Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μήπως και το δικό μου παιδί είναι λίγο κακομαθημένο;

«Θέλω να χωρίσω αλλά δεν μπορώ»
Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσουμε το κακομαθημένο παιδάκι στην παιδική χαρά, αλλά έχουμε την δύναμη και τη θέληση να δούμε τα σημάδια στο δικό μας παιδί;

Οι πολλές χάρες, τα νταντέματα και τα χατίρια κάνουν καλό ή κακό; Πώς και πότε χάνουμε το μέτρο; Ο κάθε γονιός έχει τα δικά του όρια και τα δικά του κριτήρια, αλλά μερικά πράγματα είναι δύσκολο να τα δει. Ειδικά, όταν αφορούν το δικό του παιδί. Πολύ συχνά δίνουμε "συγχωροχάρτι" για την άδικη ή κακή συμπεριφορά του παιδιού μας, λέγοντας πως νυστάζει, πεινάει, είναι κουρασμένο, είναι μικρό και δεκάδες άλλες δικαιολογίες...

Ας δούμε ένα checklist με 10 ενδείξεις συμπεριφοράς κακομαθημένου παιδιού. Και αν αναγνωρίσουμε πολλά σημάδια στο δικό μας, που επαναλαμβάνονται τακτικά, τότε ίσως να πρέπει να πάρουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα πριν να είναι αργά.

1. Έχει κρίσεις συχνά 
Αν ο τρόπος του είναι άσχημος, όλη την ώρα, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στο σπίτι, κάτι δεν γίνεται σωστά.

2. Δεν ικανοποιείται με τίποτα
Τα κακομαθημένα παιδάκια δεν είναι ποτέ ευχαριστημένα με ό,τι έχουν. Αν δουν κάτι άλλο σε άλλο παιδάκι, θέλουν εκείνο.

3. Δεν βοηθάει

Σε κανένα παιδί δεν αρέσει να καθαρίζει, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να είναι πρόθυμο να βοηθήσει με μικρές δουλίτσες, όπως να βάλει στη θέση τα παιχνίδια του ή τα παπούτσια του.

4. Προσπαθεί να ελέγξει τους ενήλικες
Δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε φίλους του και ενήλικες, περιμένοντας πως και οι δύο κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να το (υπ)ακούν όλες τις ώρες.

5. Συχνά σας φέρνει σε αμηχανία δημοσίως

Εδώ κι εκεί μία έξαρση την έχουμε περάσει όλοι, αλλά όταν γίνεται εσκεμμένα για να περάσει το δικό του ή να τραβήξει την προσοχή, η κατάσταση έχει ξεφύγει.

6. Δεν θέλει να μοιράζεται
Αυτό είναι δύσκολο συναίσθημα για όλα τα παιδάκια, αλλά μετά τα 4 το παιδί θα πρέπει να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να μοιραστεί τα παιχνίδια του με τους φίλους και τα αδελφάκια του.

7. Πρέπει να το ικετέψετε
Ένας ενήλικας πρέπει να έχει το "πάνω χέρι" και τα παιδιά πρέπει να τον ακούνε. Η αντίστροφη κατάσταση είναι εσφαλμένη. Δεν πρέπει να ικετεύετε και να παρακαλάτε το παιδί σας να κάνει κάτι.

8. Σας αγνοεί
Σε κανέναν δεν αρέσει να ακούει "όχι", αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το να σας αγνοεί είναι φυσιολογικό.

9. Δεν θα παίξει μόνο του
Όταν πια φτάσει στα 4, θα πρέπει να μπορεί να περάσει λίγο χρόνο με τα παιχνίδια του, χωρίς διαρκώς να ψάχνει και κάποιον άλλον να παίξει μαζί.

10. Πρέπει να το δωροδοκήσετε για να κάνει αυτό που θέλετε
Δεν είναι φυσιολογικό να του τάζετε πράγματα για να καταφέρετε να σας ακούσει.

Τονίζουμε ότι μιλαμε για ενδείξεις. Το ποσες απο αυτές ζείτε και πόσο συχνά, είναι θέμα που πρέπει να σας απασχολήσει προσωπικά και να δείτε πώς θα το αντιμετωπίσετε, αν νομίζετε ότι χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου