Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

8 διασκεδαστικά παιχνίδια για το Πάσχα!

Γιατί το Πάσχα είναι ευεργετικό για την υγεία των παιδιών;
Την περίοδο των γιορτών του Πάσχα, μην παραλείψετε να διοργανώσετε και μερικά παιχνίδια στο πνεύμα των ημερών! Τα παιχνίδια που θα σας προτείνουμε είναι ιδανικά για να κρατήσετε απασχολημένα τα πιτσιρίκια την ημέρα του Πάσχα όση ώρα ετοιμάζεται ο οβελίας!

1. "Η κοτούλα κακαρίζει"
Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστείτε 2 καλαθάκια γεμάτα από φελιζολένια ή χάρτινα πλαστικοποιημένα αυγά σε πολλά χρώματα. Τα παιδιά χωρίζονται σε ζευγάρια. Παίζουν δύο ζευγάρια κάθε φορά, πηγαίνοντας το κάθε ζευγάρι μπροστά σε ένα από τα καλάθια. Ένα παιδί-κότα κάνει πως κλωσάει τα αυγά της και τα παιδιά της τραγουδούν:
"Η κοτούλα κακαρίζει
Αυγουλάκι μου μυρίζει
Άσπρο να ναι ή καφέ;
Μήπως κόκκινο ή μπλε;
Να ναι κίτρινο και λαχανί
Ή μήπως πράσινο, πορτοκαλί;"

Το παιδί-κοτούλα λέει ένα χρώμα και τότε τα ζευγάρια ψάχνουν γρήγορα στο καλάθι τους να το βρουν. Όποιο ζευγάρι το βρει πρώτο είναι ο νικητής που έχει το δικαίωμα να ορίσει την επόμενη κότα. Μπορούμε να δυσκολέψουμε λίγο τη συνεργασία των παιδιών βάζοντας π.χ. μαντήλι σε αυτόν που ψάχνει για να του λέει ο άλλος εάν βρήκε το σωστό χρώμα (για μεγαλύτερους παίκτες).

2. Πασχαλινές λαγοδρομίες

Πρόκειται για το πολύ γνωστό παιχνίδι “τσουβαλοδρομίες” μόνο που λόγω της περίστασης θα μεταμορφώσετε τους δρομείς σε χαριτωμένα κουνελάκια! Πώς θα το κάνετε; Απλά προσθέστε μια φουντωτή ουρίτσα στα τσουβάλια που θα χρησιμοποιήσετε και δώστε στα παιδιά από μια στέκα με αυτιά λαγού για να τη φορέσουν!

3. "Το αρνάκι, νάκι, νάκι"
Για να παίξετε αυτό το παιχνίδι πρέπει πρώτα να έχετε μιλήσει εκτενώς με τα παιδιά για το Πάσχα, για τα ήθη κι έθιμα του κάθε τόπου και να έχετε μοιραστεί εμπειρίες με τα παιδιά. Ένα παιδί κάνει το αρνί και βρίσκεται στη μέση του κύκλου. Τα υπόλοιπα παιδιά γυρίζουν γύρω του και λένε:
"Το αρνάκι νάκι, νάκι
Ήρθε μες στη γειτονιά
Γουργουρίζει το στομάχι
Ψάχνει μία λιχουδιά
Μην μας φας καλό αρνάκι
Άνοιξ΄τα μάτια σου καλά
Κι αν μας πιάσεις θα σου πούμε
Λέξεις για την Πασχαλιά."

Τα παιδιά τρέχουν και το αρνάκι τα κυνηγά. Μόλις τα πιάσει, πρέπει γρήγορα να βρουν λέξεις που μας θυμίζουν το Πάσχα. Αυτός που δεν θα προλάβει μεταμορφώνεται σε αρνάκι παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου. Παραλλαγή: Όποιος δεν απαντήσει γρήγορα ή σωστά, γίνεται αρνί χωρίς να παίρνει τη θέση του προηγούμενου. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε περισσότερα αρνάκια. Οπότε ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει…

4. Πασχαλινές αυγουλοδρομίες
Δίνετε σε κάθε παιδί από ένα κουτάλι και από ένα αυγό (πασχαλινό φυσικά) και ετοιμάζετε έναν αγώνα δρόμου. Νικητής είναι αυτός που θα καταφέρει να φτάσει στη γραμμή τερματισμού χωρίς να σπάσει το αυγό του.

5. Αυγοπετάγματα
Χωρίζετε τα παιδιά σε δυάδες. Δίνετε σε κάθε δυάδα δύο καλαθάκια. Το ένα καλαθάκι είναι γεμάτο πασχαλινά αυγά και το δεύτερο άδειο. Το παιδί που έχει το καλαθάκι με τα αυγά πετάει ένα-ένα αυγό στο άλλο παιδί που πρέπει να το πιάσει και να το βάλει στο άδειο καλαθάκι. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή που θα καταφέρει να γεμίσει το δεύτερο καλαθάκι με τα περισσότερα αυγά (εννοείται πως τα αυγά που πέφτουν και σπάνε δεν θα μετρήσουν στο τελικό μέτρημα!).

6. Το κυνήγι των χαμένων σοκολατένιων αυγών
Σύμφωνα με μια παράδοση που μας έρχεται από τη δυτική Ευρώπη -και που καθιέρωσε τα λαγουδάκια σαν σύμβολο του Πάσχα- ο λαγός του Πάσχα περνάει το βράδυ της Ανάστασης και αφήνει στους κήπους των σπιτιών τα πασχαλινά αυγά. Το παιχνίδι που ακολουθεί βασίζεται σε αυτήν ακριβώς την παράδοση. Κρύψτε στον κήπο ή στις γλάστρες σας μικρά σοκολατένια αυγουλάκια, δώστε στα παιδιά από ένα πασχαλινό καλαθάκι και αφήστε τα να βρουν όσα περισσότερα αυγά μπορέσουν!

7. "Η Πασχαλιά"
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα ξύλινο ή φελιζολένιο αυγουλάκι. Τα παιδιά σε κύκλο με τα μάτια τους κλειστά και τα χεράκια τους εκτεινόμενα προς τα πίσω σαν να σχηματίζουν μια φωλίτσα. Ένα παιδί -μάνα που κρατάει το αυγό γυρίζει γύρω γύρω λέγοντας το τραγουδάκι: "Πασχαλιά, Πασχαλιά
Με τα κόκκινα αυγά (2 φορές)
Κο, κο, κο και κα, κα, κα
Κο, κο, κο, και κα, κα, κα
Η κότα μας γεννά!"
Το παιδί-μάνα έχει ήδη αφήσει το αυγουλάκι σε μια "φωλίτσα" και τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους συνεχίζοντας να κρατούν τα χέρια τους πίσω. Η μάνα διαλέγει ένα παιδί για να μαντέψει ποιος έχει το αυγό. Εάν θέλουμε, βοηθούμε το παιδί να μαντέψει δίνοντάς του κάποια στοιχεία (χρώμα μαλλιών, φύλο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό). Ο νικητής γίνεται η μάνα και το παιχνίδι συνεχίζεται.

8. "Το φτερό της κότας" 
Χρειάζεστε μόνο ένα φτερό. Νικητές όσοι καταφέρουν να μην γελάσουν καθόλου όταν τους αγγίζετε το πρόσωπο και το λαιμό με το φτερό.

Μην ξεχάσετε να ανταμείψετε όλα τα παιδιά με νόστιμα σοκολατένια αυγουλάκια και με ένα ζεστό χαμόγελο. Καλό Πάσχα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου