Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Τα οφέλη της κατασκήνωσης

Camping-Meals-for-kids-Advice-Needed-for-First-Time-Campers
Σκέφτεστε να γράψετε το μικρό σας στην κατασκήνωση αυτό το καλοκαίρι; Μην διστάζετε ούτε λεπτό! Τα οφέλη που μπορεί να του προσφέρει είναι πολύτιμα για την ανάπτυξή του!

Σίγουρα θα παίξει και θα διασκεδάσει. Ασφαλώς και θα ανακαλύψει τον κόσμο που το περιβάλλει, θα ακονίσει το μυαλό του και θα ανοίξει τους ορίζοντές του. Εκτός από αυτά όμως, υπάρχουν κάποια επιπλέον εφόδια, τα οποία το μικρό μας θα έχει μαζί του επιστρέφοντας από την κατασκήνωση. Εφόδια πολύτιμα τόσο για εκείνο, όσο και για εμάς. Γιατί, ένα καλοκαίρι στην κατασκήνωση, εκτός από πολύ παιχνίδι σημαίνει επίσης:

Ομαδικότητα: Στην κατασκήνωση το παιδί μαθαίνει να επικοινωνεί και να συνεργάζεται τόσο με παιδιά, όσο και με μεγάλους (τους ομαδάρχες). Αφήνει στην άκρη το "εγώ" και αρχίζει να λειτουργεί με το "εμείς".

Κανόνες: Μπορεί στο σπίτι τα πράγματα να ήταν κάποιες φορές πιο χαλαρά, στην κατασκήνωση όμως όλοι θα πρέπει να τηρούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην κατασκηνωτική ζωή, λοιπόν, υπάρχουν κανόνες και υποχρεώσεις. Υπάρχουν όρια, τα οποία χρειάζεται να τηρούμε.

Αυτονομία: Το στρώσιμο του κρεβατιού, το συγύρισμα της σκηνής, η προσωπική υγιεινή, όλα εξαρτώνται από το ίδιο το παιδί. Πλέον δεν είμαστε εμείς που τρέχουμε από πίσω του, για να του θυμίσουμε τι πρέπει να κάνει. Αντιθέτως, ακολουθώντας τις οδηγίες των ομαδαρχών και παρακολουθώντας τα υπόλοιπα παιδάκια, το μικρό μας μπαίνει στη διαδικασία να φροντίσει μόνο του τον εαυτό του.

Φιλία: Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κάνει το παιδί μας νέους φίλους από έναν απέραντο χώρο γεμάτο παιδάκια; Η συναναστροφή και η συνεργασία του μικρού μας με τα υπόλοιπα παιδιά βοηθά στην κοινωνικοποίησή του και του χαρίζει την ευκαιρία να ανακαλύψει το νόημα και την ομορφιά της φιλίας.

Μάρθα Αγγελοπούλου
Με τη συνεργασία της ψυχολόγου Ειρήνης Μπίρμπου και της παιδαγωγού Σοφίας Προδρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου