Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αλλάζει ο ορισμός του τοκετού "στην ώρα του"


Μέχρι σήμερα, ως κανονική θεωρείτο η γέννα μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας της κύησης, αλλά Αμερικανοί μαιευτήρες έρχονται τώρα να διαχωρίσουν τους τοκετούς ανάλογα με την ακριβή διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν την υγεία του νεογέννητου.

Έτσι, ένα μωρό που γεννιέται μεταξύ της 37ης και της 39ης εβδομάδας της κύησης, θα θεωρείται πια "πρόωρο" σύμφωνα με το αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, ενώ "στην ώρα τους" θα θεωρούνται τα μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ της 39ης και της 41ης εβδομάδας. Τα βρέφη που γεννιούνται μεταξύ της 41ης και 42ης εβδομάδας θα θεωρούνται "αργοπορημένα" και οι γεννήσεις μετά την 42η εβδομάδα θα θεωρούνται "μετά την ώρα τους".

Όπως αναφέρει ο Δρ. Jeffrey Ecker, πρόεδρος της επιτροπής μαιευτικής πρακτικής του Κολλεγίου και μαιευτήρας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, "τα νεογέννητα μεταξύ της 37ης και της 42ης εβδομάδας δεν είναι όλα ίδια".

Σύμφωνα με ανακοίνωση στο περιοδικό "Obstetrics and Gynecology", όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται πριν την 39η εβδομάδα, δεν είναι το ίδιο ανεπτυγμένα με αυτά που γεννιούνται αργότερα, ενώ τα μωρά που γεννιούνται μετά την 39η εβδομάδα εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα αναπνοής, ακοής και μάθησης.

Ο εγκέφαλος του εμβρύου αναπτύσσεται περίπου κατά το ένα τρίτο μεταξύ της 35ης και της 39ης εβδομάδας της κύησης, ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης προστίθεται ένα στρώμα λίπους που κρατά ζεστό το σώμα του.

Οι νέοι ορισμοί των τοκετών ελπίζεται ότι θα μειώσουν τον αριθμό των εγκύων που επιλέγουν πότε θα γεννήσουν, παρ’ όλο που δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για κάτι τέτοιο. Το Κολλέγιο συστήνει να μην γίνονται τοκετοί κατά παραγγελία ή καισαρικές πριν την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτός και αν το επιβάλλουν ιατρικοί λόγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου