Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μέσα από τα παραμύθια, τη ζωγραφική και το διαδραστικό παιχνίδι

Από ποια ηλικία μπορούμε να διαβάζουμε στο μωρό μας;
Ένας πολύ ωραίος τρόπος να αντιληφθεί το παιδί μας πολλά θέματα γύρω από τη συμπεριφορά του είναι μέσω των παραμυθιών, των καθημερινών δραστηριοτήτων και της ζωγραφικής.


Το παραμύθι λειτουργεί συμβολικά για να περάσει πολλά μηνύματα στα παιδιά κάθε ηλικίας, όπως η δικαιοσύνη, η αγάπη, η συγχώρεση και ο σεβασμός. Ακόμη, όμως, μπορεί να λειτουργήσει και διδακτικά σε θέματα συμπεριφοράς και να βοηθήσει το παιδί μέσω ιστοριών να αντιληφθεί τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς, καθώς και να το αποτρέψει από τις αρνητικές. Χρησιμοποιείστε, λοιπόν, ιστορίες που περνάνε διάφορα μηνύματα για το παιδί σας και συζητήστε μαζί του πάνω σ’ αυτό με ποιόν ήρωα ταυτίζονται, με ποια συμπεριφορά συμφωνούν και γιατί.

Ένας πολύ άμεσος τρόπος για να ανακαλύψετε τις σκέψεις, καθώς και τις απόψεις του παιδιού σας και να μπορέσετε να το βοηθήσετε να εκφράσει τα συναισθήματά του είναι μέσα από το παιχνίδι ρόλων. Τα παιδιά καθημερινά μπαίνουν σε ρόλους που τους εκφράζουν όπως η πριγκίπισσα, ο σούπερ ήρωας ή ο γιατρός. Μπείτε και εσείς στο παιχνίδι ρόλων και παίξτε μαζί με το παιδί σας, είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να ανακαλύψετε τον συναισθηματικό του κόσμο, αλλά και να το βοηθήσετε να βελτιώσει κάποιες απόψεις του.

Η ζωγραφική είναι ένας πολύ άμεσος τρόπος έκφρασης, καθώς εκείνη την ώρα τα παιδί καθρεφτίζει όλο του τον συναισθηματικό κόσμο σ’ αυτή την κόλλα χαρτί. Αφήστε το παιδί σας ελεύθερο να εκφραστεί και την επόμενη φορά που θα σας δείξει γεμάτο χαρά τη νέα του ζωγραφιά, ασχοληθείτε περισσότερο μ’ αυτό ρωτώντας το τι του αρέσει, αν αυτό που απεικονίζεται είναι χαρούμενο ή λυπημένο και τι σημαίνει για το ίδιο αυτή η ζωγραφιά.

Αφήστε το παιδί σας να εκφραστεί με όποιο τρόπο το ευχαριστεί και γίνεται “μέρος της έκφρασής του” είτε συζητώντας μαζί του είτε συμμετέχοντας στη δραστηριότητά του.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολογίας 

MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας
www.aggelikikavallieratou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου