Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

"Γνωρίστε" τον… φανταστικό του φίλο!

10 φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο παιδί σας
Τα παιδιά αναμφίβολα διαθέτουν φαντασία. Ορισμένα, μάλιστα, έχουν την τάση να σκέφτονται ιστορίες και παραμύθια, για να κάνουν το παιχνίδι τους πιο ενδιαφέρον. Επίσης, συχνά επινοούν έναν φανταστικό φίλο, ο οποίος τα συντροφεύει σχεδόν παντού…

Γιατί το κάνουν;
Η ύπαρξη του φίλου αυτού έχει να κάνει με τη δημιουργικότητα του παιδιού και την ανάγκη του να έχει μια παρέα στις δραστηριότητές του - έστω και φανταστική. Ο φίλος αυτός υπάρχει στο μυαλό του παιδιού και μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον περιγράψει. Μπορεί να είναι κάποιο ζωάκι, νεράιδα, κ.λπ. Φυσικά, το μικρό μας καταλαβαίνει πως όλο αυτό βρίσκεται στη φαντασία του. Αλήθεια, όμως, τι κρύβεται πίσω από την ανάγκη του παιδιού να βρει διέξοδο σε έναν "φανταστικό φίλο"; Πολλοί πιστεύουν πως έχει να κάνει με τη μοναξιά την οποία βιώνει ένα παιδί. Οι ειδικοί, όμως, έρχονται να καθησυχάσουν τους γονείς διαβεβαιώνοντάς τους πως μια τέτοια "φιλία" υποδηλώνει την προσπάθεια του παιδιού να είναι πιο χαρούμενο, κοινωνικό και δημιουργικό.

Πόσο διαρκεί;
Η διαδικασία αυτή ξεκινάει απ’ όταν το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και έχει ανάγκη να παίξει και να έρθει σε επαφή με κάποιον συνομήλικο (4 - 5 ετών). Αυτό μεγαλώνοντας θα σταματήσει να εκφράζεται ως "φανταστικός φίλος" και θα αντικατασταθεί με πράγματα που θα αγαπάει να κάνει για να ξεφεύγει από την καθημερινότητα, π.χ. αθλητισμό, ζωγραφική, φωτογραφία, γράψιμο, κ.λπ. και, φυσικά, παρέα με πραγματικούς φίλους - γύρω στην ηλικία των 6 ετών!

Πώς θα πρέπει να το χειριστούν οι γονείς;
Ο "φανταστικός φίλος" του μικρού σας δεν θα πρέπει να σας φοβίζει. Δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό σε αυτόν. Αντίθετα, αποτελεί τρόπο διασκέδασης, ένα μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα και ανάπτυξης της φαντασίας. Οπότε, αντιμετωπίστε την ύπαρξή του με ηρεμία και δείτε τη σαν μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσετε κι εσείς καλύτερα πως αντιδρά και πως σκέφτεται γενικά το μικρό σας.

Αλεξάνδρα Νερούτσου
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου