Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε όταν κόβει την πάνα

Επιχείρηση γιογιό!
Για να γίνει η μετάβαση από την πάνα στην χρήση της τουαλέτας όσο το δυνατόν πιο ομαλή για εσάς και το παιδί, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω, για να μάθετε όχι αυτό που πρέπει να γίνει, αλλά τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε:


Μην ξεκινήσετε υπερβολικά νωρίς

Αν ξεκινήσετε την εκπαίδευση πριν το παιδί να είναι έτοιμο να την ακολουθήσει, αυτό θα την καταστήσει πιο δύσκολη και θα παρατείνει τη διαδικασία. Δεν υπάρχει κάποια μαγική στιγμή, που είναι κατάλληλη για να ξεκινήσει. Τα περισσότερα νήπια έχουν αναπτύξει τις απαραίτητες σωματικές και ψυχικές ικανότητες μεταξύ των 18 και 24 μηνών, ενώ κάποια δεν είναι έτοιμα μέχρι και κοντά στην ηλικία των 3 ή ακόμα και 4 ετών. Φροντίστε να παρατηρείτε τα σωματικά και γνωστικά σημάδια του παιδιού, καθώς και τα σημάδια συμπεριφοράς, για να καταλάβετε πότε οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει για τη μετάβασή του. Μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες ή και περισσότερο για να εκπαιδεύσετε το παιδί, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και υποστηρικτική στάση. Αν έχετε προσπαθήσει για αρκετές εβδομάδες χωρίς επιτυχία, το παιδί μπορεί απλά να μην είναι έτοιμο. Περιμένετε μερικές ακόμη εβδομάδες και δοκιμάστε ξανά.

Μην ξεκινήσετε τη λάθος στιγμή


Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ξεκινήσετε τη διαδικασία μια εβδομάδα πριν την άφιξη του νέου μωρού στο σπίτι, όταν αλλάζετε τη μπέιμπι σίτερ ή κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης διασπαστικής στιγμής στη ζωή του παιδιού. Τα μικρά παιδιά είναι πλάσματα της ρουτίνας, έτσι τυχόν αλλαγές στο συνηθισμένο πρόγραμμά τους είναι πιθανό να προκαλέσουν εμπόδια. Έτσι, περιμένετε μέχρι τα πράγματα να είναι σταθεροποιημένα πριν ξεκινήσετε.

Μην γίνετε πιεστική


Αν το παιδί έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για τη χρήση τουαλέτας, αυτό είναι υπέροχο! Αλλά μην το ωθήσετε να μεταβεί πιο γρήγορα από ότι μπορεί να διαχειριστεί. Αν νιώσει νευρικότητα, θα μπορούσε να αρχίσει να τα κρατάει πάνω του, γεγονός που ίσως να οδηγήσει σε παιδική δυσκοιλιότητα ή άλλα προβλήματα. Δώστε τον χρόνο να συνηθίσει αυτή τη νέα, πολύπτυχη διαδικασία βήμα προς βήμα. Έτσι, θα μπορέσει να μεταβεί από το ένα στάδιο στο επόμενο με τη δική του ταχύτητα. Είναι ωραίο να προσπαθείτε να το παρακινήσετε με απαλές υπενθυμίσεις και ενθάρρυνση, αλλά σε καμία περίπτωση μην το πιέσετε.

Μην ακούτε τους άλλους

Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχετε ακούσει τη μητέρα σας, την πεθερά σας ή κάποιον άλλο από μια παλαιότερη γενιά να λέει ότι θα πρέπει να βιαστείτε να αρχίσετε την εκπαίδευση. Οι μέθοδοι για να βγάλει την πάνα αλλάζουν από τη μια γενιά στην επόμενη, και αυτό που ήταν συνήθης πρακτική όταν είσαστε εσείς παιδί, μπορεί να μην είναι πλέον ο κανόνας. Σήμερα, θεωρείται προτιμότερο να περιμένουμε τα σήματα από το παιδί ότι είναι έτοιμο, αντί να του επιβάλουμε εμείς ένα πρόγραμμα.

Μην τιμωρείτε το παιδί

Δεν θα καταφέρετε τίποτα αν θυμώσετε ή αν τιμωρήσετε το παιδί, αν αυτό δεν ενδιαφέρεται καν για τη διαδικασία, αν δεν κάθεται στο γιογιό, αν έχει μια άτυχη στιγμή ή αν προκύψει οποιοδήποτε άλλο κοινό πρόβλημα κατά την εκπαίδευσή του. Τα εμπόδια είναι φυσικό να προκύψουν και μια επίπληξη θα κάνει λιγότερο ενδιαφέρουσα την κατάσταση. Αν μπορείτε, απαντήστε στις αντιρρήσεις και στις άλλες προκλήσεις ήρεμα. Και αν δεν μπορείτε, καλύτερα να δαγκώσετε τη γλώσσα σας και να μετρήσετε μέχρι το δέκα… Στη συνέχεια, δοκιμάστε ξανά!

www.mommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου