Τρίτη 21 Απριλίου 2015

3χρονα: Γιατί τα αγαπάμε τόσο (μα τόσο) πολύ;

15 σημαντικοί  λόγοι για να κάνει σπορ ένα νήπιο!
Στην ηλικία των 3 ετών, το μικρό μας αρχίζει να σκέφτεται και τους άλλους. Όχι ότι στις άλλες ηλικίες δεν το κάνει. Απλά μέχρι τώρα σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του. Σιγά-σιγά όμως αρχίζει να συνειδητοποιεί τι σημαίνει "υπολογίζω τους άλλους". Συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια και μαθαίνει να περιμένει (μέσα στην ανυπομονησία) τη σειρά του. Εκτός από αυτό το ένα πράγμα, υπάρχουν και κάποια ακόμα που μας ξετρελαίνουν όσον αφορά την ανάπτυξή του…

Σε αυτή την ηλικία, λατρεύουμε…

...το πόσο πρόθυμο είναι να μας βοηθήσει:
Είναι γεγονός. Το μωρό μας πλέον καταλαβαίνει σχεδόν όλα όσα του λέμε και είναι έτοιμο να ακολουθήσει κατά γράμμα ό,τι του πούμε - εκτός κι αν κάτι δεν του κάθεται καλά. Αν του ζητήσουμε να μας φέρει ένα βιβλίο, θα τρέξει. Το ίδιο κι αν του πούμε να μας βοηθήσει να μαζέψουμε τα παιχνίδια του για να καθίσουμε στη συνέχεια να διαβάσουμε παρέα ένα παραμύθι. "Πόσο έξυπνο μπορεί να είναι ένα παιδάκι σε αυτή την ηλικία;", αναρωτιόμαστε υπονοώντας ότι έχουμε το πιο έξυπνο παιδάκι της υφηλίου.

…την προσωπικότητά του: Πλέον το μικρό μας έχει αρχίσει να διαμορφώνει τη δική του προσωπικότητα. Διαφοροποιείται υιοθετώντας κάποιες προτιμήσεις και αντιδράσεις που μας δείχνουν πάνω - κάτω τον χαρακτήρα του (τουλάχιστον στη συγκεκριμένη φάση, αφού, όταν ξεκινήσει το σχολείο μπορεί και πάλι να αλλάξει). Είναι ντροπαλό ή θαρραλέο; Νωθρό ή ενεργητικό; Κοινωνικό ή μοναχικό παιδάκι; Τα τρία του χρόνια είναι η ιδανική ηλικία για να ανακαλύψουμε πολλά χαρακτηριστικά του μικρού μας.

…τις συζητήσεις μας: Το λεξιλόγιό του αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Πλέον, μπορούμε να συζητήσουμε ακούγοντάς το να χρησιμοποιεί αντί για τηλεγραφικές, λίγο πιο ολοκληρωμένες προτάσεις. Όταν μάλιστα παίρνει αυτό το σοβαρό ύφος προσπαθώντας να "επιχειρηματολογήσει" μας ξετρελαίνει ακόμα περισσότερο.

Μάρθα Αγγελοπούλου
Mε τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου, (eirini_mpirmpou@yahoo.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου