Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η ώρα του μπάνιου για το μωρό!

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Βιοσωματική ανάπτυξη στη βρεφική ηλικία
Βοηθήστε το να ξεπεράσει τον φόβο που αισθάνεται για το νερό. Το μοναδικό που θα χρειαστεί είναι λίγη υπομονή και πολλή αγάπη.

Η ώρα του μπάνιου είναι πολύ ευχάριστη για τα περισσότερα βρέφη. Πλατσουρίζουν ήδη μέσα στο νερό από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Σας παρακολουθούν τι κάνετε με το σφουγγάρι και μετά προσπαθούν να το δοκιμάσουν στο σώμα τους. Χαίρονται πολύ να γεμίζουν και να αδειάζουν πλαστικά δοχεία και να παρακολουθούν το νερό να "εξαφανίζεται" στην μπανιέρα. Παρατηρούν ότι κάποια αντικείμενα επιπλέουν στο νερό, ενώ κάποια άλλα βυθίζονται. Κουνούν τα ποδαράκια τους και ενθουσιάζονται. Δυστυχώς, κάποια μωρά δεν απολαμβάνουν την ώρα του μπάνιου. Όταν φτάνει αυτή η στιγμή, αντιδρούν, αρνούνται και κλαίνε, ενώ εσείς αναρωτιέστε: "Mα γιατί αντιδρά έτσι; Mήπως δεν κάνω κάτι καλά;" Άλλοτε το πιέζετε και άλλοτε το αφήνετε για μία με δύο ημέρες, αλλά την επόμενη φορά το δυσάρεστο σκηνικό επαναλαμβάνεται.

Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να μην φοβάται το νερό…

  • Kάνετε το μπάνιο του διασκεδαστικό.
  • Δώστε του διάφορα αντικείμενα, όπως πλαστικά δοχεία διάφορων μεγεθών και παιχνίδια που επιπλέουν, όπως παπάκια και σκυλάκια.
  • Απολαμβάνετε μαζί με το μικρό σας το μπάνιο του. Δίνετέ του ένα δικό του σφουγγάρι και αφήνετέ το να πειραματίζεται μόνο του.
  • Χρησιμοποιείτε ειδικό παιδικό αφρόλουτρο και σαμπουάν που δεν ερεθίζει τα μάτια.
  • Μένετε συνεχώς δίπλα του. Μην ξεχνάτε ότι μπορεί να γλιστρήσει και να πνιγεί ακόμα και σε λίγο νερό!
  • Mη βάζετε ποτέ με τη βία ένα τρομαγμένο μωρό στη μπανιέρα. Aν είναι πολύ φοβισμένο, για κάποιο διάστημα κάντε του μπάνιο χρησιμοποιώντας απλώς ένα σφουγγάρι, ή μειώστε τη στάθμη του νερού.
  • Παρακολουθείτε πώς αντιδρά το μικρό σας όταν αδειάζετε το νερό από τη μπανιέρα. Aν ανακαλύψετε ότι φοβάται μήπως παρασυρθεί και αυτό μαζί με το νερό και τους αφρούς, μην την αδειάζετε παρά μόνο αφού το έχετε βγάλει από αυτήν.
  • Aν τα εφαρμόσετε αυτά και δεν ανησυχείτε μήπως βραχείτε, θα διασκεδάσετε κι εσείς μαζί του.
akappatou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου