Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Έξυπνο & οικονομικό μαγείρεμα!

Μπαρμπούνια φούρνου
Η οικονομική κρίση μας έχει φέρει πιο κοντά με τα σκεύη μαγειρικής μας. Όμως, για το μαγείρεμα απαιτούνται μεγάλα ποσά θερμότητας και ηλεκτρισμού. Κατά μέσο όρο το μαγείρεμα ευθύνεται για το 18% του ηλεκτρισμού που καταναλώνει ένα ελληνικό νοικοκυριό. 

Αν το νούμερο σας ακούγεται μεγάλο, υπάρχει πάντα τρόπος να μειώσετε τη συνολική κατανάλωση ενέργειας για μαγείρεμα έως και 40 - 60%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση περίπου 150 ευρώ ετησίως.

Αποστολή μας είναι να μαγειρεύουμε χωρίς να μας κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Πώς θα το καταφέρουμε; Κάνοντας πράξη τα ακόλουθα:

  1. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χύτρα ταχύτητας. Εξοικονομείς 30 - 60% ρεύμα και έως 80% του χρόνου σου.
  2. Μην ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου όταν είναι σε λειτουργία. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα του φούρνου χάνεται έως και 20% της θερμότητας.
  3. Να σκεπάζετε πάντα την κατσαρόλα για οτιδήποτε βράζετε.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό, ώστε απλά να συντηρείται ο βρασμός.
  5. Μην ανάβετε το φούρνο ή το μάτι για να ζεστάνετε μικρή ποσότητα φαγητού. Προτιμήστε τον φούρνο μικροκυμάτων. Εναλλακτικά, αν δεν διαθέτετε φούρνο μικροκυμάτων να βάζετε πάντα το σκεύος στο σωστό μάτι, όχι σε μεγαλύτερο, ούτε σε μικρότερο.
  6. Όταν τελειώσετε το μαγείρεμα να κλείνετε τον απορροφητήρα. Ο απορροφητήρας εκτός των οσμών απορροφά και θερμότητα από το σπίτι!
kalyterizoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου