Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ανακύκλωση … τροφίμων!

Οικονομία στη κουζίνα
Αξιοποιήστε τα τρόφιμα και προϊόντα που βρίσκονται ένα βήμα πριν τον κάδο απορριμμάτων! Δεν είναι μόνο ότι θα μειώσετε τα απορρίμματα κάνοντας πιο "πράσινη" την καθημερινότητά σας, αλλά και ότι θα εξοικονομήσετε χρήματα, αφού τίποτα δεν θα πηγαίνει χαμένο από τη στιγμή που θα μπει στην κουζίνα σας.


Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης ή λαχανικά που κοντεύουν να μαραθούν χωρίς να θυσιάζετε τη νοστιμιά των γευμάτων σας. Πάρτε μερικές ιδέες και επιστρατεύστε τη δημιουργικότητά σας. Μπορείτε να κάνετε θαύματα!
  • Ελέγξτε με προσοχή τα περιεχόμενα των ντουλαπιών και του ψυγείου σας για να μην αγοράζετε διπλές συσκευασίες από προϊόντα που ήδη έχετε. Υπολογίστε ακόμα την κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά που κάνετε ανά εβδομάδα, για να αποφύγετε να πετάτε προϊόντα που κοντεύουν να χαλάσουν.
  • Για να διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φρούτα που χαλάνε εύκολα, καταψύξτε τα, είστε σε κομματάκια είτε ολόκληρα (π.χ. φράουλες ή μπανάνα). Έτσι θα μπορείτε να παίρνετε από την κατάψυξη του φρούτο που επιθυμείτε για τη φρουτοσαλάτα σας.
  • Προσέξτε τον τρόπο που αποθηκεύετε ευπαθή φρούτα και λαχανικά. Η μπανάνα, για παράδειγμα, έχει την ιδιότητα να σαπίζει πιο γρήγορα τα φρούτα που ακουμπάει, οπότε καλό είναι να την αποθηκεύσετε ξεχωριστά. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η ντομάτα, η οποία πρέπει να τοποθετείται με τον "αφαλό" προς τα κάτω, ώστε να μην σαπίζει γρήγορα.
  • Αντί να μεταφέρετε τα φρούτα στον κάδο απορριμμάτων, δοκιμάστε να τα μετατρέψετε σε σιρόπι, σε μαρμελάδα ή σε μια απλή σως για κέικ, γλυκά του ταψιού ή γιαούρτι και να την αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.
  • Πώς θα χαρίσετε φρεσκάδα σε σχεδόν μαραζωμένα λαχανικά; Βάλτε τα στον φούρνο σε κομματάκια πασπαλίζοντάς με τυρί. 
  • Το μπαγιάτικο ψωμί μπορεί να γίνει νόστιμο αν το ψήσετε στην τοστιέρα ή το κάνετε παξιμάδια, (αφού το ψήσετε και το ξηράνετε στο φούρνο), αλλά και βασικό υλικό του κιμά για να πλάσετε αφράτα μπιφτέκια. Ακόμα, μπορείτε να το μετατρέψετε σε κρουτόν, ψωμοκεφτέδες ή άλλες συνταγές από την ιταλική cucina povera. 
  • Αν ξέρετε πως δεν πρόκειται να καταναλώσετε σύντομα το ψωμί, κόψτε κάποιες φρατζόλες σε φέτες και βάλτε τις στην κατάψυξη.
  • Έχουν μείνει ελάχιστες ημέρες για να καταναλώσετε τα τελευταία κομμάτια φέτας που υπάρχουν στο ψυγείο; Φτιάξτε μια μικρή τυρόπιτα, σπανακόπιτα ή μελιτζάνες με φέτα στο φούρνο. Ανατρέξτε στους… τσελεμεντέδες σας, καθώς μπορεί να ανακαλύψετε και άλλες απλές, νόστιμες συνταγές με συστατικό την φέτα. 
  • Με τρόφιμα που έχουν περισσέψει ή υλικά που δεν είναι και τόσο φρέσκα μπορείτε να ετοιμάσετε αληθινές λιχουδιές, από ριζότο και ομελέτα μέχρι ψημένα σάντουιτς και πίτσες. 
  • Φτιάξτε σπιτικά μπισκότα προσθέτοντας στο μείγμα δημητριακά που περίσσεψαν από το πρωινό, γάλα, σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα.
  • Τα φαγητά και τα προϊόντα που γνωρίζετε ότι δεν θα καταναλώσετε βάλτε τα σε μια σακούλα, κλείστε τα καλά και κρεμάστε τα σε ένα παγκάκι που ξέρετε πως περνά τα βράδια του κάποιος άστεγος. Φυσικά, ελέγξετε πρώτα την ημερομηνία λήξης.
  • Το α και το ω είναι η οργάνωση. Φροντίστε να φτιάχνετε λίστα με τα προϊόντα που θα αγοράσετε από το supermarket και μην ξεχνάτε να την παίρνετε μαζί σας, Οργανώσετε τα ντουλάπια σας τοποθετώντας τα προϊόντα ανά κατηγορίες και να μην επηρεάζεστε αγοράζοντας προϊόντα που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε και δεν θα καταναλώσετε. 
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου