Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Αγοράζοντας παιχνίδια

Αγοράζοντας παιχνίδια
Βρίσκεστε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών, περπατάτε στους διαδρόμους, κοιτάτε δεξιά και αριστερά στα ράφια που είναι γεμάτα παιχνίδια κάθε είδους και πραγματικά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Ποιο θα είναι το κατάλληλο παιχνίδι για το μικρό σας; Θα του αρέσει; Θα του μάθει κάτι; Και πώς θα κάνετε τη σωστή επιλογή; 

Πριν πελαγώσετε είναι καλύτερο να έχετε απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις που θα σας κατευθύνουν, ώστε να επιλέξετε σωστά.

Είναι κατάλληλο για την ηλικία του; Η ηλικία είναι βασικός οδηγός σας για να επιλέξετε ένα παιχνίδι και μάλιστα αναγράφεται στις συσκευασίες. Ωστόσο, λάβατε υπόψη σας το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί σας, αλλά και τις δυνατότητες που έχει. Αν, λόγου χάρη, έχει αναπτύξει νωρίτερα αρκετές από τις κινητικές του δεξιότητες ίσως είναι έτοιμο για ένα παιχνίδι που προορίζεται για μεγαλύτερα παιδιά. Άρα το παιχνίδι που θα επιλέξετε, πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ικανότητές του. 

Είναι ασφαλές; Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, φροντίστε να αγοράζετε παιχνίδια που είναι ασφαλή. Αν το παιδί σας είναι μικρότερο από 3 ετών, αποφύγετε τα μικρά αντικείμενα (όσα περνούν μέσα από το εσωτερικό ενός ρολού από χαρτί υγείας), για να μειώσετε το ρίσκο πνιγμού σε περίπτωση που επιχειρήσει να τα καταπιεί. Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι που θα επιλέξετε είναι καλά κατασκευασμένο, δεν έχει μικρά αποσπώμενα κομμάτια, κορδόνια, επικίνδυνες άκρες ή μυτερές γωνίες ή αποτελείται από υλικό που μοιάζει με σφουγγάρι και ελέγξτε αν μπορείτε εύκολα να το πλύνετε (κάτι που θα χρειαστεί να κάνετε συχνά). Επίσης, ελέγξτε να μην κάνει υπερβολικό θόρυβο, καθώς αν παράγει ήχο πάνω από 100 decibels ή παραπάνω, μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα στην ακοή. Επιπλέον, δεν πρέπει να έχει σημεία που θερμαίνονται πολύ ή μπαταρίες που είναι εύκολο να αποσπασθούν. Τέλος, αποφύγετε τα μπαλόνια από latex, καθώς είναι επικίνδυνα για πνιγμό.

Το κινητοποιεί πνευματικά και φυσικά; Δεν αρκεί να επιλέγετε παιχνίδια που ενισχύουν μόνο διανοητικά το παιδί σας, αλλά παιχνίδια που το κινητοποιούν να αναπτύξει τόσο τις πνευματικές όσο και τις φυσικές του δεξιότητες. Για ένα μωρό ιδανικό είναι ένα παιχνίδι που ενεργοποιεί τις αισθήσεις και βοηθάει στον συντονισμό χεριού και ματιών και για ένα νήπιο παιχνίδια που ενθαρρύνουν την κίνηση, την ισορροπία, αλλά και παιχνίδια που το μαθαίνουν πώς λειτουργεί ο κόσμος, π.χ. που το βοηθούν να κατανοήσει τη σχέση αιτίας - αποτελέσματος, τους αριθμούς και τα σχήματα.


Ταιριάζει στη δική σας φιλοσοφία; Μην αγοράζετε παιχνίδια που έρχονται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία σας ή που δεν τα αποδέχεστε, ακόμα και αν είναι της μόδας. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να αποκλείσετε τα παιχνίδια - όπλα, που δίνουν μηνύματα με τα οποία διαφωνείτε, αλλά και τα παιχνίδια για κορίτσια που δίνουν έμφαση στην εμφάνιση, το μακιγιάζ, τα ωραία ρούχα και θεωρείτε πως ίσως και να προωθούν τον σεξισμό. Μην ξεχνάτε βέβαια πως το παιδί σας μπορεί να έρθει σε επαφή με τέτοιου είδους παιχνίδια μέσω των φίλων του ή επειδή το απαγορευμένο του φαίνεται πιο ελκυστικό να κατασκευάσει κάτι παραπλήσιο μόνο του, ειδικά όταν πρόκειται για όπλα. Πείτε του πώς αισθάνεστε για αυτού του είδους τα παιχνίδια, αλλά αποφύγετε να το κάνετε τεράστιο ζήτημα.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου