Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ο "σκλάβος" του καναπέ

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Τα υπέρ και τα κατά
Στον σύγχρονο κόσμο των "παθητικών" παιχνιδιών υψηλής τεχνολογίας, το παιδί μπορεί εύκολα να παρασυρθεί σε μια καθιστική ζωή χωρίς σωματική δραστηριότητα. Όμως τα μικρά παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη από κίνηση και άσκηση για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τόσο οι μύες όσο και ο μυαλό τους. Αντισταθείτε στον πειρασμό να βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας θρονιάζοντας το παιδί σας συνεχώς μπροστά από την ηλεκτρονική baby sitter. Κάποια ηλεκτρονικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να αποτελέσουν δημιουργικά εργαλεία μάθησης. Αν όμως χρησιμοποιούνται σε βαθμό υπερβολικό, ίσως να αποτελέσουν θεμέλια για έναν ανθυγιεινό, καθιστικό τρόπο ζωής.

Πώς να αποτρέψετε το πρόβλημα

Κλείστε την τηλεόραση


Οι περισσότεροι παιδίατροι συνιστούν να περιορίσουν οι γονείς τον χρόνο που τα παιδιά τους βλέπουν τηλεόραση σε λιγότερες από δύο ώρες την ημέρα .Ο περιορισμός του χρόνου τηλεθέασης, καθώς και άλλων "δραστηριοτήτων του καναπέ", ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα του παιδιού και μειώνει την επιθετικότητά του.

Κινηθείτε!


Οι φυσικές δραστηριότητες τονώνουν το μυαλό και την καρδιά τόσο του παιδιού όσο και των γονιών. Τα διάφορα διασκεδαστικά παιχνίδια που απαιτούν σωματική δραστηριότητα, όπως είναι το "σκοινάκι", όχι μόνο βοηθούν στην ανάπτυξη μυικού τόνου, αλλά και κουράζουν τους μικρούς σας συμπαίχτες, με αποτέλεσμα να κοιμούνται πιο καλά.

Καλλιεργείστε τη δημιουργικότητα

Αντί να αφήσετε το παιδί σας να αφομοιώνει παθητικά τα όσα εκπέμπονται από την τηλεόραση, εστιάστε το ενδιαφέρον του στο χτίσιμο κάστρων, στην επινόηση καινούργιων παιχνιδιών, στη ζωγραφική, στην κατασκευή κολλάζ ή σε άλλες δημιουργικές που θα κρατούν σε εγρήγορση το αναπτυσσόμενο κορμί και το μυαλό του.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα;

Βάλτε χρονικό όριο στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.
Δείξτε στο παιδί σας τον τρόπο να παραμείνει δραστήριο.
Επαινέστε τις δραστηριότητές του.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως μέσο εξαγοράς ελεύθερου χρόνου για τον εαυτό σας.
Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή.
Μην επιτρέπετε στο παιδί να τρώει μπροστά στην τηλεόραση.

Ντέμη Κληρονόμου, Παιδαγωγός - Σύμβουλος γονέων
www.facebook.com/demyklironomou
dklironomou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου