Οι καταπράσινοι αμπελώνες του Πάρκου μας περιμένουν! Εμπρός, λοιπόν! Φοράμε τα αγροτικά μας καπέλα, σηκώνουμε μανίκια και πάμε να τρυγήσουμε και να "πατήσουμε" σταφύλια!
Η "Χρυσαλίδα", η Εταιρεία Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης και Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που τα τελευταία δέκα χρόνια διοργανώνει ποικίλες καινοτόμες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Πάρκο, σε συνεργασία με το "Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας" (Μουσείο 7.500 τ.μ. που βρίσκεται εντός του Πάρκου και είναι φτιαγμένο σαν ένα μικρό παραδοσιακό χωριό) διοργανώνει στο Πάρκο το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 τον τελευταίο βιωματικό τρύγο της χρονιάς!
Οι δράσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν ως εξής:
Φροντίδα μικρών ζώων
Ακούστε τι πάθαμε…! Οι άτακτες πάπιες του Πάρκου μόλις γέννησαν τα αυγά τους στις πιο περίεργες κρυψώνες μέσα στον καταπράσινο αμπελώνα! Τώρα πώς θα τα βρούμε; Ελάτε μικροί και μεγάλοι να βοηθήσουμε τη μαμά πάπια, να τα βρούμε και να της τα επιστρέψουμε στην παπιοφωλιά!
Καθημερινή ζωή στο χωριό!
Ο τελευταίος τρύγος της χρονιάς είναι γεγονός! Όσοι δεν προλάβατε... τρέξτε! Φορέστε τα ψάθινα καπέλα πάρτε τα καλαθάκια στα χέρια και... εμπρός! Στον αμπελώνα του Πάρκου δεν πρέπει να μείνει ούτε ρόγα!
Δράσεις στο Μουσείο
Και τώρα η απόλυτα βιωματική δράση! Θα πατήσουμε τη φρεσκοκομμένη σοδειά μας σε ένα από τα παραδοσιακά πέτρινα πατητήρια!
Δραστηριότητα έκπληξη!
Κουλούρια με πετιμέζι! Ζυμώνουμε με τα χεράκια μας, ψήνουμε στο θολωτό ξυλόφουρνο και βέβαια… τρώμε απίθανα πετιμεζοκούλουρα!
Ξέρετε πως...
Αρχαιολογικά ευρήματα μας βεβαιώνουν πως, η καλλιέργεια της αμπέλου ξεκίνησε στην περιοχή της Μεσοποταμίας ή του Καυκάσου, τουλάχιστον το 4.000 π.Χ. Τη Νεολιθική εποχή ξεκίνησε η συστηματοποίηση της καλλιέργειας της γης, η οποία δημιούργησε μία σχετική επάρκεια αγαθών. Έτσι, έμεινε χρόνος και για δευτερογενείς παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η αμπελοκαλλιέργεια. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την πόση άκρατου (ανέρωτου) οίνου, συνήθεια μόνο των Βαρβάρων! Γι’ αυτό, οι ίδιοι τον κατανάλωναν κεκραμένο (νερωμένο), και μάλιστα, σύμφωνα με τον Ησίοδο, υπήρχε η συνήθεια να σερβίρουν πρώτα το νερό, στο οποίο μετά πρόσθεταν κρασί!
Η Αμπελουργία υπήρξε πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία της αρχαίας Ελλάδας και υπήρχαν νόμοι αυστηροί που την προστάτευαν. Στη Θάσο για παράδειγμα, αν πλησίαζε πλοίο στο νησί με ξένο κρασί… δημεύονταν! Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Mεσαίωνα, και πολύ περισσότερο κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η καλλιέργεια της αμπέλου ακολούθησε μία μάλλον φθίνουσα πορεία. Περιηγητές στην Ανατολή του 18ου και 19ου αιώνα αναφέρουν την απογοήτευσή τους από τα "απαίσια και δύσοσμα Κρασιά"! Κατά την επανάσταση δε του 1821, η ελληνική αμπελουργία υπέστη ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή.
Λίγα λόγια για το Πολιτιστικό Πάρκο
Το Πάρκο είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης για όλη την οικογένεια. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε το πικ - νικ σας είτε δίπλα στη λίμνη με τα νούφαρα και τα ψάρια είτε κοντά στη λίμνη με τις πάπιες ή να προμηθευτείτε τον καφέ σας, το κολατσιό σας και ό,τι άλλο χρειάζεστε από το πωλητήριο. Τα παιδιά μπορούν να χαρούν μια βόλτα με το Tρενάκι τον "Τρεχάλα", με το μικρό αλογάκι τον Παρασκευά ή με τα πανέμορφα ρετρό ποδήλατα, ενώ οι μεγάλοι θα απολαμβάνουν ένα από τα βιβλία της μεγάλης συλλογής της ανοιχτής Βιβλιοθήκης. Ακόμη, λειτουργεί ένα μαγαζάκι έργων τέχνης και χειροποίητων κοσμημάτων για τις "ιδιαίτερες" αγορές σας. Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι οι μικροί μας φίλοι μπορούν να φέρουν τα ποδήλατά τους και να περιπλανηθούν σε υπέροχες διαδρομές μέσα στο Πάρκο.Στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Πάρκου www.politistikoparko.gr, έχετε την ευκαιρία να δείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του "Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας" και του Πάρκου, που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τμ μέσα στη φύση.
16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: 22990 47999, 22990 67999, 22990 67770.
E-mail: welcome@politistikoparko.gr
Σημ. 1: Το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, όπως και το Πάρκο, δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και εδώ και χρόνια είναι προσβάσιμο γι' αυτά σε όλη του την έκταση.
Σημ. 2: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες, κ.ά.), όπως επίσης και ολόκληρου του Πάρκου, είναι φυσικά βιολογικές.
16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: 22990 47999, 22990 67999, 22990 67770.
E-mail: welcome@politistikoparko.gr
Σημ. 1: Το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, όπως και το Πάρκο, δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και εδώ και χρόνια είναι προσβάσιμο γι' αυτά σε όλη του την έκταση.
Σημ. 2: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες, κ.ά.), όπως επίσης και ολόκληρου του Πάρκου, είναι φυσικά βιολογικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου