Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Οι μαγικές φράσεις που θα ηρεμήσουν το παιδί όταν θυμώνει

Το μέχρι πρότινος αγγελούδι σας αρχίζει να φωνάζει. Το προσωπάκι του κοκκινίζει. Τα δόντια του τρέμουν και καταλήγει είτε σε "θυμωμένα" δάκρυα είτε σε μια τρομακτική έκρηξη θυμού, ενώ εσείς αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να κρύβει τόση οργή μέσα του. Τότε, θα πρέπει να οπλιστείτε με περίσσια ψυχραιμία και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με τα σωστά… λόγια. 

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε σ’ αυτή τη θέση, δείτε ποιες φράσεις θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το παιδί.

1. "Θα κάνω ότι σβήνω τα κεράκια της τούρτας μου. Θες να με βοηθήσεις;"
Για να προσποιηθεί το παιδί ότι σβήνει κεριά, θα "αναγκαστεί" να πάρει βαθιές ανάσες. Αν του το ζητήσετε μ’ αυτόν τον "ξερό" τρόπο, πιθανώς να μην το κάνει- αν το ζητήσετε, όμως, έξυπνα, είναι πολύ πιθανό ότι θα σας ακούσει.

2. "Είναι λογικό να θυμώνεις, αλλά δεν θα σε αφήσω να χτυπήσεις την αδερφή σου. Πρέπει όλοι να είμαστε ασφαλείς"
Αποδεχόμαστε το συναίσθημα, αλλά δεν αποδεχόμαστε τη βίαιη πράξη. Διαχωρίζοντάς τα, μαθαίνουμε και στο παιδί μας να κάνει το ίδιο!

3. "Θα μείνω δίπλα σου μέχρι να θελήσεις να με αγκαλιάσεις"
Αν "εγκαταλείψετε" το παιδί την ώρα του ξεσπάσματός του, θα νιώσει ότι το τιμωρείτε και ότι το αγνοείτε. Μένοντας, όμως, δίπλα του είναι σχεδόν σίγουρο ότι -αργά ή γρήγορα- θα έρθει στην αγκαλιά σας για να το ηρεμήσετε.

4. "Ας κάνουμε ένα διάλειμμα και ας μιλήσουμε για ό,τι σε απασχολεί σε 10 λεπτά"
Προτρέποντας το παιδί να ξεχάσετε για λίγο το γεγονός που προκάλεσε την οργή του, του δείχνετε τον τρόπο πρώτα να ηρεμήσει και μετά να λύσετε μαζί το πρόβλημα που το απασχολεί.

5. "Καταλαβαίνω γιατί νιώθεις θυμωμένος!"
Αν στο θυμό απαντήσετε με θυμό, δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα. Αν δείξετε, όμως, κατανόηση, το παιδί θα νιώσει ότι το καταλαβαίνετε. Κι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να σας ανοιχτεί και να του περάσει σταδιακά ο θυμός.

6. "Μήπως νυστάζεις / πεινάς;"
Η αιτία του θυμού τους μπορεί να είναι πολύ πιο απλή απ’ ότι φανταζόμαστε και ένα απρόσμενο ξέσπασμά τους είναι πιθανό να οφείλεται είτε στην κούραση είτε στην πείνα. Αν αυτό δεν ισχύει, απλώς τα διαγράφετε από τη λίστα σας και συνεχίζετε την προσπάθεια να βρείτε την πραγματική αιτία.

7. "Σε αγαπάω πολύ για να μαλώνουμε γι’ αυτόν τον λόγο. Όταν ηρεμήσουμε και οι δύο, θα σκεφτούμε τι λύση πρέπει να βρούμε"
Από μόνη της η φράση "Σ’ αγαπάω" αρκεί για να μειώσει την ένταση, όχι όμως για να βρει λύση στο πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό, δείχνουμε στο παιδί ότι ναι μεν το αγαπάμε, ότι δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε, αλλά και ότι θα "δουλέψουμε" μαζί για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

8. "Ας μετρήσουμε και οι δύο μέχρι το 10 και ας αγκαλιαστούμε"
Δύο τρόποι που θα βοηθήσουν το παιδί να δει την κατάσταση πιο ψύχραιμα: το κόλπο του "μετράω μέχρι το 10" και το καλύτερο γιατρικό της μαμάς, η αγκαλιά.

9. "Ποιο χρώμα θα περιέγραφε το πώς νιώθεις τώρα;"
Πείτε στο παιδί ότι το μπλε συμβολίζει τη λύπη, το πράσινο την ηρεμία, το κίτρινο το συναίσθημα ότι κάτι κακό θα συμβεί και το κόκκινο τον θυμό! Έτσι, θα κάνει το πρώτο βήμα να αναγνωρίσει την οργή του, να την αποδεχθεί αλλά και να την ελέγξει.

10. "Θύμωσες γιατί σου είπα να μαζέψεις τα παιχνίδια σου; Θες να κάνουμε ένα διάλειμμα και μετά να σε βοηθήσω ν’ αρχίσεις;"
Ως γονείς, πρέπει να διαλέγουμε τις μάχες που θα δίνουμε και ο πιο έξυπνος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι ο συμβιβασμός και η διπλωματία. Πρώτον, αναγνωρίζουμε το συναίσθημα, δεύτερον, προσφέρουμε τη βοήθειά μας στο παιδί, αλλά τρίτον, δεν υπαναχωρούμε από τη θέση μας.

Μαρία Κωνσταντοπούλου
www.mama365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου