Ποια είναι τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς στον παιδικό σταθμό και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε για μια ομαλή προσαρμογή του παιδιού μας και ευχάριστη διαμονή;
1. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το παιδί μας με τα άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό. Αν για παράδειγμα δεν λέει πολλές λέξεις ακόμα, ενώ τα άλλα μιλάνε περισσότερο, αν δεν είναι πολύ ψηλό σε σχέση με τα συνομήλικά του ή αν φοράει πάνα ακόμα, δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει την δική του πρόοδο σε κάθε τομέα.
2. Δεν ντύνουμε το παιδί μας σαν να πηγαίνει σε κοινωνική εκδήλωση. Τα ρούχα θα πρέπει να είναι άνετα για να μπορεί να παίξει και αν λερωθούν πάνω στο παιχνίδι να μην μας απασχολεί. Επίσης, θα πρέπει να είναι πρακτικά, είτε φοράει πάνα για είτε όχι. Ζώνες, τιράντες, κουμπιά και καλσόν δεν βοηθάνε ούτε το παιδί, ούτε τη δασκάλα και συνήθως καταλήγουν σε ατυχήματα. Οι φόρμες και τα παντελόνια με λάστιχο είναι μια καλή λύση.
3. Δεν αργούμε συστηματικά να το πάρουμε από τον παιδικό. Είναι δυσάρεστο για το παιδί να φεύγει κάθε μέρα τελευταίο.
4. Δεν πάμε ποτέ το παιδί άρρωστο στον παιδικό σταθμό. Θα πρέπει να το κρατάμε σπίτι γιατί από τη μια θα κολλήσουν και άλλα παιδιά και από την άλλη θα χειροτερέψει. Πρέπει να έχει αναρρώσει πλήρως για ένα 24ωρο για να ξαναπάει στον παιδικό.
5. Δεν εκφράζουμε ποτέ τα παράπονά μας μπροστά στα παιδιά και τους υπόλοιπους γονείς. Αν έχουμε κάποιο θέμα με τον παιδικό σταθμό, τη δασκάλα ή κάποιο άλλο παιδί, θα πρέπει να το εκφράσουμε κατ’ ιδίαν στη δασκάλα ή τον υπεύθυνο του παιδικού σταθμού.
6. Δεν κρύβουμε πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν το παιδί μας. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή πρόβλημα συμπεριφοράς λόγω διαζυγίου ή νέου μωρού στο σπίτι, θα πρέπει να ενημερώσουμε τη δασκάλα για να είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει.
7. Δεν πρέπει να κάνουμε θέμα με το παραμικρό. Δεν ξεχνάμε ότι και οι νηπιαγωγοί είναι άνθρωποι και μπορεί να κάνουν λάθος.
8. Δεν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις. Το να κόψει το παιδί μας την πάνα ή την πιπίλα δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απαιτούμε να το μάθει στον παιδικό σταθμό. Θα πρέπει εμείς πρώτα να ξεκινήσουμε την προσπάθεια και στον παιδικό να το υποστηρίξουν παράλληλα.
9. Δεν καθυστερούμε τον πρωινό αποχαιρετισμό. Ιδίως την περίοδο προσαρμογής τα περισσότερα παιδιά κλαίνε το πρωί. Όσο πιο πολύ μας βλέπει το παιδί τόσο πιο πολύ κλαίει. Θα πρέπει να είναι σύντομος ο αποχαιρετισμός. Ακόμα και όταν προσαρμοστεί, αν θέλουμε να συζητήσουμε κάτι θα πρέπει να το κάνουμε την ώρα αποχώρησης ή τηλεφωνικά την ώρα που κοιμούνται το μεσημέρι.
10. Την περίοδο προσαρμογής, δεν πρέπει να αφήνουμε το άγχος και τις τύψεις μας να επηρεάζουν το παιδί ψυχολογικά. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι θα κλάψει και θα διαμαρτυρηθεί, αλλά αν νιώθει από εμάς σιγουριά και εμπιστοσύνη θα προσαρμοστεί πιο εύκολα.
aggou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου