστικά του και να ανταποκριθεί στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως οι ήχοι και η θερμοκρασία. Οι εν λόγω κινήσεις, λοιπόν, δεν του προκαλούν κακό. Για να το διαπιστώσετε, κρατήστε τα χέρια του ή τα πόδια του, και αν η κίνηση σταματήσει, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Διαφορετικά, αν οι κινήσεις αυτές συνεχίζονται όσο είναι ξύπνιο, ή αν εξαπλώνονται σε όλο του το σώμα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ώστε να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για επιληψία. Οι συσπάσεις που δεν προκαλούνται λόγω κάποιας νευρολογικής διαταραχής, μειώνονται συνήθως μετά τους 2 με 4 μήνες.
Ροχαλίζει. Και όμως, και τα μωρά ροχαλίζουν! Το ροχαλητό είναι αποτέλεσμα του αέρα που περνάει διαμέσου της ρινικής κοιλότητας στο πίσω μέρος του λαιμού. Ο ήχος του ροχαλητού πιθανόν παράγεται επειδή το ρινικό πέρασμα είναι μπλοκαρισμένο με γάλα ή φαγητό (π.χ. επειδή, καθώς πήγε να το βγάλει από το στόμα, αυτό μετακινήθηκε προς τα πάνω). Για να του απελευθερώσετε τη μύτη, χρησιμοποιήστε ρινικό αποφρακτήρα ή σταγόνες. Ωστόσο, επειδή η άπνοια (διαταραχή του ύπνου που αφορά στην προσωρινή παύση αναπνοής) μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας. Το πολύ δυνατό ροχαλητό, οι διακοπές στην αναπνοή, οι ήχοι σαν να πνίγεται και ο ύπνος που δεν ξεκουράζει, είναι σημάδια άπνοιας και εφιστούν άμεσα την προσοχή σας.
Σταματάει για δευτερόλεπτα να αναπνέει. Για ένα νεογέννητο είναι φυσιολογικό να έχει περιοδική αναπνοή, να σταματάει δηλαδή να αναπνέει για μερικά δευτερόλεπτα. Συνήθως τη γρήγορη αναπνοή διαδέχεται μια περίοδος ελαφριάς αναπνοής και μετά μια παύση που διαρκεί έως και 10 δευτερόλεπτα. Και ο κύκλος επαναλαμβάνεται. Οι παύσεις συμβαίνουν γιατί το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την αναπνοή ακόμα αναπτύσσεται. Οι παύσεις δεν προκαλούν ροχαλητό ή δυσκολία στην αναπνοή. Αν βλέπετε ότι το μικρό σας κοιμάται άνετα, δεν ανοιγοκλείνει το στόμα προσπαθώντας να βρει αέρα απεγνωσμένα, τα χείλη και τα νύχια του δεν αλλάζουν χρώμα μην ανησυχείτε. Στους 4 με 6 μήνες η αναπνοή του κατά τη διάρκεια του ύπνου θα ομαλοποιηθεί.
Ιδρώνει. Εφίδρωση παρατηρείται κατά τη μετάβαση από το ένα στάδιο του ύπνου στο άλλο σε όλους τους ανθρώπους, αλλά τα νεογέννητα ιδρώνουν περισσότερο γιατί οι κύκλοι του ύπνου είναι μικρότεροι σε διάρκεια. Και επειδή το κεφάλι τους είναι το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους, από εκεί χάνεται το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας για αυτό και είναι πιο υγρό από άλλα σημεία. Φυσικά ένα μωρό μπορεί να έχει ιδρώσει, αν ζεσταίνεται, για αυτό φροντίστε να υπάρχει μια φυσιολογική θερμοκρασία στο δωμάτιό του, να μην το ντύνετε πολύ βαριά και να μην χρησιμοποιείτε βαριά σκεπάσματα. Στους 3 με 4 μήνες το μωρό σας θα σταματήσει να ιδρώνει τόσο πολύ, όταν οι κύκλοι του ύπνου θα διαρκούν περισσότερο. Επίσης, για να μην ζεσταίνεται υπερβολικά, αποφύγετε τα σκουφάκια και τις κουβέρτες κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου