Πολλά παιδιά έχουν μαθησιακές διαταραχές, επίσης γνωστές και ως μαθησιακές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στις σχολικές τους αρμοδιότητες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και τα κίνητρα ενός παιδιού. Πώς θα εντοπίσετε τα σημάδια που μπορεί να σηματοδοτήσουν τις μαθησιακές διαταραχές και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να τις αντιμετωπίσει;
Μια διαταραχή μάθησης είναι κάτι που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει τις ακαδημαϊκές του δεξιότητες, όπως η ανάγνωση και ο υπολογισμός. Οι μαθησιακές διαταραχές δεν αντικατοπτρίζουν τη νοημοσύνη ενός παιδιού, αντ' αυτού επηρεάζουν την ικανότητά του να ολοκληρώσει μια εργασία ή να χρησιμοποιήσει ορισμένες δεξιότητες, ιδιαίτερα στο σχολείο.
Οι πιο συχνές διαταραχές της μάθησης περιλαμβάνουν:
- Δυσλεξία. Η δυσλεξία είναι μια διαταραχή μάθησης που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή και στην ανάλυση των λέξεων.
- Δυσαριθμησία. Σχετίζεται με τις μαθηματικές έννοιες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην επίλυση ακόμη και απλών μαθηματικών προβλημάτων.
- Μη λεκτική μαθησιακή δυσκολία. Αυτή η διαταραχή μάθησης χαρακτηρίζεται από δυσκολία με τις μη λεκτικές μορφές, όπως ο συντονισμός και η γλώσσα του σώματος.
Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαθησιακών διαταραχών περιλαμβάνουν:
- Γενετική. Ορισμένες διαταραχές μάθησης είναι κληρονομικές.
- Ιατρικές παθήσεις. Η κακή ανάπτυξη στη μήτρα, η έκθεση στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά πριν γεννηθεί και το χαμηλό βάρος γέννησης είναι παράγοντες κινδύνου, που έχουν συνδεθεί με μαθησιακές διαταραχές.
- Περιβαλλοντική έκθεση. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μαθησιακών διαταραχών.
- Ψυχολογικά αίτια.
Η πρώιμη παρέμβαση είναι απαραίτητη, γιατί αν δεν αντιμετωπιστεί η διαταραχή μάθησης, μπορεί το παιδί να αποκτήσει χαμηλή αυτοεκτίμηση, να έχει άγχος, κατάθλιψη και να σταματήσει να έχει κίνητρα. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει κάποια δυσκολία, τότε να απευθυνθείτε στον αρμόδιο γιατρό, γιατί η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως ορισμένες μαθησιακές διαταραχές.
www.jenny.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου