Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να διαβάζετε στο μικρό σας!

Γιατί οι γονείς δε διαβάζουν πλέον παραμύθια στα παιδιά τους;
Μπορείτε να αρχίσετε την ανάγνωση παραμυθιών ήδη από τη στιγμή που θα γεννηθεί το μωρό σας, μιας και είναι μια ακόμη ευκαιρία για αγκαλιά και ισχυροποίηση του δεσμού σας. Ωστόσο, από τους 6 μήνες και μετά το μωρό σας θα απολαμβάνει να κοιτάζει, να αγγίζει και να "γεύεται" το βιβλίο που βρίσκεται μπροστά του, οπότε από πολύ νωρίς το διάβασμα θα είναι μια απολαυστική εμπειρία και για τους δυο σας.

Οφέλη

Το διάβασμα θα βοηθήσει το μικρό σας να καλλιεργήσει το λεξιλόγιό του, να αναπτύξει την φαντασία του και να βελτιώσει την ικανότητα επικοινωνίας του. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το ότι του μιλάτε προσθέτοντας ποικιλία στις "συζητήσεις" σας.

Τους πρώτους μήνες το μωρό σας θα αντιλαμβάνεται τον ρυθμό της γλώσσας και όχι το περιεχόμενο, καθώς σας ακούει να διαβάζετε. Συνεπώς, μπορείτε να του διαβάσετε τα πάντα, ακόμα και το μυθιστόρημα που προσπαθείτε να τελειώσετε. Ωστόσο, καλύτερο απ’ όλα είναι να του διαβάζετε ποιηματάκια ή τραγουδάκια, καθώς το επαναλαμβανόμενο μοτίβο θα το ευχαριστεί. Επιλέξτε ακόμα βιβλία με εικόνες με έντονα χρώματα και σχήματα, καθώς του έλκουν το ενδιαφέρον.

Είδος βιβλίων

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει αφήστε εκείνο να επιλέξει με τον τρόπο του τα βιβλία που θα του διαβάζετε. Αν του αρέσει να τα δαγκώνει και να τα πιάνει με τα χέρια του, τότε επιλέξτε κάποια πάνινα ή κάποια που διαθέτουν ανθεκτικά φύλλα. Σε άλλα μωρά, επίσης, αρέσουν οι φωτογραφίες και σε άλλα οι εικόνες που είναι τρισδιάστατες ή κάτι κρύβουν. Αν ανακαλύψετε κάποιο αγαπημένο είδος βιβλίου για το μωρό σας, τότε δοκιμάστε και κάτι άλλο, καθώς κάτι τελείως διαφορετικό θα είναι μια δελεαστική πρόταση. Τα μωρά χρειάζεται να νιώθουν μια συναισθηματική σχέση με τις λέξεις που ακούν, συνεπώς αποφύγετε τα μαγνητοφωνημένα βιβλία, το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.

Αποφύγετε τα μαθήματα


Όταν διαβάζετε στο μικρό σας απολαύστε τη διαδικασία και μην επιδιώξετε να αρχίσετε τα μαθήματα της αλφάβητου. Αν διαβάζετε συχνά στο μικρό σας, εκείνο κάποια στιγμή που θα διαβάζει μόνο του θα κάνει τη σύνδεση μεταξύ των ήχων των λέξεων και των γραμμάτων στη σελίδα. Εν τω μεταξύ είναι πιο σημαντικό να του διδάξετε την αγάπη για το διάβασμα παρά να του κάνετε φωνητικές ασκήσεις.

Μην το πιέζετε

Τα παιδιά κάτω της ηλικίας των πέντε δεν θα πρέπει να πιέζονται για να μάθουν να διαβάζουν. Τέτοιου είδους πίεση μπορεί να βλάψει την αυτοπεποίθηση και το ενδιαφέρον του παιδιού σας για το διάβασμα.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου