Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

"Και το όνομα αυτού…;!"

shutterstock 82288504
Το ελληνικό έθιμο επιβάλλει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα των παππούδων και κατά σειρά και προτίμηση των γονιών του πατέρα. Ομηρικοί καυγάδες έχουν στηθεί από οικογένειες που προσπαθούν να συμφωνήσουν ποιος παππούς ή γιαγιά έχει προτεραιότητα. Πόσα αμέτρητα κεφάλια, άλλωστε, γυρίζουν στο όνομα "Μαρία", "Κατερίνα", "Γιώργος" ή "Γιάννης", επειδή οι οικογένειες συνηθίζουν να κληρονομούν τα ονόματα!

Ωστόσο, παρότι στη χώρα μας η παράδοση αυτή της ονοματοθεσίας είναι ακόμα ισχυρή, υπάρχουν πολλοί γονιοί που αποφασίζουν, "σπάζοντας" την παράδοση, να διαλέξουν τα ονόματα της αρεσκείας τους για τα παιδιά τους. Επίσης, υπάρχουν οι εξαιρέσεις εκείνων των παππούδων που αφήνουν ελεύθερα τα παιδιά τους να διαλέξουν το όνομα των εγγονών, είτε γνωρίζοντας ότι το όνομά τους δεν είναι ωραίο είτε γιατί πάνω απ΄ όλα μετράει η αγάπη τους και όχι το όνομά τους.

Αυτό το ξέρατε;


Πώς διάλεγαν όνομα στην ελισαβετιανή Αγγλία; Πώς δίνουν όνομα στο παιδί μουσουλμάνοι και εβραίοι; Πώς είθισται να βαφτίζουν τα παιδιά τους οι άλλοι Ευρωπαίοι; Σας παρουσιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Αν είχατε γεννηθεί στην Ελισαβετιανή Αγγλία (1558 - 1603) θα βαφτιζόσασταν από τους γονείς σας μερικές μέρες μετά τη γέννησή σας. Όπως πολλά νεογέννητα της εποχής θα είχατε πάρει το όνομα του νονού σας, που θα έπρεπε να είναι από υψηλότερη κοινωνική τάξη. Τα συνηθισμένα ονόματα της εποχής ήταν Elizabeth, Anne, Joan, Margaret, Alice, Mary και Agnes για τα κορίτσια, John, Thomas, William, Richard και Robert για τα αγόρια.

Οι Γάλλοι συχνά επιλέγουν το μεσαίο όνομα του παιδιού τους να είναι των παππούδων, ενώ χρησιμοποιούν και των δύο γιαγιάδων για τα κορίτσια και τα δύο των παππούδων για τα αγόρια. 

Οι Ισπανοί, γνωστοί για την αγάπη τους στις παραδόσεις κάνουν ό,τι και οι Έλληνες, το πρωτότοκο κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από τη μεριά του πατέρα, ενώ το πρωτότοκο αγόρι του παππού πάλι από τη μεριά του πατέρα.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συνηθίζεται τα αγόρια να παίρνουν το όνομα του πατέρα μαζί με το επίθεμα "Jr." για να ξεχωρίζουν ή τα κορίτσια το όνομα της μητέρας.

Για τους Χαβανέζους το όνομα τους, το "Inoa", όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Σύμφωνα με την παράδοσή τους πιστεύουν ότι οι θεοί των προγόνων τους θα στείλουν μυστικά σε κάποιο μέλος της οικογένειας του αγέννητου μωρού ένα όνομα. Αναζητούν λοιπόν για σημάδια - όνειρα, ώστε να ονομάσουν το μωρό, αλλιώς θεωρούν ότι το παιδί θα έχει πρόβλημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση το όνομα του παιδιού επιλέγεται για να εξευμενιστούν τα κακά πνεύματα.

Οι Αφροαμερικανοί έχουν, επίσης, τη δικές τους συνήθειες. Την εποχή της δουλείας χρησιμοποιούσαν ονόματα που δεν συνήθιζαν οι λευκοί, όπως για παράδειγμα από την ελληνική μυθολογία (Δάφνη, Απόλλων, κ.ά.). Επίσης, μυστικά έδιναν στα παιδιά τους τα ονόματα των προγόνων τους για να διατηρήσουν την κληρονομιά τους. Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες των σκλάβων τους έδιναν ονόματα από τη Βίβλο για να τους εκχριστιανίσουν. Όταν η δουλεία καταργήθηκε, οι Αφροαμερικανοί υιοθέτησαν πολλά ονόματα λευκών που τους ήταν απαγορευμένα. Τη δεκαετία του 60 άρχισαν να αναζητούν μοναδικά ονόματα και επέστρεψαν στις ρίζες τους δανειζόμενοι ονόματα είτε αφρικανικής είτε μουσουλμανικής προέλευσης, όπως Μωχάμετ, Χασάν και Αλί για τα αγόρια ή Shawana, Naajila και Malaika για τα κορίτσια.

Η θρησκεία παίζει ρόλο!

Σύμφωνα με την παράδοσή τους οι μουσουλμάνοι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί την ημέρα της γέννησης ή την έβδομη μέρα από τη γέννηση, δηλαδή στην τελετή της "Aqeeqah", που συνοδεύεται από σφάξιμο αρνιού ή κατσίκας. Είναι σημαντικό για τους μουσουλμάνους το όνομα του παιδιού να είναι καλό και να έχει κάποια σημασία. 

Τα αγόρια των Εβραίων παίρνουν το εβραϊκό τους όνομα στην τελετή της περιτομής τους, το "Bris", που λαμβάνει χώρα 8 μέρες μετά τη γέννησή τους. Τα κορίτσια βαφτίζονται 8 με 15 μέρες μετά τη γέννηση σε μια τελετή που περιλαμβάνει τη δημόσια ανάγνωση της Torah και ευχών. Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι το όνομα του παιδιού πρέπει να είναι κάποιου αξιοσέβαστου προσώπου, που το παιδί πρέπει να του μοιάσει μεγαλώνοντας.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου