Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Τι πρέπει να προσέχετε και πώς να βοηθήσετε το μωρό να κοιμηθεί καλύτερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα μωρά;
Κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά και κουνιέστε συνεχόμενα με ρυθμό. Μόλις έχει πιει το βραδινό γάλα του, έχει κάνει το χαλαρωτικό μπανάκι του, έχει φορέσει το καθαρό και απαλό φορμάκι του και προσπαθείτε με βόλτες στο σπίτι να το κοιμήσετε. Τα βλέφαρά του αρχίζουν να βαραίνουν, μοιάζει σαν να προσπαθεί να τα κρατήσει ανοιχτά, αλλά αυτά πέφτουν όλο και πιο πολύ. Κλείνει τα μάτια του και η ανάσα του ακούγεται βαριά, όπως έχει ακουμπισμένο το κεφαλάκι του στον ώμο σας. Τα χεράκια του είναι ακόμα κλεισμένα σε χούφτες και τα πόδια σχετικά τεντωμένα. Αισθάνεστε πως κάνει κάποιες σπασμωδικές κινήσεις, σαν τινάγματα, ενώ ακόμη και το πρόσωπό του κάνει μικρές συσπάσεις σαν να χαμογελά. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, ό,τι και να κάνετε μην ξαπλώσετε το μωρό ακόμα στην κούνια του! Πολύ απλά, γιατί δεν έχει κοιμηθεί και είναι βέβαιο πως μόλις το ακουμπήσετε στο κρεβάτι του θα ξυπνήσει κλαίγοντας!

Σε αντίθεση με εσάς (και όλους τους ενήλικες), τα μωρά ακολουθούν εντελώς διαφορετική διαδικασία ύπνου. Ένας ενήλικας ξαπλώνοντας στο κρεβάτι περνάει από κάποια συγκεκριμένα στάδια ύπνου, ξεκινώντας από τον βαθύ ύπνο (deep sleep) και συνεχίζοντας με τον ελαφρύ (REM), ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα στάδια επαναλαμβάνονται διαδοχικά, περίπου ανά ώρα. 

Κατά τις φάσεις του REM είναι και οι στιγμές που μπορείτε να αλλάξετε στάση ύπνου, να επανατοποθετήσετε τα σκεπάσματα πάνω σας ή ακόμη και να επισκεφτείτε το μπάνιο. 

Ωστόσο, για τα μωρά τα πράγματα είναι λιγάκι πιο σύνθετα! Συγκεκριμένα, τα στάδια του ύπνου έρχονται με αντίστροφη σειρά από εκείνη ενός ενήλικα. Ξεκινούν με ελαφρύ ύπνο, εξ ου και τα τινάγματα, οι γκριμάτσες και η συνεχής κίνηση των ματιών και χρειάζονται λίγο χρόνο μέχρι να προχωρήσουν σε βαθύ ύπνο. 

Αυτό σημαίνει, πως όσο ακόμα το κοιμίζετε, θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχει πραγματικά κοιμηθεί, πριν αποφασίσετε να το ξαπλώσετε στην καλαθούνα του. Θα πρέπει, λοιπόν, να συγκεντρώσετε την προσοχή σας στο σώμα και το πρόσωπό του. Να έχουν σταματήσει να τινάγματα, το κορμί του να έχει χαλαρώσει, τα χεράκια του να μην είναι σφιχτά και το πρόσωπό του να έχει ηρεμήσει, χωρίς να κάνει γκριμάτσες.

Ναι, μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται... πολλά, ειδικά σε μία περίοδο που η κατάσταση ίσως να είναι ιδιαίτερα πιεσμένη, έχοντας το νέο μωρό στο σπίτι και προσπαθώντας να... αποκρυπτογραφήσετε τη συμπεριφορά και τις ανάγκες του! Ωστόσο, ακολουθώντας αυτά τα βήματα και ουσιαστικά δίνοντας λίγο περισσότερο χρόνο στο μωρό, θα καταφέρετε να έχετε μια πραγματικά εύκολη νύχτα!

Και να θυμάστε:

Τα μωρά δεν κοιμούνται όσο βαθιά κοιμάται ο υπόλοιπος κόσμος.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας, όσο βαρύ κι αν σας ακούγεται σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Αν κατανοήσετε τη σημασία του ύπνου στα μωρά, θα αντιληφθείτε καλύτερα και τα βήματα που πρέπει να ακολουθείτε για να βοηθάτε το δικό σας να έχει έναν ήρεμο ύπνο, εποικοδομητικό και για τους δυο σας.

Τα μωρά ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτό είναι θέμα ζωτικής σημασίας.
Η αντίληψή τους και τα μέσα επικοινωνίας δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένα σε αυτό το ηλικιακό στάδιο. Επομένως, είναι αναγκαίο και “κατασκευασμένο” από τη φύση το χαρακτηριστικό του ελαφρύ ύπνου, ώστε να έχει αίσθηση ανά πάσα στιγμή πως κάτι του συμβαίνει και να... ζητήσει βοήθεια, ξυπνώντας εύκολα και κλαίγοντας.

Ο ελαφρύς ύπνος των μωρών είναι και ένα σημαντικό θέμα ανάπτυξης! Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, ο εγκέφαλος συνεχίζει να “εργάζεται” και να κάνει κανονικές διεργασίες. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ μεγάλης σημασίας για το μωρό, γιατί πέρα από την καλύτερη ανάπτυξή του, σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να επεξεργαστεί και πληροφορίες που έχει λάβει την υπόλοιπη ημέρα.

Νίκη Κλεισούρα
www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου