Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Ποια θαλασσινά είναι κατάλληλα για τα παιδιά;

fresh-fishes
Τα ψάρια είναι μια τροφή που δεν θα πρέπει να απουσιάζει από το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής των παιδιών, καθώς φημίζονται για τα Ω-3 λιπαρά που περιέχουν, αλλά και για την πληθώρα πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων που προσλαμβάνει άμεσα ο οργανισμός. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά δεν τρώνε εύκολα ψάρι, αλλά είναι στο χέρι σας να τους παρουσιάσετε το πιάτο με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα προσελκύσει να το φάνε δίχως φωνές και φασαρίες.


Και τώρα έρχεται το επόμενο επόμενο κρίσιμο ερώτημα των γονιών. Ποια θαλασσινά είναι προτιμότερο να καταναλώνουν τα παιδιά; Δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες έρευνες που να αποδεικνύουν ότι κάποια θαλασσινά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση από παιδιά, όμως επειδή ορισμένα θαλασσινά έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένως για τροφικές αλλεργίες καλό είναι να τα σερβίρετε με μέτρο στα παιδιά, προσέχοντας και παρατηρώντας παράλληλα μήπως κάποιο από τα θαλασσινά που καταναλώνουν τους προκαλεί αλλεργία τονίζει η 
Ασημένια - Ειρήνη Κούσουλα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Πολλές φορές είναι πιθανό να μην προκαλεί αλλεργία το ίδιο το θαλασσινό, αλλά κάποιο από τα συστατικά με τα οποία είναι αυτό μαγειρεμένο.

Ποια είναι τα καλύτερα ψάρια;

Καλύτερα θεωρούνται τα λιπαρά ψάρια σε αντίθεση με τα κρέατα που εκεί προτιμάμε τα μη λιπαρά και αυτό γιατί τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια είναι όπως προαναφέραμε πολύ ωφέλιμα. Τέτοια ψάρια είναι ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο κολιός, ο σολωμός, η ρέγκα, ο γαύρος, το χέλι και η πέστροφα.

Ψάρια ελεύθερα ή από ιχθυοκαλλιέργεια;

Είναι φυσικό εφόσον προερχόμαστε από μια χώρα με πολύ καθαρές θάλασσες να προτιμάμε τα ψάρια ανοικτής θαλάσσης, εφόσον δεν πρόκειται για ψάρια από μολυσμένες θάλασσες. Ωστόσο, και στα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας θα πρέπει να προτιμάμε εκείνα τα οποία εκτρέφονται σε ιχθυοτροφεία που βρίσκονται κοντά σε ανοικτές θάλασσες και όχι αυτά που έχουν περιορισμένο χώρο και εκ των πραγμάτων και η κίνηση των ψαριών μέσα σε αυτά θα είναι περιορισμένη.

Κωνσταντίνα Ντουντούμη
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου