Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

"Το Μήνυμα της Θάλασσας"


Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, αφιερωμένο στη μελέτη και προστασία της Ελληνικής Φύσης, ασχολείται με τα καίρια θέματα που αφορούν το αποτύπωμα που αφήνει ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον. Φέτος, το Μουσείο επέλεξε το θέμα της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά αντικείμενα, θέμα που απασχολεί έντονα την παγκόσμια κοινότητα, ως μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές του 21ου αιώνα. 


Tα πλαστικά είναι ανθεκτικά υλικά και η διάσπασή τους είναι εξαιρετικά αργή. Ορισμένα αντέχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον για δεκαετίες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια. Το 2014 ομάδα ερευνητών υπολόγισε ότι περίπου 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που ζυγίζουν 268.940 τόνους επιπλέουν στις θάλασσες του κόσμου.

Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει τεράστια σημασία, καθώς η επιβάρυνση έχει άμεση επίπτωση στα οικοσυστήματα, στους οργανισμούς, αλλά και στη ζωή και την ευημερία του ανθρώπου. Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι άμεση.

Για το σκοπό αυτό το Μουσείο δημιούργησε το Πρόγραμμα "Το Μήνυμα της Θάλασσας" σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη MIO-ECSDE, καθώς και την οργάνωση Plastic Pollution Coalition και το Drifters Project των ΗΠΑ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και των μαθητών, μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Τα τρία τέταρτα της επιφάνειας του πλανήτη μας καλύπτονται με νερό. Υπολογίζεται ότι το 97,3% του νερού της υδρόσφαιρας κατανέμεται στους ωκεανούς και τις θάλασσες και το 2,7% στις ηπείρους. Οι υδάτινες μάζες συνδέονται και αλληλοεξαρτώνται, δεν χωρίζονται με φράγματα, είτε είναι στην ξηρά είτε στους ωκεανούς.

΄Ενα πλαστικό σκουπίδι που αφήνει κάποιος σε μια πηγή στη κορυφή ενός βουνού, μπορεί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Βέβαια η λύση δεν μπορεί να είναι η κατάργηση των πλαστικών. Στην εποχή μας με τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες τα πλαστικά μπαίνουν όλο και πιο πολύ στη ζωή μας.

Ο κύριος στόχος μας θα πρέπει να είναι: "Κανένα πλαστικό να μην καταλήγει ανεξέλεγκτα στο φυσικό περιβάλλον". Όλοι μαζί, άτομα, ομάδες και κράτη οφείλουν να αντιμετωπίσουν το σύνθετο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλαστικά. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας με 17.000 χιλιόμετρα μήκος ακτών και χιλιάδες νησιά, με πλούσια βιοποικιλότητα και σπάνια είδη φυτών και ζώων, η προστασία από τη θαλάσσια ρύπανση είναι ζωτικής σημασίας. Η Ελλάδα είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα από αρχαιοτάτων χρόνων.

"Οι ελληνικές θάλασσες είναι γεμάτες από μνήμες, που συνδέονται με την παρουσία και τις δραστηριότητες του ανθρώπου επί χιλιάδες χρόνια. Οι δραστηριότητες αυτές ήταν έκφραση ζωής και επικοινωνίας. Η ελληνική θάλασσα, και ιδιαίτερα η θάλασσα του Αιγαίου, απετέλεσε τη μεγάλη αρτηρία: απέραντες ακτές, μικροί και μεγάλοι κόλποι, χερσόνησοι, βαθιές διεισδύσεις, και άπειρα νησιά σχηματίζουν γέφυρες και σταθμούς στη διακίνηση της ζωής. Επί χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι, ζώα, πλοία, ιδέες, τέχνες διακινούντο μέσα και έξω από το χώρο του Αιγαίου. Ταυτόχρονα η θάλασσα είχε τη δική της ζωή. Ένας πλούσιος βιολογικός κόσμος κυκλοφορούσε στην επιφάνεια, στις ακτές, στα βάθη, στα νησιά και στα αρχιπέλαγά της... Το Μουσείο θα συμβάλλει θετικά στην επισήμανση της ευθύνης μας για την διατήρηση του μοναδικού αυτού βιολογικού θησαυρού."

Άγγελος Γουλανδρής 1994
Από το βιβλίο του ΜΓΦΙ "Κοχύλια από τις Ελληνικές Θάλασσες" των Μ. Delamotte, Ε. Βαρδαλά - Θεοδώρου.


Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα "Το Μήνυμα της Θάλασσας" περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων, επιστημονικών και εκπαιδευτικών δράσεων στους χώρους και στον κήπο του Μουσείου.

  • 9 Μαΐου 2015, Σάββατο, εγκαίνια Εικαστικής και Επιστημονικής Έκθεσης 
  • 10 Μαΐου 2015, Κυριακή, εκπαιδευτικά / ψυχαγωγικά προγράμματα
  • 17 Μαΐου 2015, Κυριακή, Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με δωρεάν είσοδο και ποικίλα εκπαιδευτικά/ψυχαγωγικά προγράμματα
  • 24 Μαΐου 2015, Κυριακή, εκπαιδευτικά / ψυχαγωγικά προγράμματα
  • 5 Ιουνίου 2015, Παρασκευή, Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, δωρεάν είσοδος
  • 6 Ιουνίου 2015, Σάββατο, Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά απορρίμματα: Παρόν και Μέλλον" με τη συμμετοχή των ειδικών επιστημόνων: Francois Galgani, ο διεθνούς φήμης Γάλλος Βιολόγος Ωκεανογράφος, ειδικός για τη ρύπανση των θαλασσών από μικροπλαστικά, Δρ. Ευάγγελος Παπαθανασίου, ∆ιευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδώρου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Επικ. Καθ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δρ. Χριστίνα Ζέρη, ΕΛΚΕΘΕ
  • 7 Ιουνίου 2015, Κυριακή, εκπαιδευτικά / ψυχαγωγικά προγράμματα
  • 14 Ιουνίου 2015, Κυριακή, εκπαιδευτικά / ψυχαγωγικά προγράμματα
  • Καλοκαιρινή εκδήλωση στον κήπο του Μουσείου. Η βραδιά περιλαμβάνει προβολές, καθιστό δείπνο, μουσική και σύντομες παρουσιάσεις. (η ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου