Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Είναι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό;

Είναι έτοιμο για τον παιδικό σταθμό;
Έχετε βρει τον κατάλληλο παιδικό σταθμό και έχετε προετοιμαστεί ψυχολογικά να αποχωριστείτε για πρώτη φορά το μικρό σας. Εκείνο, όμως, είναι έτοιμο; Κάντε στον εαυτό σας τις κατάλληλες ερωτήσεις για να το καταλάβετε:


Έχει μάθει να πηγαίνει τουαλέτα;

Μπορεί να σας φανεί αστεία η ερώτηση αν το δικό σας παιδί έχει εξοικειωθεί με αυτή τη διαδικασία, όμως πολλά άλλα παιδιά δεν έχουν. Καλό θα είναι να μπορεί να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα και να γνωρίζει τους κανόνες υγιεινής που απαιτούνται (π.χ. να πλένει τα χέρια του μετά). Φυσικά υπάρχουν και οι νηπιαγωγοί που θα το βοηθήσουν, αλλά η ανεξαρτησία είναι ακόμα καλύτερη.

Το έχετε αποχωριστεί ξανά;

Αν όχι, τότε θα τα βρείτε "σκούρα". Φροντίστε να αρχίσετε να λείπετε για μερικές ώρες για να τεστάρετε και τον εαυτό σας και εκείνο, αλλιώς θα κλαίει στην πόρτα του παιδικού σταθμού και δεν θα σας αφήνει.

Τα πάει καλά με τα άλλα παιδάκια;

Αν έχει αδέρφια, δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Θα ξέρει να μοιράζεται και να συνυπάρχει. Αν όχι, θα του φανεί περίεργο και θα αισθανθεί τη διαφορά. Φέρτε τα ξαδερφάκια ή τα γειτονάκια πιο συχνά στο σπίτι ή πηγαίνετέ το στην παιδική χαρά και ενθαρύντε το να κάνει παρέες.

Μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες;

Η δασκάλα θα τους πει να ζωγραφίσουν, να πάνε στον κήπο, να βγάλουν το φαγητό τους και άλλα πολλά. Αν δεν ακούει καθόλου και κατ' επέκταση δεν υπακούει, τότε θα έχει πρόβλημα. Εξηγείστε του ότι υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθεί και δοκιμάστε το και στην πράξη μέσα στο σπίτι.

Ζητάει αυτό που θέλει;

Αν έχει φαγητό πριν πεινάσει ή ντυθεί πριν κρυώσει, πώς θα μάθει να διαχειρίζεται τις ανάγκες του; Μάθετέ το να ζητάει αυτό που θέλει και μην είστε συνέχεια από πάνω του. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι αν χρειαστεί κάτι θα το πει στη δασκάλα του και δεν θα έχετε άγχος. Αν δείτε ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα και μπορείτε να περιμένετε λίγο καιρό, θα ήταν καλύτερο. Χτίστε το κατάλληλο έδαφος και του χρόνου θα είναι όλα πιο εύκολα!

Μαριάννα Σπυράκου
www.dearmom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου