Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Δωρεάν σεμινάριο: "Η παιδαγωγική διάσταση των παραμυθιών - Παραμύθια για να μην φοβούνται τα παιδιά"


Καλεσμένος του infokids.gr στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και αυτή τη φορά είναι ο Δρ. Στέλιος Πελασγός, Αφηγητής, Δρ. παιδαγωγικής, συγγραφέας, για να μιλήσει σε γονείς και σπουδαστές για τον Φόβο και τις συνισταμένες του στην παιδική ψυχή.

Η παραδοσιακή τέχνη της προφορικής αφήγησης ήταν στα σωστά χείλη μια μέθοδος ψυχικής θεραπείας και συμβουλευτικής. Ο παραμυθάς ή η παραμυθού βοηθούσε να διαβούμε τα σκοτεινά δάση που η ζωή μας εγκατέλειπε. Η προφορική λογοτεχνία (παραμύθια, μύθοι, θρύλοι, δημοτικά τραγούδια, κ.ά.) είναι γεμάτη ιστορίες τρόμου. Προσέφερε σενάρια ζωής για την αντιμετώπιση του φόβου.
  • Γιατί τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες με φαντάσματα, τέρατα και λυκάνθρωπους;
  • Πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει τον φόβο το παραδοσιακό παραμύθι σε σχέση με τη σύγχρονη λογοτεχνία, το σινεμά, τα κόμικς;
  • Πότε ο φόβος είναι απαραίτητος προστάτης και πότε είναι βοηθός; Πότε είναι χρήσιμος;
  • Υπάρχουν ηλικιακά στάδια όπου ο φόβος αυξάνεται και άλλα όπου μειώνεται; Φοβάται τα ίδια ένα παιδί 4 ετών με ένα παιδί 12 ετών;
  • Ποιοι μαθαίνουν τον φόβο στα παιδιά;
  • Κληρονομιέται ο φόβος;
  • Τι φοβούνται οι γονείς; Τι φοβούνται οι άνδρες και τι οι γυναίκες;
  • Ποια είναι η διαφορά του φόβου από την φοβία;
  • Ποια παραμύθια μπορούν να βοηθήσουν στη γνωριμία, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του φόβου;
  • Πώς φεύγει ο φόβος και πώς έρχεται;
  • Πώς εξημερώνεται ο φόβος με τα παραμύθια και μαθαίνει να τρώει από το πιάτο του και να κοιμάται στο μαξιλαράκι του;
Θέμα σεμιναρίου: "Η παιδαγωγική διάσταση των παραμυθιών - Παραμύθια για να μην φοβούνται τα παιδιά"

Πότε: Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ώρα: 19.00

Πού: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα.

Μετά το τέλος του σεμινάριου, το οποίο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το θέμα, θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

Κλείστε θέση για το δωρεάν σεμινάριο στέλνοντας e-mail με τα στοιχεία σας (όνομα, τηλέφωνο) στο info@infokids.gr.

Δρ. Στέλιος Πελασγός, Αφηγητής, Δρ. παιδαγωγικής, συγγραφέας, www.storytelling.gr

Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι ο πρώτος Έλληνας ιστορητής (επαγγελματίας αφηγητής/ παραμυθάς). Κληρονόμος μιας ζωντανής λαϊκής παράδοσης, έφτασε στην αναβίωση των παραμυθιών βαδίζοντας και στα τέσσερα μονοπάτια του σύγχρονου storytelling, τη λογοτεχνία, το (σωματικό) θέατρο, την ψυχολογία και την παιδαγωγική. Η ευχή της γιαγιάς του και τα τέσσερα μονοπάτια τον έφτασαν στη Γαλλία όπου συνάντησε τους μεγάλους δασκάλους της προφορικής λογοτεχνίας. Ακόνισε την τέχνη του στις βεγγέρες, τα πανηγύρια και τα καφενεία της Ελλάδας και την τρόχισε με την εμπειρία της σύγχρονης λογοτεχνίας και των παραστατικών τεχνών, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής.

Από το 1991 ταξιδεύει σε θέατρα, σχολεία, φεστιβάλ, μουσεία σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ανατολή δίνοντας παραστάσεις αφήγησης και διδάσκοντας σε σεμινάρια στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα. Το έργο του δίνει έμφαση στην ψυχοθεραπευτική και παιδαγωγική δράση της τέχνης του.

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών φεστιβάλ αφήγησης ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και Αθηνών, συνεργάτης πολλών φεστιβάλ αφήγησης στην Ευρώπη και δημιουργός πολλών περιφερειακών φεστιβάλ. Εμψυχώνει και στηρίζει παιδαγωγικά εργαστήρια για γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς και ειδικεύεται στη διαχείριση των συναισθημάτων μέσα από τον μυθικό λόγο.

Η διδακτορική του διατριβή για το παραμύθι, την προφορικότητα και την πολλαπλή νοημοσύνη θεωρείται ένα έργο αναφοράς και διδάσκεται σε πανεπιστημιακές σχολές.
Μεγάλο μέρος του έργου του διακονεί ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (τσιγγάνους, ηλικιωμένους, παιδιά ειδικής αγωγής, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους, κ.ά.). Έχει συνθέσει και σκηνοθετήσει παραστάσεις αφήγησης με μαρτυρίες ζωής από γέροντες, πρώην χρήστες, εφήβους τσιγγάνους, κ.α.. Έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία του για παιδιά ή ενήλικες. Η ΕΡΤ έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκυμονταιρ στο έργο του. Ζει ανάμεσα στην Αθήνα και σε μια ρεματιά του Πηλίου.

Εμφανίζεται τακτικά στα όνειρα των μεγάλων και των παιδιών σαν μια αλεπού που μιλά ή σαν ένα χρυσό ψαράκι.

"Ο Στέλιος Πελασγός είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε όλο το κίνημα της σύγχρονης αφήγησης στην Ελλάδα με την τριπλή του ιδιότητα. Από την μια είναι αφηγητής που το χάρισμά του το καλλιεργεί σαν κάθε καλός μάστορας όλα αυτά τα χρόνια, από την άλλη είναι βαθύτατος γνώστης της παραδοσιακής αφήγησης που δεν χάνει ευκαιρία να δίνει διαλέξεις, να διδάσκει, να αναλύει και να μαθαίνει σε άλλους τα μυστικά της και τέλος είναι ένας εμψυχωτής - οργανωτής ικανός να εμπνέει άλλους ανθρώπους." Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, μαθηματικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου