Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Γιατί είναι επικίνδυνο τα βρέφη να κοιμούνται στο καθισματάκι του αυτοκινήτου;

photolibrary_rf_photo_sleeping_baby_in_carseat
Ο ύπνος στο παιδικό καθισματάκι του αυτοκινήτου θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος για τα μωρά, προειδοποιούν οι εδικοί. Μάλιστα, ο κίνδυνος αφορά και όλα τα καθισματάκια στα οποία το παιδί μπορεί να κοιμηθεί, συμπεριλαμβανομένης της κούνιας στην παιδική χαρά και του ρηλάξ.


Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics, διαπίστωσε ότι τα βρέφη που κοιμούνται σε τέτοια περιβάλλοντα απειλούνται από κίνδυνο ασφυξίας. Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Milton S. Hershey του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια εξέτασαν τα στοιχεία για 47 θανάτους βρεφών που σχετίζονται κυρίως με τα συστήματα μεταφοράς τους. Οι θάνατοι αφορούσαν παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, όπως αναφέρθηκαν στην Αμερικανική Επιτροπή Καταναλωτών για την ασφάλεια των προϊόντων. Η ανάλυση των δεδομένων περιλαμβάνει πληροφορίες από πιστοποιητικά θανάτου, εκθέσεις από τους ιατροδικαστές, καθώς και συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας και άλλους μάρτυρες.

Όλα τα μωρά εκτός από ένα αποδείχθηκε ότι είχαν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα ασφυξίας ή πνιγμού. Στα 2/3 των περιπτώσεων εμπλέκονται τα καθίσματα αυτοκινήτου, ενώ ο πνιγμός από τις ζώνες ασφαλείας αντιπροσωπεύουν το 52% των θανάτων αυτών. Τα υπόλοιπα ατυχήματα που καταγράφηκαν, είχαν συμβεί στις κούνιες της παιδικής χαράς, μέσα στη στράτα και το ρηλάξ των παιδιών. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι ο χρόνος που είχε παρέλθει από τη στιγμή που τα βρέφη εθεάθησαν για τελευταία φορά ζωντανά από τους γονείς μέχρι τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το άψυχο σώμα τους κυμαινόταν από 4 λεπτά έως 11 ώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός μωρού 11 μηνών που τοποθετήθηκε από τους υπεύθυνους του παιδικού σταθμού στο καθισματάκι του σχολικού αυτοκινήτου με το μπιμπερό στα χέρια. Ο μικρός αποκοιμήθηκε και με τους κραδασμούς μετακινήθηκε μέσα στο κάθισμα, με αποτέλεσμα να πνιγεί από τη ζώνη ασφαλείας.

Ο Dr. Erich Batra που ηγήθηκε της μελέτης, προειδοποιεί: "Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μένουν χωρίς επιτήρηση μέσα στο καθισματάκι του αυτοκινήτου λόγω του κινδύνου ασφυξίας. Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν παρόμοια συστήματα μεταφοράς, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν κίνδυνοι όταν το κάνουν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα βρέφος σε ένα κατάλληλα τοποθετημένο κάθισμα αυτοκινήτου, με σωστά δεμένες τις ζώνες ασφαλείας μπορεί να προκαλέσει μικρότερο κίνδυνο ασφυξίας. Τα βρέφη πρέπει να κοιμούνται μόνο στο κρεβάτι τους, ανάσκελα και χωρίς προστατευτικά καλύμματα στο πλάι".

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τα βασικά σημεία που πρέπει να θυμούνται οι γονείς κάθε φορά που βάζουν για ύπνο το παιδάκι τους:

  • Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη
  • Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου με χαλαρούς ιμάντες
  • Τα καθίσματα αυτοκινήτου δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται σε μαλακές ή ασταθείς επιφάνειες
  • Τα βρέφη σε ρηλάξ και καθίσματα κούνιας μπορούν να μετακινηθούν και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους
  • Βεβαιωθείτε ότι τα βρέφη δεν μπορούν να στρίψουν το κεφάλι τους προς το πλάι ή να γείρουν προς τα εμπρός
  • Οι ζώνες ασφαλείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες λόγω του σχεδιασμού τους και την ευκολία με την οποία ένα βρέφος μπορεί να πνιγεί
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου