Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφών, φαγητών που έχουν ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων, αλλά και ποτών σε πλαστικά μπουκάλια που έχουν μείνει στον ήλιο, σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη, που έδειξε πως ορισμένα χημικά αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής κατά 80%.
Την ίδια συμβουλή, όμως, θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άντρες των οποίων οι σύντροφοι προσπαθούν να συλλάβουν παιδί, αφού άλλη έρευνα έδειξε ότι η παρουσία παρόμοιων χημικών ουσιών στα ίδια πλαστικά μπορούν να μειώσουν την ανδρική γονιμότητα κατά 20%.
Προγενέστερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, είχε δείξει πως η χημική ουσία δισφαινόλη-A (BPA) μπορεί να απειλήσει την επιβίωση του εμβρύου, αλλά μέχρι σήμερα είχαν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μελέτες σε ανθρώπους.
Τα νέα ευρήματα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βοστόνη, έδειξαν πως υψηλά επίπεδα έκθεσης στη συγκεκριμένη χημική ουσία, που βρίσκεται σε πολλά πλαστικά δοχεία, μπορεί να αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες αποβολής.
Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη μελέτη, με επικεφαλής την αναπαραγωγική ενδοκρινολόγο Ruth Lathi, δήλωσαν πως είναι αδύνατον να αποφύγει κάποιος πλήρως την έκθεσή του στην ουσία, καθώς εμπεριέχεται στις πλαστικές συσκευασίες, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα και τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών (κωδικοποιούνται με ρητίνη, που περιέχει τη χημική ουσία). Ωστόσο, είναι εφικτός ο περιορισμός των επιπτώσεων από την έκθεση.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν το μαγείρεμα ή το ζέσταμα φαγητών σε πλαστικά δοχεία, καθώς οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται στο φαγητό πολύ πιο γρήγορα στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αποφεύγουν να αφήνουν πλαστικά μπουκάλια στον ήλιο (τα επίπεδα της ουσίας αυξάνονται στο χιλιαπλάσιο, όταν το νερό στο πλαστικό μπουκάλι ζεσταθεί από τον ήλιο).
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 114 εγκύων γυναικών με ιστορικό αποβολών και δυσκολιών στη σύλληψη, βρήκε πως αυτές που είχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της χημικής ουσίας στο αίμα τους είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες αποβολής συγκριτικά με εκείνες που είχαν μικρότερα ή φυσιολογικά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το δείγμα θεωρείται μικρό για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες.
Σύμφωνα με τη Δρ. Lathi, "τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί η αποβολή είναι ένα συχνό φαινόμενο και η ανθρώπινη έκθεση στη δισφαινόλη-Α είναι σχεδόν πανταχού παρούσα".
Τα στοιχεία δείχνουν πως ένα ποσοστό της τάξεως του 15 - 20% των κυήσεων καταλήγει σε αποβολή και παρόλο που ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να εντοπίσουν άλλους αιτιολογικούς παράγοντες.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ήταν ασαφές γιατί η δισφαινόλη-Α είχε τόσο μεγάλη επίπτωση στα ποσοστά των αποβολών και έπρεπε να γίνουν επειγόντως περαιτέρω μελέτες. Αν και οι γυναίκες που είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν είχαν υψηλότερα επίπεδα της χημικής ουσίας στον ορό του αίματός τους, είναι πιθανό να μεταβόλισαν την ουσία με διαφορετικό τρόπο, με αποτέλεσμα να μείνει περισσότερο διάστημα στον οργανισμό τους.
Στο παρελθόν είχε βρεθεί πως η συγκεκριμένη χημική ουσία έκρυβε κινδύνους για την παιδική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η ΕΕ να απαγορέψει τη χρήση της στα βρεφικά μπουκάλια.
Κατερίνα Κανόνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου