Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Παιδικοί καυγάδες: Τα βήματα... για ειρήνη!

screenshot.10
Έχετε παιδιά; Εάν ναι, τότε σίγουρα έχετε μπει στο δωμάτιο βλέποντάς τα να τραβάει το ένα τα μαλλιά του άλλου ή να κλαίνε και να ωρύονται, γιατί ένα από τα δύο έσπασε το αγαπημένο τους παιχνίδι. Μην πανικοβάλλεστε! Διαβάστε μερικές συμβουλές για την αποκατάσταση της ειρήνης στο σπίτι σας.


Οι τσακωμοί είναι μέρος της ζωής. Ούτως ή άλλως τα παιδιά χρειάζονται πολύ χρόνο για να μάθουν πως να ζουν με τους άλλους και κυρίως με τα μεγαλύτερα ή μικρότερα αδερφάκια τους. Όταν ξεσπάει ο καυγάς, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε ως γονιός είναι να τα σταματήσετε, πριν χτυπήσουν με οποιονδήποτε τρόπο. Έπειτα είναι η ώρα να τα βοηθήσετε να λύσουν το πρόβλημά τους εποικοδομητικά.
  • Σταματήστε τον καυγά, πριν ξεκινήσουν τα κλάματα. Αυτό μπορεί να σημαίνει να χωρίσετε σωματικά τα παιδιά ή να στείλετε το κάθε ένα σε διαφορετικό χώρο έως ότου ηρεμήσουν λίγο. 
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Είναι κάτι που ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο, αλλά μην ξεχνάτε ότι σκοπός είναι να καλυτερεύσετε το κλίμα, όχι να το κάνετε χειρότερο.
  • Πείτε τους ότι θα το συζητήσετε αργότερα. Τα παιδιά είναι πολλές φορές υπερβολικά αναστατωμένα, ώστε να μπορέσουν να ακούσουν ό,τι έχετε να πείτε. Περιμένετε λίγο πριν συζητήσετε το θέμα. Με μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστεί και μια ολόκληρη μέρα μέχρι να είναι έτοιμα για συζήτηση.
  • Χρησιμοποιήστε τις επιπτώσεις. Σταματήστε τη δραστηριότητα ή πάρτε το αντικείμενο που προκάλεσε τον καυγά και εξηγήστε ότι θα συνεχίσουν αυτό που έκαναν μόνο όταν βρουν τρόπο να το κάνουν και οι δύο μαζί. Πολλές φορές, μικρές τιμωρίες λίγης ώρας, όπως το κλείσιμο της τηλεόρασης ή μισή ώρα τιμωρίας στο δωμάτιο, βοηθούν τα παιδιά να πάρουν το μήνυμα ότι οι τσακωμοί έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Το τι θα κάνετε εσείς μετά το τέλος του καυγά, θα διδάξει στα παιδιά τον τρόπο με τον οποίο θα λύνουν τις διαφορές τους στο μέλλον. Αφού λοιπόν ηρεμήσουν, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
  • Ανακοινώστε με σαφήνεια την απόφαση και τους όρους της. "Έχω αποφασίσει ότι κανένας από τους δύο σας δεν θα χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή μέχρι να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσετε να τσακώνεστε". Να είστε σίγουρες ότι μετά από την αμοιβαία τιμωρία, θα έχουν πολύ μεγαλύτερη προθυμία να λύσουν τις διαφορές τους. 
  • Βοηθήστε τα να μιλήσουν ξεκάθαρα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν ειλικρινά το ένα στο άλλο σχετικά με το τι νιώθουν και τι τα ενοχλεί. Πολλές φορές, ιδιαίτερα σε παιδιά που νιώθουν παραμελημένα από τα αδέρφια τους, η παρουσία και παρότρυνση της μαμάς μπορεί να βοηθήσει να εκφραστούν ελεύθερα και έτσι να αποκαλυφθεί η ρίζα του προβλήματος.
  • Συγκεντρώστε μαζί ιδέες επίλυσης. Αφήστε τα παιδιά να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να λύσουν το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να μην τα αποπάρετε, εάν οι ιδέες τους δεν λύνουν το θέμα, αλλά να τους εξηγήσετε υπομονετικά γιατί κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί. Έπειτα διαλέξτε μαζί ό,τι είναι δικαιότερο και για τους δύο και μοιάζει να λύνει ριζικά το πρόβλημα.
Μαρία Αγγελακοπούλου
www.womanidol.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου