Όταν το παιδί είναι κάτω των τριών το παιχνίδι του είναι "παράλληλο", δηλαδή απολαμβάνει να παίζει δίπλα σε ένα ή περισσότερα παιδάκια, αλλά όχι μαζί. Επίσης, πριν τα έξι συνήθως δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία με ποιον παίζει (αρκεί να παίζει). Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ανησυχείτε αν δεν έχει ακόμα στενούς φίλους στον παιδικό σταθμό, εφόσον συμμετέχει στις ομάδες των παιδιών για παιχνίδι.
Αν, ωστόσο, έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας δεν συμμετέχει στις δραστηριότητες του παιδικού σταθμού, είναι απομονωμένο και δεν παίζει σχεδόν ποτέ με τα άλλα παιδιά, θα πρέπει να συζητήσετε με τους υπεύθυνους, οι οποίοι θα σας ενημερώσουν γενικότερα για τη συμπεριφορά του.
Οι έξυπνες λύσεις
1. Μην δείχνετε ότι ανησυχείτε ή ότι στενοχωριέστε αν το παιδί σας πει ότι δεν έπαιξε με κανέναν όλη μέρα. Μην το πιέζετε να σας πει συγκεκριμένα με ποιον έπαιξε στο σταθμό. Ρωτήστε το για ευχάριστα πράγματα, όπως αν βγήκαν για παιχνίδι στο προαύλιο, ποιο τραγούδι τραγούδησαν και τι παιχνίδι έπαιξαν.
2. Γνωρίστε παιδάκια από το σταθμό και τους γονείς τους. Καλέστε κάποιους συμμαθητές του για να παίξουν στο σπίτι.
3. Αν το παιδάκι σας επιμένει ότι δεν το παίζουν, ότι το κοροϊδεύουν ή ότι το χτύπησαν, αποφύγετε να κάνετε επίθεση στους γονείς των άλλων παιδιών. Συζητήστε με τους υπεύθυνους του σταθμού.
4. Ο παιδοψυχολόγος με τον οποίο συνεργάζονται οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί μπορεί να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές σχετικά με την καλύτερη κοινωνικοποίηση του παιδιού.
Φλώρα Κασσαβέτη
Παιδί & νέοι γονείς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου