Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Αδέρφια που συνέχεια τσακώνονται; Υπάρχουν λύσεις!

10 λόγοι που το Σαββατοκύριακο ΔΕΝ υπάρχει όταν είσαι μαμά
Αν η ημέρα σας ξεκινάει με κάτι σαν "Μαμά, βοήθεια! Δεν μ’αφήνει να βγω από το δωμάτιό μου", οι πιθανότητες είναι τα παιδιά σας, μερικές φορές, να μην τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά μεταξύ τους. Εάν θέλετε να αποθαρρύνετε την αντιπαλότητα μεταξύ αδερφών, δείξτε στα παιδιά πώς μπορούν να περνούν καλά μαζί (κάποιες φορές!).

Η τεχνική του ομαδικού παιχνιδιού

Αν έχετε κουραστεί να ακούτε τις ίδιες παλιές διαμάχες μεταξύ των παιδιών σας, ενθαρρύνετε και πάλι το πνεύμα συνεργασίας με το ομαδικό παιχνίδι, ώστε να λειτουργήσουν και πάλι ως συνεργαζόμενα αδέρφια για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

  • Οι μεγαλύτερες οικογένειες, με παιδιά σε κοντινές ηλικίες, είναι συνήθως περισσότερο εξοικειωμένες με τη συνεχή αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ αδελφών. Αυτή η τεχνική ενθαρρύνει το ομαδικό παιχνίδι, επιτρέποντας στα αδέλφια να επωφεληθούν από το παιχνίδι και να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να τσακώνονται.
  • Οργανώστε ένα παιχνίδι που θα φανεί ενδιαφέρον στα μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και στα μικρότερα, το οποίο θα έχει ως στόχο να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά το οποίο δεν καταλήγει σε νικητή και ηττημένο.
  • Καθίστε μαζί τους και εξηγήστε τους τους κανόνες, λέγοντάς τους ότι η καλή ομαδική δουλειά θα τους οδηγήσει σε έναν στόχο, που όλοι μπορούν να απολαύσουν. Προσπαθήστε να αποφύγετε να δώσετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον κυρίαρχο αδελφό.
  • Αν εστιάζετε στην οικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ αδερφών, θα έχετε ήδη έναν οικογενειακό πίνακα επιβράβευσης. Δώστε τους να καταλάβουν ότι θα τα επιβραβεύσετε και για το καλό ομαδικό παιχνίδι.
  • Ελέγξτε τον τρόπο που παίζουν και βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιδιά παίρνουν μέρος, το καθένα με τη σειρά του, καθώς και ότι δεν αντιδρούν με υπερβολή σε μικροατυχήματα!
Έξυπνα παιχνίδια
  • Το κυνήγι του θησαυρού στο πάρκο ή και μέσα στο σπίτι (το οποίο θα πρέπει να έχετε οργανώσει με επιμέλεια και φαντασία!), φροντίζοντας όλες οι ενδείξεις να είναι πράγματα που όλη η οικογένεια θα μπορούσε να εντοπίσει.
  • Κάθε παιχνίδι εμπιστοσύνης, όπου ένα από τα αδέλφια καθοδηγεί το άλλο, όπως ο δρόμος μετ' εμποδίων με δεμένα μάτια.
  • Μερικά δομημένα παιχνίδια με ένα ανταγωνιστικό στοιχείο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επίσης, όπως το Pictionary, το ντόμινο, ειδικά αν μπορέσετε να βάλετε τα παιδιά σας να εργαστούν σε ομάδες, ή να παίξουν με αντίπαλο τη μαμά και το μπαμπά!
Η τεχνική της ομαδικής... αγγαρείας

Όπως και στην τεχνική του ομαδικού παιχνιδιού, ο στόχος εδώ είναι να ενθαρρύνετε τα αδέρφια να εργάζονται ως ομάδα. Κατά τη συμπλήρωση μιας κοινής αγγαρείας, χωρίς αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, μαθαίνουν να επικοινωνούν σε ένα άλλο επίπεδο. Εσείς, επίσης, δίνοντας στα παιδιά σας ένα μέρος της ευθύνης μέσα στην οικογένεια επωφελείσθε ...με το να διαγραφεί μια αγγαρεία από τον κατάλογό σας!

Πώς λειτουργεί:
  • Επιλέξτε μια δραστηριότητα που μπορεί να διεκπεραιωθεί από όλα τα παιδιά σας, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή το σκούπισμα.
  • Αναθέστε σε κάθε ένα από τα παιδιά μια περιοχή να καθαρίσει (όπως τα παράθυρα των αυτοκινήτων για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους τροχούς για τα μικρά) ή αναθέστε τους συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς εκτέλεση (ένα παιδί σκουπίζει το πάτωμα, ενώ το άλλο καθαρίζει τα τζάμια). Επαινέστε τα, όταν συνεργάζονται για να γίνει η δουλειά.
  • Ελέγξτε το έργο τους και βεβαιωθείτε ότι όλα τα παιδιά παίρνουν μέρος, το καθένα με τη σειρά του.
  • Μόλις τελειώσουν και μαζέψουν, κάνετε όλοι μαζί κάτι σαν μια οικογένεια, επαινώντας τα όταν συνεχίζουν να συνεργάζονται και να επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά.
Ως γονείς, πολλές φορές, είναι εύκολο να επικεντρωθούμε στα καθημερινά πειράγματα, στις συγκρούσεις και στους καβγάδες και να παραβλέψουμε την τεράστια και μακράς διάρκειας επιρροή που έχουν στα παιδιά μας οι μεταξύ τους σχέσεις. Υπάρχουν, όμως, πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να θυμόμαστε να ενθαρρύνουμε και να ενισχύουμε το δέσιμο και την αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της σχέσης μεταξύ αδελφών

Υπάρχει πληθώρα παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσουν τα αδέλφια μεταξύ τους. Αν έχετε παραπάνω από δύο παιδιά, σίγουρα έχετε παρατηρήσει το ρόλο που παίζουν το φύλο, η προσωπικότητα, η διαφορά ηλικίας και η σειρά με την οποία γεννήθηκαν. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον δεσμό μεταξύ των παιδιών σας.

  • Η συμπεριφορά των γονιών απέναντι στα παιδιά: Αρνητικές πρακτικές διαπαιδαγώγησης από την πλευρά των γονιών (όπως η δωροδοκία, το ξύλο, οι παράλογες τιμωρίες), καθώς και η ελλιπής προσοχή και παρακολούθηση συνδέονται με δυσλειτουργικές σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια.
  • Η καλή σχέση μεταξύ συζύγων και το συναισθηματικό κλίμα μέσα στην οικογένεια: Όταν οι γονείς δεν είναι ευτυχισμένοι ή αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα και συγκρούσεις, οι σχέσεις ανάμεσα στα παιδιά επηρεάζονται. Τα αδέλφια που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με συγκρούσεις, τείνουν να επιδεικνύουν περισσότερο ανταγωνισμό, επιθετικότητα ή αποφυγή και απομόνωση.
  • Συναισθηματικά ανεπαρκής ή μη διαθέσιμη φροντίδα από τους γονείς: Τα αδέλφια που μεγαλώνουν με γονείς των οποίων η φροντίδα είναι ελλιπής και δεν τα γεμίζει συναισθηματικά, είτε δένονται υπερβολικά μεταξύ τους, είτε αποξενώνονται και γίνονται επιθετικά μεταξύ τους.
  • Η επίδειξη προτίμησης σε ένα παιδί έναντι του άλλου (ή των άλλων): Η πραγματική, ή ακόμα και η εκλαμβανόμενη από τα παιδιά, επίδειξη προτίμησης στη συμπεριφορά του γονιού απέναντι σε ένα παιδί (με τη μορφή μεγαλύτερης φροντίδας, τρυφερότητας, επιείκειας, κ.λπ.) επηρεάζει άμεσα τη σχέση που αναπτύσσουν μεταξύ τους τα αδέλφια. Τα παιδιά που νιώθουν παραμελημένα ή λιγότερο "προνομιούχα" αισθάνονται δυσαρέσκεια, θυμό και παράπονο απέναντι στους γονείς τους και συνήθως μεταβιβάζουν αυτόν τον θυμό και προς το παιδί που θεωρούν ως πιο "προνομιούχο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου