Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Στεφάνια Πρωτομαγιάς με λουλούδια... και όχι μόνο!

Εργατική Πρωτομαγιά 2017: Φτιάξτε εύκολα και γρήγορα μαγιάτικο στεφάνι [vid]
Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, που δεν έχει συνδεθεί με τη θρησκεία. Πέρα από τη θεσμοθετημένη εργατική απεργία, η Πρωτομαγιά είναι μία γιορτή για να δοξαστεί η φύση και ένα από τα έθιμά της που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα είναι το "μαγιάτικο στεφάνι".

Είναι η λεγόμενη κατά την αρχαιότητα "
γιορτή των ανθέων". Θεσμοθετήθηκε πρώτα στην Αθήνα, όπου με μεγαλοπρέπεια βάδιζαν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που έφερναν άνθη. Έπειτα τα Ανθεστήρια διαδόθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας και πήραν πανελλήνια μορφή. Όλες οι εκδηλώσεις της ημέρας ήταν αφιερωμένες στην γονιμότητα και την καρποφορία της γης.

Γνωστός στους διάφορους πολιτισμούς με διαφορετικά ονόματα, ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της οποίας το όνομα προήλθε με τη σειρά του από την ελληνική λέξη Μαία, τροφός και μητέρα. Στην αρχαία Ελλάδα, τα στεφάνια έτσι κι αλλιώς στόλιζαν κάθε εκδήλωση (θρησκευτική ή μη). Την πρωτομαγιά (τον αντίστοιχο μήνα Θαργηλίωνα) συνήθως επέλεγαν να κατασκευάζουν και να τοποθετούν επάνω στις πόρτες τους στεφάνια από κλαδιά οπωροφόρων δέντρων, τα οποία διακοσμούσαν με άνθη ή στάχυα, αλλά και κρεμμύδια ή σκόρδα (για την αποτροπή του κακού). 

Ένας άλλος τρόπος κατασκευής στεφανιών ήταν με τη χρήση ευλύγιστων κληματόβεργων, πάνω στις οποίες τοποθετούνταν κλαδάκια από αμυγδαλιές, συκιές ή ροδιές (είπαμε, η γιορτή της γονιμότητας της φύσης!), ενώ πολλές φορές αρκετοί προτιμούσαν να μην φτιάξουν στεφάνια, αλλά να κρεμάσουν στις εξώπορτές τους ματσάκια από κλαδιά ελιάς, νεραντζιάς ή πορτοκαλιάς μαζί με διάφορα λουλούδια και φυτά για να αποτρέψουν το “κακό” να μπει στο σπίτι τους, όπως σκόρδα ή ακόμα και τσουκνίδες.

Στις μέρες μας η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι έχουμε απομακρυνθεί ζώντας στις μεγαλουπόλεις. Γιατί, λοιπόν, φέτος να μην φτιάξετε τα δικά σας στεφάνια. Βγείτε με τα παιδιά στα πάρκα και τους κήπους, μαζέψτε αγριολούλουδα και γιορτάστε τη φύση με το δικό σας οικογενειακό τρόπο!

Στεφάνι από αγριολούλουδα

Για το κλασικό πρωτομαγιάτικο ευωδιαστό στεφάνι προμηθευτείτε από καταστήματα με είδη διακόσμησης βιτρίνας και ανθοδετικής σφουγγάρια σε πλαστικό πλαίσιο. Aρχικά βρέξτε το σφουγγάρι και αφήστε το να βυθιστεί αργά μόνο του, χωρίς να το πιέζετε, μέσα σε μια λεκάνη ή έναν κουβά.

  • Το νερό στο σφουγγάρι χρειάζεται ανανέωση σχεδόν κάθε δυο μέρες τοποθετώντας το κάτω από τη βρύση ή με τη χρήση κάποιου μπουκαλιού. Προσοχή να μην βρέξετε τα λουλούδια.
  • Μην χρησιμοποιείτε δυο φορές το σφουγγάρι, καθώς η φθορά του αλλοιώνει και τη σύστασή του με αποτέλεσμα να κλείνουν οι πόροι των κλαδιών και τα λουλούδια να μην συντηρούνται σωστά. Επίσης, για την σταθερότητα της κατασκευής προσέξτε να μην κάνετε άσκοπα τρυπήματα.
  • Φροντίστε να κόβετε πάντα τα κλαδιά διαγώνια, καθώς έτσι εξασφαλίζουμε περισσότερους πόρους ανοιχτούς. Γι' αυτή την διαδικασία προτιμήστε μια ψαλίδα τρύγου.
Πέρα από το κλασικό πρωτομαγιάτικο στεφάνι όμως, υπάρχουν και άλλες πρωτότυπες ιδέες. Στεφάνια που μπορεί να μην είναι ευωδιαστά, αλλά σίγουρα θα κρατήσουν περισσότερο και σίγουρα θα ενθουσιάσουν τα παιδιά.

Στα καταστήματα ειδών χόμπι μπορείτε να βρείτε δύο είδη βάσεων για στεφάνια: από φελιζόλ ή από αποξηραμένα κλαδιά. Ακόμα, μπορείτε να κατασκευάσετε πανεύκολα μόνοι σας βάσεις, από σύρμα ή ευλύγιστα κλαδιά κληματαριάς ή δέντρων. Έχοντας μια βάση, μπορείτε να τη διακοσμήσετε με διάφορα υλικά και να κολλήσετε με σιλικόνη (ή να στερεώσετε με οποιοδήποτε τρόπο) διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, ανάλογα με την εποχή ή ακόμα και το προσωπικό σας στυλ.

Στεφάνι από καραμέλες 

Το αγαπημένο των παιδιών. Θα χρειαστείτε μία βάση από φελλό, απλές οδοντογλυφίδες και πολλές πολύχρωμες καραμέλες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να καρφιτσώσετε τις καραμέλες σε οδοντογλυφίδες και σιγά - σιγά να γεμίσετε όλο το στεφάνι. Θα πρέπει βέβαια να εξασφαλίσετε ότι θα μείνουν καραμέλες και πως δεν θα τις φάνε όλες την ίδια μέρα τα παιδιά.

Στεφάνι από κουμπιά

Σε αυτή την περίπτωση, η βάση είναι από σκληρό χαρτόνι, το οποίο κόβετε σε κύκλο. Εκεί κολλάτε πολύχρωμα κουμπιά μέχρι να σκεπαστεί όλο το χαρτόνι και να έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Για να κρεμαστεί το στεφάνι ταιριάξτε έναν ωραίο φιόγκο.

Στεφάνι από μπαλόνια

Τα μπαλόνια είναι τοποθετημένα με καρφίτσες σε μία βάση από φελιζόλ. Τόσο μα τόσο απλό! Το πρόβλημα είναι ότι αν τα παιδιά αρχίσουν να βγάζουν τα μπαλόνια για να παίξουν, πιθανότατα θα απογοητευθούν που δεν θα φουσκώνουν.

Στεφάνι από λεμόνια

Αληθινά μοσχομυριστά λεμόνια. Καλύπτετε ένα στεφάνι από βέργες με χοντρή πράσινη κορδέλα. Στη συνέχεια κολλάτε τα λεμόνια πάνω στο στεφάνι, έτσι ώστε να βάζετε διαδοχικά ένα μεγάλο με ένα μικρότερο λεμόνι. Δημιουργείτε έναν δεύτερο κύκλο εσωτερικό από ακόμη μικρότερα λεμόνια. Στη συνέχεια διακοσμείτε τοποθετώντας ενδιάμεσα σκουρόχρωμα φύλλα.

Κατερίνα Παράσχου
www.letsfamily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου