Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Συμμαχία γονέα και δασκάλου

student
Οι δάσκαλοι είναι οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας για 6 και πλέον ώρες καθημερινά, είναι εκείνοι που μπορεί να καθορίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία και την αγάπη τους για την μάθηση, είναι εκείνοι που μπορούν να εντοπίσουν και να προλάβουν ένα πρόβλημα που υπάρχει ή που είναι στη δημιουργία του. 

Ο ρόλος των δασκάλων στην ζωή των παιδιών είναι πολύ σημαντικός και το κακό είναι ότι σπάνια το συζητάμε και αντιλαμβανόμαστε τη βαρύτητά του. Έτσι συχνά μπορεί να δείτε γονείς και δασκάλους σε αντιπαράθεση και ένταση, κάτι που δεν ωφελεί κανέναν και κυρίως το παιδί. 

Μην ξεχνάτε πως η σωστή επικοινωνία των γονιών με τους δάσκαλους μπορεί να αποτελέσει ένα προστατευτικό δίχτυ για το ίδιο το παιδί και είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Για αυτό:
  • Είναι σημαντικό κάθε τόσο να περνάτε από την τάξη του παιδιού και με μια πολύ σύντομη κουβέντα με τον δάσκαλο να παίρνετε μια ιδέα για το πώς πάνε τα πράγματα.
  • Να μιλάτε στο παιδί σας για τον δάσκαλό του με θετικό τρόπο.
  • Εάν νιώθετε πως κάτι δεν πάει καλά με την πρόοδο του παιδιού, να ζητήσετε να το συζητήσετε μαζί του.
  • Μην προϊδεάζετε τον εαυτό σας από αρνητικά σχόλια που μπορεί να έχετε ακούσει για τον συγκεκριμένο δάσκαλο. Ξεκινήστε την επικοινωνία σας σαν να μην γνωρίζετε τίποτα για εκείνον. Ο τρόπος προσέγγισης συνήθως καθορίζει και τις συμπεριφορές.
  • Προσπαθήστε να δίνετε το παρών στις βραδιές γονέων γιατί έτσι χτίζονται καλύτερες σχέσεις και δείχνετε πως ενδιαφέρεστε πραγματικά για την πορεία του παιδιού σας.
  • Εάν το παιδί αντιμετωπίζει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα ζητήστε τη συμβουλή του και συμφωνείστε να είσαστε σε επικοινωνία για την εξέλιξή του 2 - 3 φορές την εβδομάδα.
  • Αν σας δώσει κάποιες κατευθύνσεις σχετικά με την εκπαίδευση του παιδιού σας, μην παραμελήσετε να τις ακολουθήσετε γιατί θα θεωρήσει ότι αδιαφορείτε για το πρόβλημα του παιδιού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου