Σάββατο 29 Απριλίου 2017

5 συχνά λάθη που κάνουμε με το μπάνιο του μωρού

Το μπάνιο του μωρού: Χρήσιμες συμβουλές για ένα ασφαλές και απολαυστικό μπάνιο!
Όσο καλά κι αν σας προετοίμασαν οι μαίες πριν από την έξοδο από το μαιευτήριο για τη φροντίδα του μωρού, όλα είναι εντελώς διαφορετικά όταν βρεθείτε μόνοι με το μωράκι σας στο σπίτι. Παρακάτω ακολουθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των νέων γονέων για τον καθαρισμό του μωρού, καθώς και τα σημαντικότερα λάθη που ίσως κάνετε.


1. Χρησιμοποιείτε λάθος προϊόντα
Ακριβώς όπως το λάθος γάλα ή φαγητό μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο παιδί σας, έτσι μπορούν ορισμένες χημικές ουσίες. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με άρωμα. Πολλά από αυτά έχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού. Χρησιμοποιήστε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα των μωρών. Παρόλο που τα ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα για βρέφη μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, θα είναι ωφέλιμο επειδή θα αποφύγετε τα έξοδα των γιατρών και τα φάρμακα για θεραπείες του δέρματος του μωρού.

2. Δεν σκουπίζετε σωστά το μωρό
Βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπίσει το μωρό εντελώς. Όχι μόνο επειδή μπορεί να αρρωστήσει, αλλά μπορεί να προκληθεί ερεθισμός του δέρματος εάν το σαπούνι ή ακόμα και το νερό παραμείνει στο δέρμα του. Τα υπολείμματα σαπουνιού μπορούν να προκαλέσουν κοκκινίλες στο δέρμα, πράγμα που προκαλεί μια σειρά άλλων προβλημάτων. Τα υπολείμματα νερού μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα, το οποίο με τη σειρά του θα προκαλέσει ερεθισμό. Να είστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιείτε μια αρκετά μεγάλη πετσέτα για να στεγνώσει το μωρό εντελώς. Όταν χρησιμοποιείτε πετσέτα, βεβαιωθείτε ότι το ύφασμα δεν είναι σκληρό και είναι ιδανικό για το δέρμα του μωρού.

3. Δεν ελέγχετε σωστά τη θερμοκρασία
Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι χλιαρό. Μην τοποθετείτε ποτέ το μωρό σας σε ζεστό ή κρύο νερό. Το ευαίσθητο δέρμα του μπορεί να καεί ή να ερεθιστεί εύκολα αν το νερό είναι ζεστό, ενώ το κρύο νερό μπορεί να το αρρωστήσει, καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν είναι ακόμα πολύ ισχυρό.

4. Βάζετε πολλά παιχνίδια στο νερό
Μπορεί να είναι δελεαστικό να αφήνετε το μωρό σας να απολαμβάνει το μπάνιο όσο το δυνατόν περισσότερο με την τοποθέτηση πολλών παιχνιδιών στο νερό, αλλά αποφεύγετε να το κάνετε. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Τα πολλά παιχνίδια μπορούν να αποσπάσουν το μωρό σας, προκαλώντας το να τα φτάσει γρήγορα και χωρίς προειδοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχό σας και να γλιστρήσει κάτω από το νερό.

5. Κάνετε λάθος με τον ομφάλιο λώρο
Αποφύγετε να βυθίζετε το μωρό στο νερό προτού πέσει ο ομφάλιος κώλος. Στην πραγματικότητα, τα βρέφη δεν χρειάζεται να βυθιστούν στο νερό. Περίπου δύο εκατοστά νερού είναι αρκετά για τα περισσότερα νεογέννητα με την κοιλιά τους πάνω από το νερό. Ενώ το μωρό κάθεται στο κάθισμα της μπανιέρας ή το νιπτήρα, τρίψτε απαλά την πετσέτα στο σώμα του αποφεύγοντας τον ομφάλιο λώρο. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα πανάκι στην περιοχή για να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στο νερού. Μόλις πέσει ο ομφάλιος λώρος, περιμένετε μερικές εβδομάδες για να εξασφαλίσετε ότι έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Μαρία Ιωαννάτου
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου